Bouwkosten

Artikel delen

Complete renovatie van een badkamer

Het compleet vernieuwen van een badkamer is een interessante klus waar veel verschillende disciplines aan te pas komen. Dat is ook het geval in de calculatie. Aan het opvoeren van diverse stelposten valt daarbij niet te ontkomen.

We gaan voor deze calculatie uit van een badkamer van 3,0 x 2,7 meter, waarbij de wanden tot de volle hoogte worden getegeld. Een toegangsdeur vervalt in het te betegelen oppervlak. Het vloeroppervlak is daarmee 8,1 m2. Het wandoppervlak bedraagt 26,5 m2 na aftrek van de deuropening. De badkamer is gelegen op de eerste verdieping. Dit betekent dat alle materialen de trap op moeten, wat dus extra kosten met zich meebrengt.

Klantenwensen

De nieuwe badkamer wordt voorzien van een douche, een hangend toilet, een ligbad en een wastafel. Dat zijn onderdelen waarvoor eigenlijk alleen maar indicatieve posten op te voeren zijn. Want welk ligbad, wastafel en kraan heeft de voorkeur? Deze materialen zal de klant toch zelf willen uitzoeken.
Voor deze calculatie hanteren we vrij standaard sanitair als uitgangspunt. Ook het tegelwerk is uiteraard naar keuze uit te zoeken. Evenals de niet te vergeten (design)-radiator. Al met al kan hierdoor de uiteindelijke prijs sterk variëren. Dat is niet erg, maar wees daarover wel duidelijk in de offerte.

Daarnaast is het verstandig om duidelijke afspraken te maken over andere wensen, zoals het patroon van de voegen in vloer en wanden, de voegkleur, kit etc..

Eigen beheer of uitbesteden

De klus start met het sloopwerk van de oude badkamer. Daarbij komt direct de vraag wie het installatiewerk gaat uitvoeren. Dat begint al bij het afkoppelen en verwijderen van de bestaande installatie-onderdelen. Doe je dat in eigen beheer of komt daarvoor een installateur en neem je hiervoor een stelpost op?

Vochtbestendige materialen

Na het slopen van het tegelwerk blijkt hoe de kwaliteit van de achterliggende wand is. Als die behoorlijk beschadigd is, is een nieuwe stuclaag nodig. Vanwege het vocht in een badkamer is een stuclaag op cementbasis aan te bevelen. Als de wand vrijwel onbeschadigd is, volstaat voorstrijken, wat een behoorlijke besparing oplevert.

Voor het plafond is een gipsplaat aan te bevelen die geschikt is voor natte ruimtes. Aanvullend kiezen we hardhouten plinten voor het plafond en hardhouten beleg voor het deurkozijn.

Een heel belangrijk aandachtspunt is de waterdichting. Tegels met voegwerk zijn niet per definitie waterdicht. Zeker in de hoeken en de randen is een waterkerende laag belangrijk om lekkage te voorkomen. Daarnaast worden deze voegen natuurlijk afgekit.

Grootste kostenposten

Een grote post in de renovatie is het tegelwerk, in eigen beheer opgepakt of uitbesteed aan een onderaannemer. Met universele lijmproducten, zoals we voor deze calculatie hebben gekozen, of met een systeem van een lijmfabrikant. Tegelwerk is ongeveer een derde van de totale kostprijs van een badkamer met ‘standaard’ sanitair. Dat sanitair zelf is inclusief het aansluiten daarvan, de grootste kostenpost.

Ombouw bad

Voor de omkleding van het bad gebruiken we het Wedi Bathboard. Deze lichte isolerende bouwplaat is met zijn pootjes makkelijk stelbaar en is goed betegelbaar. Voor de douchebak gebruiken we het Wedi-douchebakelement en voor het hangtoilet het Wedi I-board bouwplaat hangtoilet. Uiteraard zijn andere oplossingen mogelijk.

Waterafvoer

Belangrijk is de aandacht voor waterafvoer in de badkamer. Een gemakkelijke oplossing is het oude afvoerputje te hergebruiken middels een rvs-renovatieput. Andere afvoeren zullen veelal het nodige hak- en breekwerk met zich meebrengen.

Installatie

Naast de al genoemde (design)radiator is het erg aangenaam om de douchevloer te verwarmen. Gebruikers zullen die comfortabele warmte zeer waarderen. Elektrische vloerverwarming onder de tegels leent zich hier uitstekend voor.

Tot slot is ook de ventilatie van belang. Een luchtafvoer met dakdoorvoer en een ventilator is daarvoor een geëigend systeem. Met een timer op de ventilator draait de ventilator na gebruik van de badkamer nog enige tijd door op volle capaciteit. De badkamer zal daardoor sneller droog zijn en eventuele toiletgeurtjes zullen snel verdwenen zijn.

Totale prijs

Bij elkaar komt de kostprijs op basis van de gemaakte keuzes uit op 10.016,84 euro. De te offreren prijs inclusief CAR en opslagen is dan 10.998,52 euro ex btw (uiteraard afhankelijk van eigen opslagpercentages voor algemene kosten, winst en risico). De kostprijs bestaat voor 44% uit eigen loonkosten en 45% materiaalkosten, inclusief sanitair en stelposten voor tegels. Tot slot is 11% van de kostprijs voor onderaannemers voor stucwerk en schilderwerk.

 

Download hier  kostentabellen: Renovatie badkamer in eigen beheer, universeel

 


 

Prijzen volgens Bouwdelen

De prijzen in deze rubriek Bouwkosten komen uit de kostenbegrotingstool Bouwdelen.nl, dat onder meer gebruik maakt van de prijzen van Raab Karcher. De gratis te gebruiken tool is zo ingericht dat deze werkt met voorgeprogrammeerde bouwdelen. Na het ingeven van de maatvoering rekent de tool automatisch arbeid, materiaal, materieel, onderaanneming en stelposten uit. Zo is snel een complete kostenbegroting te maken.
De door Bouwdelen gecalculeerde prijzen zijn gemiddelde inkoopprijzen, gebaseerd op aannemersbedrijven met maximaal vijf werknemers. Prijzen zijn onder meer afhankelijk van te verwerken hoeveelheden en zijn exclusief speciale kortingen en acties. Het basisuurloon is gesteld op 40 euro, exclusief opslagen. Het aantal arbeidsuren is een inschatting en is in de praktijk project- en bedrijfsafhankelijk. Dit wordt mede beïnvloed door moeilijkheidsgraad, locatie, projectgrootte en ervaring.

Meer over bouwkosten: www.bouwdelen.nl of www.bouwtotaal.nl/bouwkosten

BouwTotaal