John Vette, adjunct-directeur Logus Prefab: ‘Prefab zit echt in de lift’

Artikel delen

De tijd dat de gemiddelde aannemer bij een prefab badkamer direct aan een kunststoffen exemplaar dacht is gelukkig voorbij, vertelt John Vette, adjunct-directeur van Logus Prefab. “De laatste jaren zien we dat prefab echt door bouwend Nederland is omarmd.” Volgens Vette natuurlijk vanwege de toegenomen kwaliteit, maar vooral ook door het gebrek aan handjes in de bouw.

“Toen we 10 jaar geleden Instal Advies overnamen en van daaruit met Logus Prefab seriematig badkamers gingen maken, was er vanuit de bouw nauwelijks interesse”, vertelt Vette. “Het hotelwezen liep altijd voorop in deze tak van sport. Niet zo vreemd natuurlijk als je bedenkt dat juist in de hotelbouw veel repetitie voorkomt.” Nu, tien jaar later ziet de wereld er heel anders uit. Na de crisis trok de bouw weer aan, maar nu bleek het tekort aan goede vakmensen de uitdaging. Vette: “Aan een gemiddelde badkamer werken tot wel 16 disciplines: tegelzetters, installateurs, loodgieters, elektriciens, etc. In de reguliere bouw moeten die allemaal op elkaar wachten. Bij ons in de productiehal in het Belgische Hamont-Achel werken ongeveer 30 medewerkers en die produceren 8 tot 12 kant en klare badkamers op een dag. Daarna kost het onze monteurs op de bouwplaats ongeveer een uur per badkamer om alles te stellen. Als aannemer heb je er dus geen omkijken naar. Alles is plug & play.”
Naast het tekort aan handjes speelt ook de digitalisering van het bouwproces een rol in de populariteit van prefab, denkt Vette. “Vooral in Nederland zie je dat er steeds meer met BIM wordt ontworpen. Prefab loopt mee in die ontwikkeling. De laatste drie tot vier jaar zit prefab bouwen echt in de lift. Het seriematig bouwen zoals dat in Nederland veel gebeurt helpt ook. En ik constateer ook dat veel grote aannemers tegenwoordig hun eigen prefab concepten ontwikkelen. Daar was een decennium geleden echt geen sprake van.”

Automotive

De 8 tot 12 badkamers die dagelijks uit de fabriek rollen worden geproduceerd op een manier die is afgekeken van de automotive industrie. In de fabriek rolt als het ware een treintje van badkamers in verschillende stadia van de bouw door de hal.
Lopende bandwerk dus, waarbij Logus Prefab overigens wel degelijk maatwerk kan leveren. Vette: “Alles wordt op maat en naar wens gemaakt. Zowel qua maatvoering als qua gebruikte materialen. Binnen de grenzen van wat er op een vrachtwagen over de weg vervoerd kan worden kan nagenoeg alles.”

Ritssluiting

Meerdere keren per week rijden er vrachtwagens met kant en klare in folie ingepakte badkamers naar een bouwplaats. Het plaatsten kan op meerdere manieren gebeuren. “Bij nieuwbouwprojecten stapelen we als het ware mee in de ruwbouw, van verdieping naar verdieping. Bij renovatieprojecten kan het zijn dat eerst een gevel verwijderd moet worden zodat we de badkamers er één voor één in kunnen schuiven, maar een opdrachtgever maakt ook wel eens een soort ritssluiting in een gebouw waar de units dan worden ingehesen. Zolang het maar om projecten gaat met repetitie. In de praktijk zijn dat nog steeds veel hotels en vakantieparken maar ook studentenhuisvesting, de zorg en steeds meer huurwoningen. Wil het voor ons rendabel zijn moet het wel gaan om tenminste 20 badkamers van één type.”

Ontzorgen

Zodra de badkamers op de bouwplaats op hun plaats staan kost het 2 à 3 Logus-monteurs gemiddeld een uur per badkamer om de units te stellen. Alle kabels en leidingen zitten er al in en een installateur hoeft alleen de centrale aansluitpunten te koppelen “Naar een project in Gent waar we per verdieping 14 badkamers leveren sturen we dus ook één keer per week een ploeg monteurs die dan alles afmonteren en stellen. Iedere week een verdieping hoger”, legt Vette uit.
Met de gestegen populariteit van prefab in de bouw, zijn er meer partijen in de prefab-markt actief, ziet Vette. Toch denkt hij dat Logus Prefab zich in positieve zin kan onderscheiden. “Ik denk dat wij ons kwalitatief onderscheiden. Bijvoorbeeld op het gebied van geluids- en brandveiligheidseisen. Maar we kunnen ook dunnere vloeren maken. Bovenal steekt ons concept boven anderen uit omdat we opdrachtgevers en aannemers volledig ontzorgen. Wij regelen het transport, de planning, het inhijsen en het stellen. Zoals ik al eerder zei: ‘geen omkijken naar’”.


Logus Bouwcenter is een keten van bouwmaterialenhandels in Zuidwest Nederland. Moederbedrijf is betonfabrikant De Hoop Terneuzen. Meer dan tien jaar geleden experimenteerde Logus al met prefab betonnen badkamers. Maar toen het Belgische Instal Advies inclusief productielocatie in Hamont-Achel werd overgenomen nam Logus Prefab pas echt een vlucht. Sindsdien rollen er dagelijks 8 tot 12 op maat gemaakte kant en klare badkamers van de band die vervolgens hun weg vinden in de hele Benelux.