Tiny Tower met minimale footprint

Artikel delen

Weinig grondoppervlak kan uitnodigen tot hoog bouwen. Daar weten ze in de U.S.A. alles van. Maar wat nou als de skyscraper traditie in aanraking komt met de Tiny House beweging? Tiny Tower staat op 30 m2 grond en meet een vloeroppervlak van zo’n 110 m2, verdeeld over vijf woonlagen. Hoewel het totale vloeroppervlak vergelijkbaar is met een gezinswoning in Nederland, zijn de ontwerpuitdagingen vergelijkbaar met een Tiny House.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo
Beeld: Sam Oberter Photography
Bron: ISA

De buren van Tiny Tower gebruiken vergelijkbare kavels als parkeerplaats en stadstuin. Deze mini wolkenkrabber is juist zo hoog mogelijk gebouwd, binnen de beperkingen van het bestemmingsplan en ook onder de grond is de ruimte benut. Daardoor ontstaan er, inclusief dak, zes bruikbare niveaus. Het ontwerp bevordert verticaal wonen voor zowel de binnen- als buitenruimte met een raamtuin, een terras op de tweede verdieping en een dakterras.

Brewerytown revitaliseert

De wijk Brewerytown in Philadelphia revitaliseert met veel nieuwe gebouwen op evenzoveel vrijgekomen kavels, als gevolg van decennia van desinvesteringen. ISA zegt: “Herontwikkelingsgolven hebben de neiging gebruik te maken van sites met standaardafmetingen, maar het stedelijke netwerk van het gebied bevat veel onderbenutte kleine percelen met uitzicht op steegjes. Het ontsluiten van deze kleine sites is van cruciaal belang. De stad streeft ernaar op deze plekken het aanbod van goedkope woningen te vergroten voor een gevarieerde reeks van levensstijlen.”

Verticaal inrichten

Hoewel Tiny Tower slechts 12 meter hoog is, is het gebouwtje wel georganiseerd als een echte wolkenkrabber. Iedere verdieping is vergelijkbaar in grootte en kwaliteit en wordt verbonden met de andere niveaus door een prachtig trappenhuis. Hierdoor kan je eenvoudig verticaal leven in de toren. ISA legt uit: “Met een keuken in een benedenverdieping en een badkamer in de bovenste verdieping, ben je eigenlijk vrij om elke verdieping in te richten voor wat je maar wilt: werken, spelen, slapen of eten.”
De grootste uitdaging in een verticaal huis op een klein grondoppervlak is de trapconfiguratie. Een metalen trap vind je tegen de voorgevel van het gebouw. “Het lichte trappenhuis bezorgt je mooie binnen en buiten doorzichten en uitzichten en een avontuurlijk gevoel. Het gebruik van de trap is een integraal onderdeel van het dagelijks leven van het gebouw. Stadsbewoners zijn in toenemende mate bereid om kwantiteit in te ruilen voor kwaliteit, oftewel minder oppervlakte en meer ruimtelijke kwaliteit. Wonen in een kleinere unit in een levendige buurt met alle voorzieningen op loopafstand is dan wenselijker dan een groter huis op een afgelegen locatie. Tiny Tower laat zien hoe klein in schaal en hoe groot in belevingswaarde een woning nu al kan zijn.”

Witte dakbedekking en recycling

Dit huis is gebouwd volgens de prestatienormen van Energystar. Energy Star is een vrijwillig programma van het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA). Het wordt beheerd door de EPA en het Amerikaanse Department of Energy (DOE), dat bedrijven en particulieren helpt geld te besparen en het milieu te beschermen op basis van energie-efficiëntie.
Een wit dakmembraan wordt gebruikt om opwarming van de ruimten in de zomer te verminderen. Ductless mini-split-eenheden bieden op elk niveau airconditioning voor een micro-zone van het gebouw. Het ruimschoots toegepaste staal in de constructie, de trap en de bekleding bevat gerecycleerde grondstoffen.


Wat kunnen we leren?

Wolkenkrabbers bouwen zit in de genen van de Amerikanen. Vaak is het de enige mogelijkheid om te voorzien in de gewenste huisvesting in grote steden. Maar ook hier ontstaan soms gebieden, waar postzegelkavels op een verantwoorde manier moeten ontwikkeld. En dan is er plek voor een Tiny Tower. Vanuit de ontwerpprincipes van wolkenkrabbers en Tiny Houses ontwikkelt ISA een minitoren en verenigt best of both worlds. Als je de lucht in gaat is de sky the limit.

 


Project partners Tiny Tower

Locatie: Philadelphia, USA
Jaar van realisatie: 2018
Eigenaar: Callahan Ward
Architect: ISA
Constructeur: Larsen and Landis Engineering
Installatie-adviseurs: J + M engineering
Trappen fabrikant: En Motion Design