Lezerstest

Producten
Artikel delen

FlexiClick accuschroefboormachine getest

Er is weer volop getest door lezers van BouwTotaal. Ditmaal ging Jack Verhagen aan de slag met de Bosch accuschroefboormachine GSR 18V-60 FC. Dit betreft een machine met Bosch FlexiClick-systeem. Met diverse instelbare opzetstukken zorgt dit systeem voor de optimale oplossing in elke werksituatie. “De machine bevalt me prima!”, aldus de klusspecialist.

Tekst: ing. Frank de Groot

Jack Verhagen testte de Bosch accuschroefboormachine bij diverse werkzaamheden.

Om de objectiviteit van de lezerstesten te bewaken vragen we niet alleen naar de positieve, maar ook naar de negatieve ervaringen met een machine. Maar bij Jack Verhagen van De Klussenier Jack Verhagen is er geen eer aan te behalen: hij is heel enthousiast over de machine. “Terwijl ik normaal gesproken niet werk met Bosch machines. Maar deze is ideaal in mijn werk, waarbij ik alle klussen in en om het huis uitvoer in Drunen en wijde omgeving. Ik ben beschikbaar voor alle timmer-, metsel- en tegelwerkzaamheden. Maar ook voor het installeren van een complete keuken of badkamer, renovatie en onderhoud aan een woning, straatwerk, vloerenleggen, schuttingen plaatsen, hang en sluitwerk en nog meer”, aldus de alleskunner.
“Ik zag in BouwTotaal een oproep staan voor een lezerstest en dat leek me wel wat”, zegt de klusspecialist. Aan het begin was het even wennen met de vier opzetstukken: een massief metalen boorhouder, een haakse boorhouder voor boren op krappe plekken, een excentrisch opzetstuk en een boorhameropzetstuk. “Maar al snel weet je hoe het werkt en dan gaat het verwisselen van opzetstukken heel eenvoudig.”

Jack maakt een betimmering voor een toilet ombouw. De wanden zijn van beton: “Maar met het boorhameropzetstuk was het geen enkel probleem om er gaten in te boren. Ook het schroeven is met deze machine super goed te doen.”

Diverse werkzaamheden

Welke werkzaamheden heeft hij allemaal met de machine uitgevoerd? “Ik heb er een deur met anti-inbraak hang- en sluitwerk mee afgehangen. Dan moet je ook gaten in de kozijnen boren voor de dievenklauwen. Dat ging prima met een 16 mm boor.” Ook plaatste hij een Velux dakraam met raveling in een hellend dak: “Daarbij heb ik schroeven van 140 mm verwerkt. Ging ook al probleemloos.”
Bij een badkamer plaatste hij plafonds tegen regelwerk. “De gipsplaten heb ik met een kleinere machine vastgeschroefd. De machine is net te zwaar om de hele dag boven je hoofd te houden. Maar het regelwerk heb ik er wel mee vastgezet. Met het boorhameropzetstuk heb ik gaten in een kalkzandsteenwand geboord voor het plaatsen van wandprofielen. Ook dat ging uitstekend. De machine heeft genoeg kracht.”
Door schroefbits direct in de kop te plaatsen is de koplengte slechts 140 mm: “Dan kun je overal goed bij”, merkt Jack Verhagen op. Hij probeerde ook de excentrische boorkop: “Handig dat je die in alle standen kan zetten, naargelang de situatie.” Met de twee ProCOREore 18V accu’s kon hij probleemloos de dag doorkomen: “Feitelijk heb ik aan één accu genoeg op een werkdag, maar dat is natuurlijk afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert. En het opladen gaat ook snel. Samenvattend vind ik het een ideale machine.”

 


Accuschroefboormachine GSR 18V-60 FC

Bosch FlexiClick-systeem: flexibel en veelzijdig voor elke klus in de 18-voltklasse. Met diverse instelbare opzetstukken zorgt het Bosch FlexiClick-systeem voor de optimale oplossing in elke werksituatie. De machine wordt geleverd met een massief metalen boorhouder, een haakse boorhouder voor boren op krappe plekken, een excentrisch opzetstuk en een boorhameropzetstuk. Dit laatste opzetstuk maakt van de schroefboormachine een volwaardige SDS-Plus boorhamer. De FlexiClick opzetstukken kunnen in zestien verschillende posities (360°) vastgezet worden zonder ze van de accuschroevendraaier te hoeven afnemen. De machine wordt geleverd met een 1,4” bithouder voor schroeven en boren. De koplengte zonder opzetstukken is slechts 140 mm. Verder heeft de machine kick-back control.

ProCore accu’s

Alle apparaten zijn getest met ProCOREore 18V accu’s. Deze hebben de nieuwste celtechnologie die hetzelfde vermogen biedt als een gewone accu van 4 Ah, bij een aanzienlijk kleiner formaat en geringer gewicht. Deze accu’s zijn volledig compatibel met alle nieuwe en bestaande Bosch Professional elektrische 18V-gereedschappen en opladers. Ze hebben een 135% langere levensduur in vergelijking met een gewone accu door COOLPACK 2.0 technologie die voorkomt dat de accu oververhit raakt.


 

BouwTotaal