Lege bedrijfsdaken Zuid-Holland vullen met zonnepanelen

Artikel delen

Op lege bedrijfsdaken, scholen, sporthallen en andere grote daken in Zuid-Holland is ruimte om tenminste 20 vierkante kilometer aan zonnepanelen neer te leggen. Daarmee zouden de 980.000 huishoudens in stroom kunnen worden voorzien. De provincie roept bedrijven en gemeenten op tot ‘meer actie’.

ABC Westland in Poeldijk heeft het grootste aaneengesloten zonnedak van Zuid-Holland met 70.000 m2 aan zonnepanelen op de daken van de koelloodsen.

Slechts een fractie van (overwegend) bedrijfsdaken wordt nu gebruikt voor de opwekking van zonne-energie. Berekend is dat op de bedrijfsgebouwen en andere grote daken in Zuid-Holland (minimaal 500 vierkante meter) ruim 12 miljoen zonnepanelen kunnen worden neergelegd. Dat is goed voor 10,6 Petajoule, oftwel 60 procent van de totale stroomconsumptie van Zuid-Hollandse huishoudens. De data is te raadplegen via de interactieve Zonnewijzer-tool van de provincie Zuid-Holland.

Realisatietour Slim Ruimtegebruik

De gedeputeerden Adri Bom-Lemstra (Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken) en Han Weber (Energie) vinden dat eigenaren van bedrijfsvastgoed in Zuid-Holland een tandje kunnen bijzetten om die potentie te benutten. En ook dat gemeenten zon op grote daken beter mogen stimuleren. Ze deden die oproep tijdens een werkbezoek met wethouders en bedrijfsleven aan ABC Westland in Poeldijk. Daar ligt het grootste aaneengesloten zonnedak van Zuid-Holland met 70.000 m2 aan zonnepanelen op de daken van ABC’s koelloodsen. Het werkbezoek was de eerste in de reeks Realisatietours Slim Ruimtegebruik waarbij de provincie het beter benutten van bestaand vastgoed wil promoten. Ook gemeenten kunnen bedrijven helpen om zon op bedrijfsdaken te stimuleren, zeggen de provinciebestuurders. Ze wijzen op de aanjaagregelingen die lopen in onder andere Gouda, Waddinxveen, Rotterdam, Capelle a/d IJssel, Vlaardingen, Schiedam, Teylingen en sinds kort ook in Dordrecht en Sliedrecht.

Stimulering provincie

De provincie heeft dit jaar de oude stimuleringsregeling ‘asbest eraf, zon erop’ ruimer opengesteld en ook vastgoedeigenaren van grote daken kunnen nu in aanmerking komen om asbestdaken te vervangen voor zonnepanelen. De regeling loopt sindsdien storm, stelt Weber tevreden vast. Eind september is verder een nieuwe stimuleringsregeling voor het opwekken van duurzame energie en energiebesparing op bedrijventerreinen opengegaan. Daarbij stelt Adri Bom-Lemstra in totaal 1 miljoen euro subsidie ter beschikking voor projecten op bedrijfsterreinen voor energieopwekking en energiebesparing. Bom-Lemstra: “Met de landelijke SDE-regeling, onze regelingen en die van sommige gemeenten wordt het voor bedrijven steeds interessanter substantieel te investeren in zon op bedrijfsdaken. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je nu niet instapt.”