Loodvervanger beter voor mens en milieu

Artikel delen

Onafhankelijk onderzoek door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) laat zien dat het oer-Nederlandse product Leadax, mens en milieu 54% minder schade toebrengt dan het al eeuwenlang gebruikte zware metaal lood. Daarnaast is het volgens gebruikers lichter, scheurt het minder snel, kun je meer lengte verwerken en is het ook nog goedkoper.

Leadax is in feite een aluminium raamwerk omwikkeld met een tot voorheen niet recyclebare kunststof. Ieder jaar komt er 55 duizend ton Polyvinylbutyral (PVB) vrij in Europa. PVB is een polymeer dat wordt gesynthetiseerd uit polyvinylalcohol en dat wordt gebruikt in veiligheidsglas en autoruiten. En dat werd allemaal verbrand. Nu wordt het dus toegepast in Leadax, dat dezelfde look & feel heeft als traditioneel lood.

Om de impact van wieg tot graf te kunnen beoordelen werd alle mogelijk impact van het delven van de grondstoffen, het transport, de fabricage, het gebruik in het bouwproces en de eventuele sloop na 50 levensjaren onder de loep genomen. En de uitkomsten zijn opvallend: Leadax scoort aanzienlijk beter dan lood. ‘De totale milieu-impact van een vierkante meter loodslab is € 2,896,-’, is in het onderzoeksrapport te lezen. ‘Die van Leadax is € 1,337,-. Dit betekent een reductie in milieu-impact van 54%. Leadax scoort daarmee milieutechnisch een stuk beter dan lood en is daarmee een duurzamer alternatief.’ Het NIBE wijst daarnaast nog op de lange levensduur van Leadax en de efficiënte productie van het bouwmateriaal waarbij weinig energie wordt gebruikt. Het product is bovendien de eerste KIWA gecertificeerde loodvervanger na een uitgebreid verouderingstraject. En door gebruik te maken van een afvalstroom uit een andere industrie is Leadax een schoolvoorbeeld van een circulair product.

Leadax B.V., www.leadax.com

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief