Bouwkosten

Artikel delen

Wat kost een nieuw geïsoleerd plat dak?

Een plat dak kun je op verschillende manieren maken. Uitgangspunt is vrijwel altijd een houten balklaag. Maar behalve underlayment met isolatie kan er ook een kant en klaar platdakelement op. Ook de dakrand kan behoorlijk verschillen. En dat heeft allemaal invloed op de kostprijs.

De calculatie betreft een plat dak als onderdeel van woning. Beeld: Kingspan Unidek

Voordat we het over de opbouw van de dakconstructie gaan hebben, eerst iets over de isolatiewaarde. De nieuwbouweis volgens Bouwbesluit is voor daken een Rc-waarde van 6,0. Dat waren we niet gewend en dus kan de neiging bestaan om het maar ietsje minder te doen. Bij kleinere verbouwingen mag dat soms ook. Het bespaart natuurlijk kosten. Maar op een plat dak van 4 x 3 meter is dat totaal misschien 180 euro, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal.

Voor de isolatie van een plat dak zijn verschillende materialen beschikbaar in verschillende diktes. Beeld: Kingspan Unidek

Energie en comfort

De meerinvestering in thermische isolatie verdient zich in ieder geval bij verblijfsruimtes (woonvertrekken) snel terug. Warmte gaat omhoog en bij een niet goed geïsoleerd dak verdwijnt die warmte dus bijna rechtstreeks naar buiten. Goede isolatie voorkomt dat. En het voorkomt opwarming in de zomer. Ook dat is een bekend verschijnsel onder veel platte daken. Kortom: bespaar niet op de kosten van goede isolatie en overtuig je klant van nut en noodzaak. Dan weet je zeker dat je niet terug hoeft te komen vanwege klachten over comfort of energieverspilling.

Koud of warm dak

De plek van de isolatie is van groot belang voor de levensduur van het platte dak. Isolatie hoort aan de – koude – buitenkant; de dampremmende folie hoort aan de – warme – binnenkant. We noemen dat een warmdakconstructie, omdat hier het dakbeschot aan de warme zijde van de isolatie zit.

Vroeger werd nog wel eens gekozen voor een kouddakconstructie. Dan werd de isolatie aangebracht tussen de dakbalken, net boven het plafond. Maar die constructie is zeer kritisch, zelfs met een goede dampremmer aan de binnenzijde. Leefvocht dat vanuit de warme kamer alsnog in de isolatie komt, condenseert tegen de onderzijde van het koude dakbeschot. Op die manier heeft al menig plat dak het begeven. Dus hoe verleidelijk het misschien ook is: pas geen koud dak constructie toe. De lagere kosten wegen niet op tegen de te verwachten problemen.

Unidek Aero PD is een sandwichelement met een hoge luchtdichting. Beeld: Kingspan Unidek

Beloopbare isolatie

De isolatie op het dakbeschot moet uiteraard geschikt zijn voor toepassing op een plat dak. De isolatieplaten worden met speciale schroeven op het dakbeschot bevestigd en daarover heen wordt de bitumen dakbedekking gelegd. Die wordt mechanisch bevestigd (met schroeven in de overlap). De isolatie moet voldoende drukvast zijn om het dak beloopbaar te maken. Dat kan met een hardschuim maar ook met een harde persing minerale wol. De benodigde dikte van isolatiematerialen verschilt, maar bij platte daken is er meestal genoeg ruimte voor een wat dikker pakket.

Dakelement

Wie zich alle bouwfysische problemen wil besparen én sneller klaar wil zijn, kiest voor een kant en klaar platdakelement. Dergelijke sandwichelementen zijn er in diverse soorten en maten en isolatiewaardes. Tegenover de kosten van de sandwichpanelen staat de besparing op onder meer underlayment en isolatie en het aanbrengen daarvan. Per saldo zijn dakelementen nauwelijks duurder. In de kostprijs is het verschil slechts circa 120 euro voor ons dak van 12 m2. Het voor deze calculatie gekozen dakelement Unidek Aero PD wordt daarbij geleverd met foam en band om een hoge luchtdichtheid te kunnen realiseren. Het element kan ook grotere overspanningen maken en dus volstaan met een grotere afstand tussen de balken, maar als je in een woonvertrek een gipsplafond wilt maken heb je daar toch weer meer balken voor nodig.

Beeld: Kingspan Unidek

Opstand of overstek

Naast de vierkante meterprijs van een plat dak, is de randdetaillering van invloed op de bouwkosten. Steekt het buitenspouwblad door tot boven het dak, dan is de rand vrij eenvoudig te maken met een aluminium afdekkap of met een aluminium daktrim. Als het platte dak een overstek heeft, wordt het dakoppervlak groter en komt er een boeibord en een plafondplaat bij, met timmerwerk en eventueel schilderwerk.

Kostprijs

Voor ons platte dak van 4 x 3 meter becijferen we een totale kostprijs van 3308,75 euro. We gaan er daarbij overigens – logischerwijs – van uit dat dit platte dak slechts één calculatie-onderdeel is van een totaalwerk. De calculatie is op basis van Kingspan Thermae isolatie en een dakrand met een opstand van het buitenspouwblad, afgewerkt met een aluminium afdekkap. De offerteprijs komt dan uit op 3765,53 euro ex btw. De kostprijs bestaat (afgerond) voor 27% uit arbeidsloon, 23% uit materialen en 50% uit kosten voor onderaannemers (dakbedekking; stukadoorswerk en schilderwerk).

Bij gebruik van een platdakplaat Unidek Aero PD ligt de offerteprijs op 3900,83 euro ex btw. Dan betreft circa 23% van de kostprijs arbeidsloon, 36% materiaal en 41% onderaannemer.

 

Download hier: plat-dak-constructie-dakelement afwijkende posten

Download hier: plat-dak-constructie-in-het-werk

 

Prijzen volgens RaabCalc

De prijzen in deze rubriek Bouwkosten komen uit het calculatieprogramma RaabCalc. De prijzen zijn gemiddelde inkoopprijzen, gebaseerd op aannemersbedrijven met maximaal vijf werknemers. Prijzen zijn onder meer afhankelijk van te verwerken hoeveelheden en zijn exclusief speciale kortingen en acties. Het basisuurloon is gesteld op 40 euro, exclusief opslagen. Het aantal arbeidsuren is een inschatting en is in de praktijk project- en bedrijfsafhankelijk. Dit wordt mede beïnvloed door moeilijkheidsgraad, locatie, projectgrootte en ervaring.

Benieuwd naar wat RaabCalc voor jou kan betekenen?

Klik hier voor meer informatie en ontdek de mogelijkheden.

BouwTotaal