Doos-in-doosconstructie voor gasloze transformatie

Artikel delen

De Oude Modeschool aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam Oost is op initiatief van ontwikkelcombinatie Zee Smartlofts volledig getransformeerd om hierin 26 lofts te realiseren. Deze lofts zijn door Vink Bouw uit Nieuwkoop gebouwd en casco opgeleverd. De nieuwe bewoners kunnen de woning naar eigen idee indelen.

Het oudste gebouwdeel van de Oude Modeschool dateert uit 1914. In 1969 is er een tweede gebouw tegenaan gebouwd.

Het oudste gebouwdeel van de Oude Modeschool dateert uit 1914. In 1969 is er een tweede gebouw tegenaan gebouwd.

De casco woningen bestaan uit een doos-in-doosconstructie, waarbij in het bestaande casco een aparte box is geplaatst. Vink Bouw heeft het transformatieproject uitgevoerd in samenwerking met partner De Vier Totaalafbouw uit Ter Aar. De verbouwing van de Oude Modeschool startte in 2016 en is in het derde kwartaal van 2018 opgeleverd.

Het oudste gebouwdeel van de Oude Modeschool dateert uit 1914. In 1969 is er een tweede gebouw tegenaan gebouwd. Beide schoolgebouwen zijn onderdeel van een gesloten bouwblok aan de Zeeburgerdijk en de Billitonstraat. In de bestaande gebouwen zijn 24 lofts gerealiseerd en twee nieuwe lofts zijn op het dak van de voormalige school gebouwd.

Het oudste gebouwdeel van de Oude Modeschool dateert uit 1914. In 1969 is er een tweede gebouw tegenaan gebouwd.

Trappenhuis

De eigentijdse en karakteristieke elementen van de bestaande gebouwen, zoals de voorgevel en het trappenhuis van het 1914 deel, de hoge plafonds en grote raampartijen van de voormalige klaslokalen, zijn bewaard gebleven. De woningen zijn verduurzaamd conform de eisen van Woningborg Transformatie 2012. Daarbij is het gebouw volledig gasloos gemaakt en voorzien van PV-panelen. De woningen worden verwarmd met aardwarmte, waarvan de bronnen in de binnentuin zijn geboord”, zegt Wijsman, hoofduitvoerder van Vink Bouw.
Het gebouw voldoet ruim door de aanpassingen aan de gestelde eisen. Alle houten kozijnen in het 1914-gedeelte zijn vervangen door nieuwe houten kozijnen en voorzien van dubbelglas. Ook de stalen kozijnen van het 1969-gedeelte zijn vervangen door nieuwe aluminium kozijnen met dubbel glas. De binnenplaats van het schoolgebouw is een gemeenschappelijke binnentuin, welke via een trappenhuis toegang biedt naar een collectief dakterras. De voormalige gymzaal dient nu als inpandige stallingsgarage.

De eigentijdse en karakteristieke elementen van de bestaande gebouwen, zoals de hoge plafonds en grote raampartijen van de voormalige klaslokalen, zijn bewaard gebleven.

Buitensituatie

Voor de doos-in-doos-constructie heeft Vink Bouw samen met De Vier Totaalafbouw bewust voor de gipsvezelplaten van fermacell gekozen. “Hierdoor kon de afbouw van de casco’s eerder opgestart worden en haalden we tijdwinst uit de toch al krappe planning”, zegt Wijsman. “Deze gipsvezelplaten zijn goed bestand tegen vochtigheid. Hierdoor hebben we de plafonds van de doos-in-doosconstructie al kunnen plaatsen, terwijl op een aantal plekken de gevel nog open was. Je bent dan in feite in een buitensituatie aan het werk. Deze aanpak leverde nagenoeg geen problemen op”, legt Wijsman uit.

Dennis Immerzeel, projectleider en mede-eigenaar van De Vier Totaalafbouw, legt uit dat hij het bouwproces van ZEE Smartlofts-project heeft begeleid. “De bewoners zijn erg blij met hun lofts”, zegt Immerzeel. De Vier Totaalafbouw zorgde ervoor dat de lofts voldoen aan alle gestelde eisen vanuit de opdrachtgever en de regelgeving, zoals geluid- en brandwerendheidsnormen. Dat is gelukt door de doos-in-doosconstructie in het casco te zetten.
Met enkele beplating is de constructie al 60 minuten brandwerend en heeft een geluidwering die ruimschoots voldoet aan de gestelde geluidseis bij dit transformatieproject. Deze was gesteld op de nieuwbouweis -5dB.