Lezerstest

Producten
Artikel delen

Test accu-haakse slijper

Ronald van der Woude van Aart van de Pol Badkamers, Keukens en Vloeren in Bathmen is van kinds af aan al idolaat van Festool. “Ik werk dan ook voornamelijk met Festool gereedschap. Toch is het belangrijk om objectief te blijven en geen gekleurde mening te geven van de accu-haakse slijper AGC 18 van Festool die ik heb getest.” Lukt het Ronald toch om beperkingen te vinden?

Ronald aan de slag met de accu-haakse slijper AGC 18. Tip: er is ook een accu-tegelslijper leverbaar voor specifiek het doorslijpen van tegels.

Ronald laat zien dat je ook een diamantboor met M14-aansluiting op de haakse slijper kan zetten, om ronde gaten in tegels te boren voor bijvoorbeeld leidingdoorvoeren of zelfs elektradozen.

Als installateur en tegelzetter heeft Ronald regelmatig te maken met de verbouw van bijvoorbeeld badkamers. Ook ditmaal testte hij de nieuwe accu-haakse slijper AGC 18 bij de verbouwing van een badkamer. “Ik heb er leidingen mee doorgeslepen en tegels geslepen en geboord”, zegt Ronald. Tegels boren met een haakse slijper? “Jazeker, je kunt er een diamantboor met M14-aansluiting opzetten, om ronde gaten in tegels te boren voor bijvoorbeeld leidingdoorvoeren of zelfs elektradozen. Heel handig hoor!”
Het was volgens Ronald een feest om met deze machine te werken: “De schijf stopt direct, nadat je de knop loslaat. Dat verhoogt de veiligheid. De machine ziet er wat lomp uit, maar hij ligt zeer goed in de hand en hij is tijdens het werken zeer stil en loopt rustig.”

Eigenschappen

De nieuwe accu-haakse slijper AGC 18 is volgens Festool de mobiele oplossing voor alle slijpwerkzaamheden. De motor en de elektronica zijn beschermd tegen stof door een extra beschermlaag. De machine heeft een krachtige, koolborstelloze en zodoende onderhoudsvrije EC-TEC-motor. Het toerental is traploos regelbaar van 4.500 tot 8.500 tpm. Je kunt er veilig mee werken door een zachte aanloop, elektronische overbelastingsbeveiliging, motorrem (2 seconden) en herstartbeveiliging. Deze machine is optimaal te hanteren dankzij de ergonomische constructie en de plaatsing van de accu. De haakse slijper loopt verder zeer rustig en is trillingsarm doordat de motor en behuizing van elkaar losgekoppeld zijn. De accu’s zijn onderling uitwisselbaar met het gehele 18V-systeem van Festool. De schijfdiameter is 125 mm.

Snel wisselen

“De schijven zijn inderdaad zeer snel te wisselen”, reageert Ronald op de genoemde eigenschappen. “Door middel van een vergendelbare spindel en snelspanmoer is de schijf eenvoudig en snel te wisselen zonder gereedschap. De machine ligt ook geweldig in de hand. Zo kun je probleemloos de machine met één hand vasthouden tijdens het slijpen.”
De machine is geleverd in een systainer, met zijhandvat, beschermkap, een setje schijven, twee 18 V, 5,2 Ah accu’s en een snellader. “Het laden gaat ongelooflijk snel. Na enkele minuten, zit je al op 80% van de lading. Daarnaast gaat de accu ook erg lang mee. Ik heb er enkele dagen regelmatig mee gewerkt, maar de eerste accu is nog niet leeg.”
Samenvattend weet Ronald niet echt nadelen op te noemen: “Ik vind het heel belangrijk voor Festool om ook de beperkingen te horen, zodat ze de machine nog verder kunnen verbeteren. Maar sorry, bij deze machine weet ik geen verbeterpunten te noemen.”

 

BouwTotaal