Kant-en-klare wandpanelen voor snelle renovatie van sanitaire ruimte

Artikel delen

Of je nu al tien jaar als verwerker met Fibo-Trespo werkt of er als opdrachtgever voor de eerste keer mee kennismaakt, de voordelen van de kant-en-klare wandpanelen voor de renovatie van sanitaire ruimten zijn meteen kristalhelder: een snelle en droge montage van de wanden, geen tijdrovend tegelwerk en dankzij de HPL toplaag met gladde voegen zijn de panelen extra hygiënisch en makkelijk schoon te maken. Precies de redenen waarom Ikea Duiven op voorspraak van Kuipers Techniek voor deze oplossing koos met het oog op de renovatie van de personeelstoiletten. “Wat opvalt is dat deze wanden er frisser uitzien dan tegelwerk en dat ook daadwerkelijk zijn,” ervaart Marcel Teunissen, facilitair manager bij Ikea Duiven. “En Kuipers Techniek was in no time klaar met de renovatie, dat was een belangrijke eis voor ons, omdat je toiletten niet lang buiten dienst wilt hebben.”

Zonder sloopwerk en stof kun je de Fibo-Trespo wandpanelen op iedere ondergrond verlijmen of via een regelwerk bevestigen. Een standaardplaat weegt nu 11,5 kilo en is met de zuignappen op z’n plek te zetten.

Bij IKEA Duiven is gekozen voor panelen met een patroon van witte tegels dat aansluit op het bestaande tegelwerk.

Harold Kuipers van Kuipers Techniek uit Huissen werkt al tien jaar met dit systeem. “Ik was op zoek naar een andere manier om badkamers te renoveren. Je laat namelijk in mijn beleving mensen niet een paar weken zonder badkamer of toilet zitten. Het moest sneller kunnen, het liefst in één dag als dat kan. En je werkt met een droog systeem. Zonder sloopwerk en stof kun je de Fibo-Trespo wandpanelen op iedere ondergrond verlijmen of via een regelwerk bevestigen. Het is een perfect systeem dat zorgt voor een fantastische sanitaire ruimte of (spoel)keuken waar het tegelwerk moet worden vervangen. Zonder tegels in dit geval, maar extra hygiënisch en onderhoudsvriendelijk.”

Harold Kuipers van Kuipers Techniek uit Huissen werkt al tien jaar met dit systeem.

100% overtuigd

Kuipers past Fibo-Trespo toe bij Ikea Duiven waar in eerste instantie de personeelstoiletten en in het najaar de klantentoiletten worden gerenoveerd. Marcel Teunissen: “Wij hadden waterloze urinoirs laten installeren op een plaat op het bestaande tegelwerk, maar dat beviel niet. Het zorgde voor veel schoonmaakwerk. Nu is gekozen voor hybride urinoirs. Kuipers kwam met het voorstel om die te bevestigen op Fibo-Trespo wandpanelen die makkelijk en snel op de bestaande tegelwand konden worden gemonteerd. Wij gaan bij Ikea niet over één nacht ijs en hebben het innovatieve systeem uitvoerig gecheckt, ook op zaken als duurzaamheid. Wij hebben gekozen voor panelen met een patroon van witte tegels dat aansluit op het bestaande tegelwerk en zijn inmiddels 100% overtuigd. Het ziet er superstrak uit, zelfs op de overgangen naar bestaand tegelwerk. Het aardige is dat mensen niet doorhebben dat het geen tegelwerk is.”

IKEA had waterloze urinoirs laten installeren op een plaat op het bestaande tegelwerk, maar dat zorgde voor veel schoonmaakwerk.

RET Bouwproducten is exclusief importeur van Fibo-Trespo voor de Nederlandse markt. Accountmanager Ben van Daalen van RET Bouwproducten: “Heb je een renovatieproject en ben je op zoek naar een product dat snel en eenvoudig te verwerken is en waarbij het eindresultaat gemakkelijk schoon te houden is, dan is Fibo-Trespo daarvoor geschikt. Het is ook een product dat past binnen de efficënte manier van werken met modulaire componenten, met minder manuren op de bouwplaats. Iedere professional kan na een producttraining met dit systeem aan de slag; de timmerman, installateur en zzp-er. Een tegelzetter is niet meer nodig. In de toplaag van de wandpanelen is bij dit project een tegelmotief gefreesd, maar ook ruim 200 andere decors zijn mogelijk, van tegelmotief tot houtnerftexturen en van marmermozaïeken tot driedimensionale effecten.”

In de nieuwe situatie (rechts) is gekozen voor hybride urinoirs, die makkelijk en snel op de bestaande tegelwand konden worden gemonteerd.

Training is key

Harold Kuipers is enthousiast over dit product, want het is naar zijn mening een systeem dat vele vraagstukken in het renovatieproces zoals sloop, tijd en overlast op voorhand oplost. “Volg de verwerkingsvoorschriften met vloer- en hoekprofielen, de Aqualock klikbevestiging en het waterdicht sealen en er kan in feite niets fout gaan. Dat neemt niet weg dat je bij dit systeem vooraf wel goed moet nadenken hoe je bijvoorbeeld de panelen over de ruimte verdeelt. Ik heb drie mensen getraind die dit systeem nu goed doorhebben. En toch zie je bij 25 identieke badkamers dat het in 24 gevallen goed gaat en in één geval niet, omdat je even niet oplet.”

Marcel Teunissen, facilitair manager bij Ikea Duiven, vindt de wandpanelen er frisser uitzien dan tegelwerk.

In de toplaag van de wandpanelen is bij dit project een tegelmotief gefreesd.

Ben van Daalen haakt in: “Om het systeem correct te laten verwerken ondersteunen wij de verwerkers via trainingen, wijzen op de verwerkingsvoorschriften en bezoeken bouwplaatsen om mensen goed op weg te helpen. Bij iedere bestelling geven we een goed advies, waarbij gewaakt wordt voor onvolledigheid bij de inkoop of gebrek aan kennis bij de klant. Zo ben je verzekerd van een toekomstgerichte manier van renoveren van sanitaire ruimtes, met een waterdicht en schimmelvrij eindresultaat.”

Informatie: www.fibo-trespo.nl

 

Waterdicht systeem

Fibo-Trespo is opgebouwd uit watervast verlijmd Berken multiplex PEFCTM keurmerk (9 mm) met daarop een toplaag van 100% waterbestendige HPL (1,2 mm). De backing is voorzien van dampscherm en antischimmelbehandeling. Panelen en toebehoren zorgen voor een gegarandeerde waterdichte constructie. De garantietermijn is daarom liefst 15 jaar.

Meedenken in maatoplossingen

Voor dit project heeft RET Bouwproducten in overleg met de fabrikant speciaal het witte tegelpatroon laten maken. Van Daalen: “Er zijn veel esthetische opties, maar wij denken graag mee in maatoplossingen. Datzelfde geldt voor de standaardhoogte van 2,40 en 3,02 meter bij 60 cm breedte. Je moet natuurlijk rekening houden met de verwerkers. Een standaardplaat weegt nu 11,5 kilo en is makkelijk met de zuignappen op z’n plek te zetten. Maar alles is bespreekbaar. Voor elke sanitaire ruimte is dit systeem aantrekkelijk.”