Sneller werken met profielsteller

Artikel delen

Met de Weber Beamix Profielsteller kunnen er veel sneller profielen worden gesteld voor doorstrijk- en metselwerk. BouwTotaal bezocht de bouw van een woontoren in Eindhoven waar de nieuwe profielsteller wordt toegepast. Zowel de aannemer, als metselaar en timmerman blijken zeer tevreden. “Het gaat een stuk sneller en het werkt prettiger.”

Tekst: Ing. Frank de Groot

In Meerhoven bouwt Huybregts Relou een woontoren van 70 meter hoog, met 24 bouwlagen. De woontoren maakt deel uit van het compacte centrum Meerrijk, dat ligt tussen Veldhoven en Eindhoven Airport. Het centrum omvat straks 730 woningen (koop en huur) en commerciële ruimten en een verhoogde openbare ruimte, waardoor entree van winkels en woningen op de eerste verdieping ligt. Hierdoor is er onder het verhoogde maaiveld ruimte voor parkeren (35.000 m²), expeditiehof, ondergrondse toelevering van winkels en een ondergrondse draailus. Huybregts Relou heeft het grootste deel van Meerrijk, dat fraai in Park Meerland ligt, in de afgelopen jaren al opgeleverd.
Bij de bouw van de woontoren gebruikt het bouwbedrijf de nieuwe Weber Beamix Profielsteller. Deze vinding moet het stellen en optoppen van metselprofielen sneller en veiliger maken voor aannemers, steigerbouwers, timmermannen en metselaars. De profielsteller is geschikt voor hoek-, tussen- en gekoppelde profielen bij zowel doorstrijkwerk als traditioneel metselwerk.

De woontoren in Meerhoven in aanbouw.

Woontoren

We zitten in de bouwkeet met hoofduitvoerder Adrie Bressers van Huybregts Relou en Niels de Blok, productmanager Gevel van Weber Beamix. Inmiddels is de woontoren tot de zestiende laag gegroeid. De hoofddraagconstructie bestaat uit ter plaatse gestorte wanden en breedplaatvloeren. De niet-dragende binnenwanden zijn van Ytong cellenbeton en de binnenspouwbladen worden opgebouwd met kalkzandsteen metselblokken. Vervolgens worden de gevels geïsoleerd met minerale wol en voorzien van een combinatie van metselwerk (doorstrijkwerk) en gevelplaten van STENI.
“Ik heb enkele jaren geleden al met een voorloper van de profielsteller gewerkt en dat beviel prima. In samenwerking met Weber Beamix hebben we besloten om de nieuwe profielsteller bij deze woontoren in te zetten”, zegt Bressers. “Tot nu toe zijn we erg tevreden. Weber Beamix is ook regelmatig op de bouwplaats aanwezig om de ervaringen van de metselaars en timmermensen te horen, zodat het systeem nog verder geoptimaliseerd kan worden.”

Stap 1. De zwarte funderingsplaat is op de gewenste plaats op fundering of vloer bevestigd. Op de funderingsplaat komt een kleine piramide die in de profielvoetsteun (die aan de onderzijde van het profiel is bevestigd) valt.

Stap 2. Aan de bovenzijde van het profiel wordt de zwarte profiel hoeksteun geschroefd. Onder de profielsteun wordt een gele stelplaat gefixeerd door de vergrendeling een kwartslag te draaien. De gele stelplaat wordt bevestigd aan een houten bevestigingsplaat die aan een binnenmuursteun is vastgemaakt. Door de gele vergrendeling een kwartslag te draaien kan het profiel van de piramidevoet worden getild, zodat de isolatie vrij kan worden geplaatst of even opzij worden gehouden, zodat de metselaar vrij door kan pointeren achter het profiel.

Stap 3. Om de profielen te kunnen optoppen wordt een kunststof muurplug ingemetseld in de lintvoeg. Op deze muurplug kan later een hoeksteun met verstelbare piramide worden vastgezet. Na verwijdering van de hoeksteun met piramide is de muurplug onzichtbaar weg te werken met doorstrijkmortel.

Veel voordelen

“Op circa driekwart van de projecten met metselwerk wordt er tegenwoordig al doorgestreken”, zegt De Blok. Dat betekent dat de metselaar ‘vol en zat’ metselt, waarbij stoot- en lintvoegen goed gevuld worden met mortel, waarna de baarden worden ‘geschoren’. Vervolgens wordt de voeg afgewerkt en verdicht met behulp van een voegroller of ‘pointmaster’. Ook bij het metselwerk van de woontoren wordt de doorstrijktechniek met doorstrijkmortel van Weber Beamix toegepast. “Een voordeel van de profielsteller is dat je deze tijdelijk kan wegnemen of even kunt wegkantelen, zodat je overal bij kunt met de voegroller.”
De hoofduitvoerder vult aan: “Bij traditionele profielen moet je circa 7 cm ruimte houden tussen het profiel en metselwerk, zodat je door kan pointeren. Maar dat betekent ook een extra steigerplank aan de gevelzijde of een extra binnenleuning, omdat de ruimte tussen steigervloer en gevel anders te groot wordt. Dat probleem heb je dus niet bij de profielsteller.”
Alle profielen worden door de eigen timmerlieden gesteld en dus niet door de metselaars/stellers van de onderaannemer. Bressers daarover: “Wij stellen de profielen zelf, om er zeker van te zijn dat er geen maatafwijkingen optreden. Voordeel van de profielsteller is dat onze timmermannen niet telkens weer terug moeten komen om tijdelijk een profiel weg te halen. Daarnaast hoef je hier maar één slag te stellen, omdat de profielsteller het mogelijk maakt dat je profielen optopt. Traditioneel wordt er wel vijf tot zes slagen vooruit gewerkt, zodat je veel meer profielen nodig hebt. En schoren zijn eveneens niet meer nodig. Van het gesjouw met al die profielen en schoren ben je dus ook af.”

Praktijkervaringen

Mooie verhalen allemaal, maar wat vinden de timmerman en metselaar er zelf van? We gaan omhoog naar de tiende verdieping, waar de metselaars druk bezig zijn. Erik van Deursen, een ervaren metselaar van AVO Bouw BV, is zeer tevreden: “Het is een perfect systeem. Het werkt sneller en je kunt overal goed bij met de voegenroller.”
John Huijberts is timmerman bij Huybregts Relou en is eveneens tevreden: “We hoeven niet telkens te komen als de metselaar met de voegroller achter het profiel moet zijn. Hij kan het profiel zelf wegkantelen en terugplaatsen op de profielhouder. We kunnen ook met veel minder profielen werken. Het werkt dus allemaal veel sneller.”