Prefab-woningconcept helpt mee woningnood weg te werken

Artikel delen

Nederland heeft op korte termijn behoefte aan veel nieuwe woningen, die snel kunnen worden neergezet en toch volledig voldoen aan de hoge eisen voor comfort en duurzaamheid. De oplossing is: prefab. OLCAS uit Lochem vult die wens in met zijn nieuwste prefab-ontwikkeling, Bloqz, die nog dit jaar wordt getest in Lochem zelf.

Met de huidige manier van bouwen kan er in Nederland 65.000 van de in totaal 100.000 benodigde woningen per jaar neergezet worden. “Wij denken dat wij kunnen meehelpen dat gat van 35.000 woningen te dichten met ons prefab concept Bloqz”, vertelt directeur Johan Oltvoort van OLCAS en OLBECON, ontwikkelaar van steenachtige vloer- en wandoplossingen in Lochem. “Waar OLBECON een leverancier is van wanden en vloeren, leveren we bij OLCAS met Bloqz woningen. We hebben een tweelaagse woning ontwikkeld met een begane grond oppervlakte van 44 m2. Niet esthetica maar efficiëntie was onze drijfveer. Voor dit concept zijn heel weinig handjes op de bouwplaats nodig. Daarvoor hebben we vooraf vier doelstellingen geformuleerd voor deze innovatieve woning. De woning moet zijn: circulair, energieneutraal, binnen twee weken te plaatsen en niet duurder dan 1 ton euro (excl. grond).”
Met die voorwaarden is Oltvoort met zijn team aan het werk gegaan. “Eerst met eigen schetsen, daarna hebben we een architect en een constructeur erbij gehaald. We zijn nu zo ver dat we in Lochem in mei een dubbel woningblok gaan neerzetten. Daarmee willen we aan de markt laten zien dat als je in prefab denkt en doet, er hele mooie dingen kunnen worden gerealiseerd. Eén van de twee woningen wordt volledig ingericht, zodat het mogelijk wordt dat geïnteresseerden ervaren hoe het is om in dit soort woningen te leven. De andere laten we meer open, zodat de betonconstructie nog te zien is.”

Betonkernactivering

Het gaat om hele duurzame woningen, vertelt Oltvoort. “De zonnepanelen die we op het dak kwijt kunnen, leveren meer stroom op dan een gemiddeld gezin jaarlijks nodig heeft. Dat kan omdat we voor de warmtevoorziening gebruik maken van betonkernactivering in combinatie met een warmtepomp. Op die manier is de woning op stabiele manier te verwarmen en te koelen.”
Vorig jaar introduceerde OLCAS het concept op het vakevent Building Holland, en daar kreeg Oltvoort al veel lovende woorden. “We denken dat dit soort woningen ideaal is voor drie doelgroepen: woningcorporaties, gemeenten en beleggers. En we merken dat vooral die laatste groep concrete interesse toont in het afnemen van deze woningen.”
De snelle verwerking – binnen twee weken van niets naar een in te richten woning – is mogelijk dankzij een heel aantal gecombineerde innovaties. “We maken bijvoorbeeld gebruik van speciale verdiepingsvloeren, die niet hoeven te worden afgewerkt. In de binnenwanden zitten alle leidingen verwerkt; het is een kwestie van plug and play, uiteraard wel in de juiste volgorde.”
Daarbij maakt OLCAS gebruik van vaste partners, zoals Oltvoort graag wil benadrukken. “We maken de tekeningen zelf. Deze ontwerpfiles gaan daarna even ons pand uit naar een van onze partners, die de vloer- en wandelementen maken. Als dat klaar is halen wij de elementen op en brengen we ze naar de bouwplaats voor onze klant, de aannemer. Dat doen we voor zowel OLBECON als OLCAS. Dat lijkt logisch, maar deze manier van werken ontzorgt onze klant – de aannemer – helemaal. Want of het nu een ribbenvloer, combinatievloer, breedplaatvloer, kanaalplaatvloer of betonwanden zijn; het gaat via ons: van ontwerp via logistiek tot levering. Daarmee ben je als aannemer uiteindelijk goedkoper uit, want je hoeft niet zelf offertes voor de verschillende vloeren aan te vragen. En heel belangrijk: je weet zeker dat het komt. Ik zeg ook heel vaak: vertrouwen doet bouwen. Juist deze manier van werken laat zien wat onze meerwaarde is.”

Het nieuwe kantoor van OLBECON in Lochem wordt ook prefab neergezet.

Focus op woningen

De focus met het prefab concept is vooral gericht op dit soort eengezinswoningen en niet op andere woningtypen. “We hebben al de vraag gekregen of dit ook met gestapelde bouw kan of met een vrijstaande woning. Waarschijnlijk is dat allemaal goed mogelijk, maar we willen ons eerst focussen en daarna pas verder doorschakelen.”
De uitzondering bevestigt de regel en dat maakt dat de nieuwbouw van OLBECON in Lochem ook prefab wordt neergezet. Want in de loop van dit jaar wil het bedrijf van zijn huidige, gehuurde en minder comfortabele locatie naar een eigen kantoor elders in Lochem. Natuurlijk wordt deze nieuwbouw in prefab uitgevoerd. “In een week of drie moet de ruwbouw staan. Dat is inclusief fundering, dragende gevels, kolommen, vloeren en wanden op alle verdiepingen. Deze elementen moeten als een soort lego-pakket op de bouwplaats gemonteerd worden. Voor het afwerken hebben we wat meer tijd dan het prefab woningenconcept uitgetrokken, maar dat is ook inherent aan een kantoor.”
Dat is ook precies de reden waarom OLCAS zich willen focussen op het prefab woningenconcept. Want alleen door die focus is de broodnodige efficiency goed onder de knie te krijgen. Dat zorgt er voor dat Nederland aan voldoende nieuwbouwwoningen komt.

www.olbecon.nl / www.olcas.nl