Fermacell gaat verder op de markt van gevelproducten

Artikel delen

Met de overname door James Hardie is Fermacell nog meer partner geworden voor de gehele gevel. Met de HardieWindbreaker™, de HardiePanels® en de HardiePlanks® heeft het bedrijf nu ook gevelbeplating in huis en kan het klanten ondersteunen met technische kennis over het hele gevelpakket.

Met HardiePlank®, HardiePanel® en Powerpanel H2O als drager van steenstrips of stucwerk biedt Fermacell een zeer uitgebreid scala aan gevelafwerkingen.

Naast de bekende gipsvezelplaat heeft Fermacell door de overname door James Hardie sinds kort ook de HardiePlank®, HardiePanel® en HardieWindbreaker™ in het assortiment. HardiePlank® en HardiePanel® zijn gevelbekledingen op basis van vezelcement, verkrijgbaar met een natuurlijke houtlook (cedar) of een glad oppervlak (smooth). HardieWindbreaker™ is een vezelcementplaat die aan de binnenzijde van de spouw wordt toegepast. Vezelcement kenmerkt zich door een lange levensduur met een minimale veroudering. Het is voor Fermacell de ideale aanvulling op de gevelproducten die het al in het assortiment had.

Kennis van de gevel

“In de loop der tijd zijn we steeds meer opgeschoven van leverancier van een gipsvezelplaat naar technisch specialist met een grote kennis van de gevel”, vertelt technical engineer Wouter van der Velde. “Fermacell® Gipsvezelplaat is een ‘technisch’ product. Vragen over geluidwerendheid, brandveiligheid en constructieve sterkte kwamen daardoor altijd al bij ons binnen. Daarnaast waren we met onze Powerpanel H20 al opgeschoven naar de buitenkant van de gevel. Deze cementgebonden plaat is zeer geschikt voor het aanbrengen van gevelstucwerk of steenstrips. Dat waren redenen voor ons om ons steeds verder in de gehele gevelconstructie te verdiepen. Zo hebben we onder meer brandtesten gedaan om de hsb-industrie te ondersteunen en hen goede gegevens aan te leveren over allerlei aspecten van de gevel en de verschillende opbouwen daarin.”

Van der Velde is blij met de recente aanvulling van de James Hardie producten voor gevelbekleding. “Aan Powerpanel H20 als drager voor steenstrips en stucwerk, voegen we nu dus de HardiePlank® en HardiePanel® toe. Dat maakt een grote variëteit aan gevelafwerkingen en combinaties daarvan mogelijk, met slechts één leverancier.

Opbouwen getest

Juist de combinatie van gevelbeplating en binnenbeplating ziet Van der Velde als sterk punt van Fermacell. “Bij de tests die we gedaan hebben, hebben we onze nieuwe eigen gevelbeplating van HardiePlank® en HardiePanel® alsmede de HardieWindbreaker™ al direct meegenomen. En dat in verschillende bevestigingsmethodes, zoals met gesloten voegen, met 2 mm open voegen en met 10 mm open voegen tussen de delen. Wie onze producten gebruikt, kan zich dus verzekeren van een verantwoorde gevelopbouw van binnenzijde tot en met buitenzijde, gebaseerd op uitgebreide materiaalkennis en – kunde en testrapporten. Dat onderscheidt ons van andere leveranciers van gevelbeplating. Over het algemeen leveren die alleen een plaat en kunnen ze alleen over die plaat zelf iets zeggen, zoals de brandklasse. Wij gaan veel verder in onze ondersteuning van de gevelbouwer doordat we gedegen kennis hebben van alle aspecten van de gevel, en vooral van prefab hsb-elementen en soortgelijke constructies.”

De vezelcement-producten van James Hardie zijn voorzien van een speciale ColourPlus™ Technology laklaag en hebben een lange levensduur met een minimale veroudering.

Natuurlijk ogende structuur

James Hardie is wereldleider als het gaat om vezelcementproducten, maar was nog niet of nauwelijks actief in Europa. In Amerika en andere continenten heeft het bedrijf zich met zijn hoogwaardige producten wel al ruimschoots bewezen. De planken en panelen zijn er in vijf kleurthema’s, met in totaal 21 kleuren. Met de natuurlijke en relatief matte kleuren onderscheiden de Hardie-producten zich duidelijk van veel kunststoffen. Over de houstructuur is Van der Velde zeer lovend. “Het is een heel natuurlijk ogende houtstructuur. Dat is het resultaat van 130 jaar productontwikkeling bij James Hardie.”

De uitzetting van het materiaal is zeer gering, waardoor de kopse kanten van de HardiePlanks® koud tegen elkaar te plaatsen zijn zonder een verplichte voegafstand. De planken zijn relatief dun (8 mm) en zijn zonder voorboren te verwerken. Bij potdekselwerk kunnen ze verdekt worden genageld en zijn er speciale montagehulpmiddelen (HardiePlank® Gecko montagehulp) beschikbaar die de montage zeer eenvoudig maken. Als bij andere methoden van verwerking de bevestigingen in het zicht blijven, zijn er schroeven of nagels met koppen in de plankkleur verkrijgbaar.

De HardieWindbreaker™ is een vezelcementplaat die aan de spouwzijde van het binnenblad wordt toegepast.

HardieGuillotine™ snijmes

Uiteraard heeft Fermacell ook de bijbehorende ventilatieprofielen en andere toebehoren in het assortiment. En voor de verwerking van HardiePlank is een HardieGuillotine™ snijmes beschikbaar waarmee heel snel en stofvrij een plank op de juiste lengte af te korten is. De geringe dikte van de plank maakt dit knippen tot een eenvoudig en licht karwei. De gezaagde koppen worden afgewerkt met een bijpassende coating.

De vezelcementproducten van James Hardie vallen in brandklasse A2 (onbrandbaar) en zijn daarvoor veilig toepasbaar in alle gevelconstructies. Op de producten zit een garantie van 10 jaar, maar de verwachte levensduur is ruim 60 jaar. De kleuren zijn aangebracht met speciale ColourPlus™ Technology en zijn hierdoor beschermd tegen afbladderen en langdurig UV-bestendig. De veroudering van de producten is mede daardoor minimaal.

Meer informatie: www.fermacell.nl, www.jameshardie.nl

© 2019 Fermacell BV. TM en ® zijn gedeponeerde en geregistreerde handelsmerken van James Hardie Technology Limited en Fermacell BV.