Circulair hout van Raab Karcher en RGS

Artikel delen

Raab Karcher Greenworks en het circulaire sloopbedrijf RGS uit Rijssen werken samen aan een circulaire bouweconomie. De samenwerking is tot stand gekomen naar aanleiding van de sloop van de oude gemeentewerf in Goor. Na overleg tussen beide partijen is ervoor gekozen om circa 50 m3 balkhout te demonteren, zoveel mogelijk te ontdoen van metalen en af te korten naar de huidige courante houtmaten.

Het balkhout is gered van de verbrandingsoven waar dergelijke stromen vaak worden ingezet voor de opwekking van elektriciteit. Dit is echter de laagste trede in het circulaire denken. Onder de naam Vintage Wood circulair hout worden deze balken weer opnieuw verhandeld via de Raab Karcher vestiging in Goor. Op deze manier krijgen de balken een tweede leven en blijven bouwmaterialen lokaal en regionaal beschikbaar om opnieuw toegepast te kunnen worden.
RGS is een belangrijke speler in de circulaire economie van vandaag en van morgen. Hierbij staat het duurzame gebruik van onze aarde centraal. “Dat betekent dus dat onze acties van vandaag vormgeven aan de dag van morgen. Daarom noemen wij onszelf geen slopers. Wij zijn duurzame hervormers”, aldus Herman Nijkamp Directeur van RGS en Thijmen ter Elst Circulaire Innovator bij RGS. “Vandaag hervormen wij bestaande bouwstoffen om tot nieuwe grondstoffen. Zo creëren wij een duurzame basis voor morgen.”

Greenworks

Raab Karcher is volgens Gerhard Hospers Adjunct Directeur Greenworks en Han van Rooijen, Productgroepmanager bij Raab Karcher, altijd bezig met innovatie om nieuwe oplossingen te bedenken ter ondersteuning van haar klanten en ten gunste van een duurzame en comfortabele leefomgeving. “Greenworks biedt pragmatische informatie en kennisoverdracht over de milieu-impact en de bijdrage aan comfort van duurzame bouw- en installatie oplossingen. Onze klanten kunnen terecht in onze Greenworks Academy om kennis op te doen met betrekking tot circulair bouwen en andere actuele thema’s.”
Ondertussen zitten beide partijen niet stil en wordt er gekeken of het voor andere materialen ook lonend is om deze te demonteren, te refurbishen of anders, om te zetten naar grondstoffen voor nieuwe producten. Dit initiatief sluit mooi aan bij het thema van de negende editie van de Dutch Green Building Week (23 tot en met 27 september 2019) met als thema #hetkanwel, om te laten zien dát het mogelijk is de gebouwde omgeving te verduurzamen.