Van handzame wandpanelen tot Kingsize

Artikel delen

“Een gebouweigenaar investeert liever alleen in een wand, niet in de arbeid”, zegt Monique de Vos-Faay, commercieel directeur Faay Vianen BV. Het bedrijf is gespecialiseerd in prefab wand- en plafondsystemen, die in Vianen worden ontwikkeld en geproduceerd. Het nieuwste wapenfeit is het verdiepingshoge en kamerbrede Kingsize paneel. Deze prefab binnenwand moet al in de ruwbouwfase worden ingehesen. Dat is een logistieke uitdaging die vroegtijdig overleg vraagt met andere bouwdisciplines.

Tekst: ing. Frank de Groot

Kingsize paneel.

Monique de Vos-Faay: “Met onze Kingsize panelen schuiven we op naar de ruwbouwfase. Dat vraagt een ander rollenpatroon.”

“Dat is wel even wennen voor ruwbouwpersoneel, zoals prefab betonbouwers. Die moeten dan ineens met een tolerantie van slechts enkele millimeters een binnenwand plaatsen. Dat zijn ze niet gewend, omdat de binnenwanden normaal gesproken pas in de afbouwfase worden gemonteerd, door een afbouwbedrijf”, zegt Monique de Vos-Faay, die samen met haar broer Mark Faay leiding geeft aan dit familiebedrijf (1972).
De Kingsize wanden kunnen kamerhoog (3 meter) en kamerbreed (tot 4,5 meter breed) worden geleverd. En nee, die kunnen niet meer in de afbouwfase naar binnen. Dus worden ze tijdens de ruwbouwfase ingehesen. “Een innovatief wandsysteem dat veel voordelen biedt, maar dan moeten we wel vroegtijdig om tafel zitten met architect en hoofdaannemer. Vroeger leverden we vrijwel alleen onze producten aan afbouwbedrijven, maar nu zitten we steeds vaker zelf aan tafel met de ontwerper, bouwer en installateur. Het geeft al aan dat de industrialisatie van het bouwproces ook gevolgen heeft voor het traditionele rollenpatroon.”

Vlas als grondstof

Even terug naar de basis. De niet-dragende wandelementen en Kingsize panelen die Faay levert hebben een kern van vlas. Vlas is een akkerbouwgewas dat uitstekend groeit op de kleigronden van Nederland (Zeeland), België en Noord-Frankrijk. De vezels gaan naar de textielindustrie, worden gebruikt voor isolatiematerialen of in de papierindustrie. Aan het einde van de keten worden de stengeldeeltjes en de wortels gebruikt voor de fabricage van de vlasschevenplaat. Hiermee is 100% benutting van de vlasplant bereikt.
Vlas is een hernieuwbare grondstof omdat de plant in relatief korte en in aanzienlijke hoeveelheden regenereerbaar is. Bijzonder aan de milieuvriendelijke vlasschevenplaten is verder het geringe gewicht, optimale stabiliteit, bijdrage aan brandvertraging, hoge isolatie- en dB-waarden en de homogene kwaliteit. Verder geeft de kern van geperste vlasscheven een Faay-wand ook enorme stabiliteit en constructieve sterkte, hoge stootvastheid en bijzonder hoge schroefvastheid (100 kg per spaanplaatschroef, 120 kg per houtdraadbout, zonder pluggen). “Een ideaal kernmateriaal voor onze wanden”, merkt De Vos-Faay op.

Slim systeem

De wandelementen bestaan uit een massieve kern van vlasscheven, met aan weerszijden gipskartonplaat. Desgewenst kunnen de wanden al in de fabriek afgewerkt worden met bijvoorbeeld vinyl of folie. Er is ook een dampopen variant die af te werken is met kalk of leem. De Faay-panelen hebben een breedte van 40 cm en zijn in diverse dikte- en lengtematen leverbaar.
Faay panelen zijn eindbeplating, spouwvulling en stijl- en regelwerk in één, wat zorgt voor een snelle (en dus kostenefficiënte) montage. Bij het plaatsen van de panelen zorgen de verbindingsveren voor het onderlinge verband en voor de koppeling met vloer en plafond. De panelen kunnen zo één voor één eenvoudig en snel geplaatst worden. Bij stucwerk en toepassing in natte ruimten adviseren wij de veren te verlijmen, in verband met werking van de panelen”, merkt De Vos-Faay op. “Maar verlijm je ze niet, dan zijn de wanden later ook eenvoudig weer te demonteren en eventueel te verplaatsen.”

Woningscheidende wand

Met de Faay-wanden is zelfs een woningscheidende wand te creëren. Ideaal bijvoorbeeld bij transformatie van kantoor- naar woonruimten. De woningscheidingswand van Faay bestaat uit twee wandelementen die op de bouwplaats worden samengesteld. Deze sandwichopbouw, met steenwol spouwvulling, garandeert een maximale geluidswering (59 dB) en een brandwerendheid tot wel 120 minuten.

Slimmer en betaalbaar bouwen

Neusje van de zalm zijn de al eerder genoemde verdiepingshoge en kamerbrede Kingsize panelen. Deze casco prefab binnenwanden zijn opgebouwd uit een vlaskern met aan weerskanten een houtvezelversterkte plaat. Sleuven voor elektra, elektradozen, waterleidingen, afvoerleidingen, verjongingen, et cetera, worden vooraf in de wand geïntegreerd. De Vos-Faay: “Desgewenst is ook de bedrading al aangebracht, waardoor de wand volledig plug & play is.”
Omdat de Kingsize panelen in de ruwbouwfase worden gemonteerd, zijn de kopse kanten voorzien van een waterwerende laag, die enkele weken werkzaam blijft. De panelen zijn vier keer lichter dan een wand van 100 mm beton. “Ook zijn ze een aantrekkelijk alternatief voor cellenbetonblokken. De montage gaat zeer snel. Gebleken is dat minder dan 15 minuten nodig is om een paneel te plaatsen. De wanden zijn ook direct droog, ze zijn veel lichter en je hoeft er geen sleuven in te frezen voor leidingwerk. Tot slot is er voor de afwerking in de meeste gevallen geen stukadoor nodig”, zegt De Vos-Faay.

Bimmen

“Samen met onze partners werken wij vanuit één BIM-model”, vertelt De Vos-Faay. “Het efficiënt uitwisselen van gegevens is dan van groot belang. De door Faay opgestelde richtlijnen dienen als leidraad, cruciaal voor de engineering, maar belangrijker nog om de klant zo goed mogelijk te voorzien van de benodigde gegevens. Met de door de opdrachtgever aangeleverde goedgekeurde modellen worden vervolgens de productiemachines aangestuurd. De voorbereiding duurt iets langer, maar het bouwen zelf gaat stukken sneller en efficiënter. Dat resulteert in een hogere kwaliteit, kortere doorlooptijd, snellere oplevertijd en lagere faalkosten. Juist door de combinatie van industrialisatie en digitalisering is betaalbaar maatwerk mogelijk.”

One-piece-flow

Volgens de commercieel directeur zijn de prefab Kingsize panelen een grote stap in het modulair bouwen: “Ze zijn absoluut van meerwaarde voor de bouwbranche waar het tekort aan handjes op de bouwplaats alleen maar toeneemt. Men wil de arbeid op de bouwplaats beperken en men wil steeds meer just-in-time werken als dat kan. De Kingsize panelen maken verticaal bouwen mogelijk, ook wel de One-piece-flow bouwmethode genoemd. Dit leidt tot een enorme reducering van de bouwtijd, vereenvoudiging en stroomlijning van het productieproces, verlaging van faalkosten en stijging van de kwaliteit. De prefab elementen worden in onafhankelijke montagevolgorde én op het juiste moment op de bouwplaats afgeleverd. Zo kunnen de elementen snel en precies op tijd op de bouwplaats gemonteerd worden. Dit alles draagt bij aan een soepel en dus sneller bouwproces.”

[BT.09.19.Prefab.Faay.2.jpg]
[Bs] Monique de Vos-Faay: “Met onze Kingsize panelen schuiven we op naar de ruwbouwfase. Dat vraagt een ander rollenpatroon.”

[BT.09.19.Prefab.Faay.3a, met als inzet 3b.jpg]