Veilig werken op daken

Artikel delen

Bij het werken op daken is ‘vallen van hoogte’ het grootste risico. Maar liefst 29% van alle arbeidsongevallen wordt veroorzaakt door een val van een medewerker. Een risico dat dus absoluut de aandacht verdient.

Voor mensen die werken op hoogte is het belangrijk de grootste risico’s te kennen en te onderkennen. De meest voorkomende gevaren zijn:

  • De toegang tot het dak; het punt waar medewerkers het dak betreden en verlaten.
  • Onbeschermde randen, waar een medewerker naar beneden kan vallen.
  • Zwakke oppervlakken waar een medewerker doorheen kan vallen.
  • Vallende voorwerpen die andere medewerkers of omstanders kunnen verwonden.

In Nederland worden de algemene vereisten voor veilig werken op hoogte aangegeven in het Arbobesluit. Deze richtlijnen leggen een zorgplicht op aan werknemers én werkgevers voor het voorkomen van valgevaar en het gebruik van veiligheidsproducten.

Door een goede risico-inventarisatie, zorgvuldige planning en werkvoorbereiding, kunnen werkgevers de risico’s voor hun medewerkers beperken. Medewerkers moeten op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving. Ze moeten beschikking hebben over de juiste valbeveiligingsmiddelen én weten hoe je ze op een goede manier gebruikt.
3m is specialist in valbeveiliging. Zij helpen graag bij het maken van de juiste keuzes om veilig op hoogte te kunnen werken. Ze leveren niet alleen de juiste valbeveiligingsmiddelen, maar verzorgen ook trainingen op het gebied veilig werken. Wil je meer weten over veilig werken op hoogte en wat 3M daarin kan betekenen? Meer informatie vind je op de website van 3M.

www.3msafety.nl/werkenopdaken