Veilig werken op hoogte

Artikel delen

Waarom steeds weer uitleggen waarom?
Als je met de auto weg rijdt dan doe je de gordel om. Anders wordt je gek van de waarschuwing lampen en geluiden. Buiten het feit dat de handhaver op je let, gaat de automobielbranche voor veiligheid.

Inmiddels is dat bij de dakenbranche ook aan het doorsijpelen. Het wordt langzaam een gewoonte om voorzieningen te treffen zodoende een ‘veilige rit’ aan het dak uit te voeren. Maar toch… we kunnen ervan uitgaan dat de vraag door de opdrachtgevers wordt gesteld: “Werken jullie wel veilig aan het dak?”

Het maakt in deze niet uit of je te maken hebt met platte daken of hellende daken. Voor nu de focus op hellende daken. Ieder hellend dak heeft onderhoud nodig. De interval van het onderhoud heeft te maken met allerlei factoren, hierop gaan we nu verder niet in. Sinds het bouwbesluit van 2012 is men verplicht om aan te geven hoe we het gebouw veilig gaan onderhouden. Een goede RI&E geeft aan welke maatregelen het best passend zijn om de werkzaamheden op hellende daken veilig uit te voeren. In combinatie met een ontwerpplan heb je een uitgangspositie.

In tegenstelling tot de autobranche (immers zij kiezen voor ons om de reis bij een ongeluk zo veilig mogelijk te laten verlopen) mag zelfs de opdrachtgever nog kiezen (doen we niet of ik pak wel een ladder) voor een systeem. Eigenlijk wachten we op een waarschuwingslamp of toeter als we werken op hellende daken onveilig doen. Ik hoop dat de waarschuwingslampen en toeter morgen al in werking zijn.

Meer weten over veilig werken op hoogte? Kijk eens op de website van Flesst.

Flesst
www.flesst.nl