Leveren wat de vakman aan heeft, vasthoudt en waar hij op staat

Artikel delen

Hultafors Group kun je kennen van de merken Snickers Workwear, Hultafors, Solid Gear, Dunderdon en Toe Guard. Tijdens de Bouwbeurs kun je tevens kennismaken met andere nieuwe merken van de groep.

Wibe Ladders is één van de introducties, vertelt Dorien Sleyfer van Hultafors Group. “We komen met een deel van het assortiment Wibe Ladders naar Nederland. Op de beurs laten we bijvoorbeeld telescoopladders en werkbordessen zien.”
Naast ladders is gehoor- en gelaatsbescherming toegevoegd aan het portfolio van Hultafors Group. “We hebben onlangs het merk Hellberg overgenomen. Dit laten we ook voor het eerst op de Bouwbeurs zien, en bezoekers kunnen de producten direct testen. Het bijzondere is dat de gehoorbescherming van Hellberg gebruik maakt van actief luisteren. Dat houdt in dat je de gehoorbeschermers gewoon op de oren kunt houden bij luide machines, maar ook een gesprek kunt aangaan met iemand. Deze technologie filtert de spraakfrequentie eruit. Dat voorkomt dat je de machine uit moeten zetten of onveilig werkt.”

Werkkleding

Ook binnen de bekende merken presenteert Hultafors Group op de Bouwbeurs veel nieuws. Nieuwste loot aan de Snickers Workwear-stam is ProtecWork. Het betreft een kledingcollectie voor de gespecialiseerde vakman, want het gaat hier om levensbeschermende kleding die tegen onder andere vuur, chemicaliën, en elektrische vlambogen kan beschermen. De collectie bestaat uit 63 verschillende items. Daarnaast wordt er een volledige voorjaarscollectie gepresenteerd.

Wat opvalt in de huidige werkkleding en -schoenen dat het niet alleen mooi oogt, maar nog steeds efficiënt is. Veilig werken staat steeds hoger op de agenda van de professionele vakman, en daar hoort uiteraard werkkleding bij. “Maar dat wil niet betekenen dat die kleding er degelijk en saai uit hoeft te zien”, stelt Sleyfer. “De tijd van ‘aardappelzakken’ en lompe werkschoenen is echt voorbij. Werkkleding moet tegenwoordig niet alleen goed zitten en wellicht ook nog mooi staan. Het moet ook naadloos aansluiten op de werkomgeving van de vakman. Dus efficiënt, anders draag je het ook niet.”

Revolutie

Daarmee voldoen deze producten van Snickers Workwear nog steeds aan de doeleinden van de bedenker van de moderne werkkleding, Matti Viio. Hij droeg als elektricien beschermende kleding, maar die voldeden niet aan zijn wensen om in te werken. En omdat er geen alternatief was heeft hij zelf die kleding ontworpen, lekker zittend en met vakken voor gereedschap. Anno 2019 zou dat logisch zijn, maar ruim 40 jaar geleden nog niet. “Het was destijds een revolutie in de werkkleding. Die drang naar innovatie is nog steeds het uitgangspunt van al onze merken: veilige, efficiënte en goed zittende kleding en schoenen.”

Trends

Een andere grote trend in werkkleding is dat er een kruisbestuiving plaatsvindt van vrijetijdskleding met werkkleding en schoeisel. “Zoals met sportkleding: veiligheidsschoenen van Solid Gear zouden niet misstaan in een sportschoenenwinkel. Maar dit zijn schoenen met veiligheidsnormeringen S3 en S1P. In werkkleding zie je steeds meer gebruik van stretchstoffen.”
Ook bewustwording over hoe producten zijn geproduceerd dringen meer en meer door bij professionele vakmensen, weet Sleyfer. “Duurzame kleding van gerecycled katoen bijvoorbeeld wordt steeds vaker gevraagd. Vergis je ook niet: mooie en goede werkkleding gaat ook over: hoe presenteer je jezelf? Waar sta je voor?”
Maar bovenal zijn goed zittende kledingstukken en schoenen cruciaal om lang genoeg en gezond door te kunnen blijven werken. Mooi voorbeeld daarvan is de werkbroek met kniebescherming. “We hebben dat een aantal jaren geleden onder vakmensen onderzocht en 60% van hen heeft last van rug- en knieklachten. Daarom besteden we veel aandacht aan waar de kniebescherming in de werkbroek precies zit. Want als je door je knieën gaat, moet die bescherming precies goed over je knieën vallen. Het is niet fijn als je iedere keer je broek moet optrekken. Bovendien: als je kleding niet goed zit, doe je het niet aan.”

Gereedschappen

De werkkleding is een van de meest in het oog springende producten van Hultafors Group, maar het Zweedse bedrijf heeft veel meer in zijn assortiment. “We bieden voor de professionele vakman een compleet portfolio: dus we willen alles leveren wat hij aan heeft, vasthoudt en waar hij op staat. Zo ook handgereedschappen, denk aan zagen, hamers en nog meer. Hultafors is al sinds 1883 bekend van de uitvinding van de duimstok. Heb je er één in je bouwbus, grote kans dat deze van Hultafors is.” Tijdens de Bouwbeurs komt Hultafors met een nieuwe collectie afbreekmessen en een zaagwedstrijd.

Alle merken van Hultaford Group zijn aanwezig tijdens de Bouwbeurs in Hal 12, stand A030.


3 kledingtips voor de vakman

Waar moet je als professionele vakman op letten, als je op zoek bent naar goede werkkleding en -schoeisel en handgereedschappen? 3 tips van Hutlafors Group.

  1. Maatvoering is bij kleding van essentieel belang en wordt het meest onderschat. Dus pas werkkleding altijd voordat je het koopt. Anders komen de functionaliteiten die worden toegevoegd niet op de juiste plek van de vakman.
  2. Voor schoenen en gehoorbescherming geldt vrijwel hetzelfde: deze moet naadloos aansluiten, anders wringt het en gebruik je ze niet goed of zelfs helemaal niet. Dat is het laatste wat je wilt.
  3. Bij gereedschappen is het credo: probeer het uit. Want sommige producten lijken heel gewoon, maar komen pas tot zijn recht als ze daadwerkelijk gebruikt worden.