‘Wow’-beleving in nieuwe badkamers van Hotel New York

Artikel delen

Het is één van de meest iconische gebouwen van Rotterdam: Hotel New York. Gebouwd in 1901 als hoofdvestiging van de Holland Amerika Lijn, is het sinds 1993 in gebruik als hotel-restaurant ‘Hotel New York’. Het is een eigentijds hotel-restaurant waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Gasten kunnen hier overnachten, eten, drinken, trouwen, vergaderen en feesten in een bijzondere sfeer, die wel up to date gehouden moet worden. Daarom worden de kamers, inclusief badkamers, in drie fasen gerenoveerd.

Het iconische Hotel New York in Rotterdam, dat in 1901 gebouwd is als hoofdvestiging van de Holland Amerika Lijn en sinds 1993 in gebruik als hotel-restaurant ‘Hotel New York’.

Auteur: Harmen Weijer, foto’s: IVC

Het hotel telt 72 kamers, en in drie fasen worden deze hotelkamers gerenoveerd. De eerste fase heeft vorig jaar zomer plaatsgevonden, waarbij 26 kamers zijn aangepakt. De overige fasen vinden dit jaar en volgend jaar plaats. Voor deze fasenaanpak is gekozen, omdat een populair hotel als New York niet geheel gesloten wil zijn, en dat is meteen het bijzondere van deze renovatie: het hotel blijft gewoon open.
Dat vraagt om een aanpak met beleid, vertelt Henny Goemaat van INZA Interieurzaken, die verantwoordelijk is voor de renovatie van de hotelkamers. “Op het meubilair na, dat het hotel in eigen beheer vernieuwt of hergebruikt, pakken wij de kamers aan. Eerst hebben we de kamers en de badkamers volledig gestript. Vooral in de badkamers ging het om veelal oud sanitair en tegelwerk. Daarna hebben we de wanden gestuct en een nieuwe, pvc-vloer met visgraatmotief gelegd. In de badkamers is geheel nieuw sanitair gekomen, waaronder een inloopdouche. Daardoor hebben we de luchtbehandeling eveneens moeten aanpassen, want de douchewanden staan tot bijna aan het plafond en dan is 1 afzuigpunt in de badkamer te weinig.”

De hotelkamers en de badkamers zijn volledig gestript. Daarna zijn de wanden gestuct en is er een nieuwe, pvc-vloer met visgraatmotief gelegd.

Min mogelijk overlast

Een van de meest kritische punten in deze renovatie in een populair hotel is het proces. Zo moet de overlast voor de gasten tot een minimum beperkt worden. “In de eerste fase ging dat relatief eenvoudig, doordat we de twee verdiepingen met de 26 kamers tijdelijk konden afsluiten voor gasten”, vertelt Goemaat. “Daarnaast betrof het ook nog eens de achterbouw van het hotel. De aanstaande fase, vanaf 17 juli, betreft de voorkant, en ook daar sluiten we de verdiepingen deels. Vooral het slopen zorgt voor de meeste overlast, en omdat we per 5 kamers 2 sloopdagen hebben, moeten we dat zo geruisloos mogelijk doen. Voor het afvoeren van gesloopte materialen gebruiken we de goederenlift, zodat gasten er zo min mogelijk van merken. We hebben in totaal zes weken voor deze fase. Het hotel moet namelijk weer geheel beschikbar zijn als de Wereldhavendagen op 6 september in Rotterdam beginnen, want dan is het hotel volledig bezet.”

Thema-Hotel New York

Lichtgewicht tegellijm

Vooral de badkamers waren toe aan een opknapbeurt, waarbij Ab Burggraaf van Tegelzettersbedrijf Burggraaf uit Vlaardingen voor INZA Interieurzaken verantwoordelijk was voor het aanbrengen van het nieuwe tegelwerk. “De badkamers in de gerenoveerde hotelkamers zijn betegeld met gebruik van webercol LC 220 van Saint-Gobain Weber Beamix. Dat is een lichtgewicht stofarme poedertegellijm. Lichtgewicht is niet alleen fijn bij het naar boven sjouwen, maar ook in de verwerking. Het stijft namelijk minder snel op, waardoor je een hele kuip in één keer kan aanmaken en gebruiken, in plaats van iedere keer een klein beetje. Daarbij komt dat webercol LC 220 zeer breed inzetbaar is. Met één lijm kan 85% van de tegelklussen geklaard worden.”
Daarnaast benadrukt Marcel Dubbeldam, adviseur tegeltechniek bij leverancier Weber Beamix, het stofarme karakter van deze lijm. “Het is niet alleen het lichter in gewicht, maar vooral het feit dat bij het mengen ervan geen stof in de longen van de tegelzetter komt is in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijk voordeel van deze lijmen.”
Voor het afvoegen van de tegels is een innovatief voegmiddel van Weber Beamix gebruikt, webercolor premium. Dit voegmiddel is zeer duurzaam, bestand tegen schimmels en bacteriën en ook nog eens 100% vlekvrij. Ideaal voor in een badkamer. “Daarmee maken we een hoge kwaliteit voeg, en dat is ook nodig in een hotel van dit klasse niveau.” Diezelfde kwaliteit is terug te zien aan het gebruik van de nieuwe tegels. “We gaan in de komende fase de luxere badkamers renoveren. Daarvoor gebruiken we andere, grotere plaattegels van 125 bij 250 cm, voor de echte ‘wow’-beleving”, aldus Burggraaf.

In de badkamers is geheel nieuw sanitair gekomen.

‘Gouden Green Key’

Het was voor de opdrachtgever van groot belang dat er gebruik werd gemaakt van duurzame producten. Hotel New York heeft binnen het keurmerk ‘Green Key’ de hoogste onderscheiding, genaamd: ‘Gouden Green Key’. Ook in de badkamerrenovatie is rekening met milieuvriendelijke materialen. Goemaat van INZA Interieurzaken: “Zo is er bewust gekozen voor duurzame bouwmaterialen van Weber Beamix en zijn er zeer waterbesparende douchekoppen aangebracht. Ook de toiletten van Villeroy Boch met Geberit inbouwreservoirs verbruiken minder water voor doorspoeling dan bij doorsnee toiletten.” Daarnaast zijn de tegels en de voegen makkelijk schoon te houden en zijn dure reinigingsmiddelen in de toekomst niet nodig.

Volgend jaar wordt de derde en laatste fase van deze grootscheepse renovatie afgerond. Dan zijn de binnenste kamers aan de beurt, en dat vraagt nog meer aandacht voor het proces. “We lossen dat op door de brede gangen op te delen, en te voorzien van een scherm. Zodat we aan de ene kant kunnen werken, terwijl de andere kant gewoon door gasten gebruikt kan worden.”
Zo krijgen de hotelkamers en badkamers van hotel New York weer de grandeur die men gewend was, in een eigentijds, duurzaam jasje voor de ultieme ‘wow’-beleving midden in de Maasstad.

Meer info: www.weberbeamix.nl