Klein, kleiner, kleinst

Artikel delen

Kleine woningen groeien in aantal, maar waar ligt de ondergrens, hoe klein kan je gaan? Is 40 m2 klein of zou 25 m2 ook nog wel kunnen of misschien nog kleiner? Richard Horden, Paul Elkins en Van Bo Le-Mentzel zoeken de grens op.

Tekst en illustraties: Ir. Marcel van Mierlo

Illustratie

Micro Compact Home (MCH) van Richard Horden is een leefruimte van 7 m2 waarin je kan slapen, werken, eten en koken, inclusief sanitair en zonnepanelen. Richard laat zich inspireren door de Japanse theehuis architectuur en het gebruik van geavanceerde Europese en Japanse prefabricage methoden. Hij maakt graag de vergelijking met de automobielindustrie: “De duurzaamheid is net als een auto, de levensduur is afhankelijk van de zorg tijdens het gebruik. Je moet MCH gewoon schoon maken en onderhouden. Net als een auto was je je huis met een zachte borstel met water en zeep en de ramen met een wisser.”

Micro Compact Home interieur

De huisjes zijn natuurlijk energiezuinig, omdat in de kleine ruimte slechts een geringe hoeveelheid lucht hoeft te worden opgewarmd of afgekoeld. De low-energy variant van Micro Compact Home gaat nog een stap verder en functioneert volledig op elektriciteit, die wordt opgewekt door 8 m2 PV panelen en een kleine windgenerator. Nachtelijke stroom wordt geleverd door de windturbine en de reserve batterijen en overdag wordt de overtollige energie teruggegeven aan het net. Verwarming en airconditioning worden verspreid via vier afzonderlijk in te stellen bronnen en LED- verlichting is zowel geïnstalleerd voor binnen- als buitengebruik.

Micro Compact Home aanzicht

Paul Elkins bouwt kleiner. De uitvinder fietst graag en ver. Hij geniet daarbij volop van z’n mobiele, luxe, maar vooral ultra lichtgewicht fietscamper. Als je met eigen spierkracht je huisje moet voortbewegen, ga je vanzelf nadenken over het gewicht. Paul gebruikt alleen maar dunne lichtgewicht materialen. Bij voorkeur scharrelt hij z’n projecten bij elkaar met gebruikt spul. Het vloertje is bijvoorbeeld gemaakt van oude campagne borden, die je vaak op beurzen vindt. Net als bij een Tiny House op wielen moet hij wel rekening houden met het verdelen van het gewicht over de assen om de combinatie fietsbaar te houden. Het huisje weegt nog geen 20 kg en kost zo’n 150 USD en dat is precies wat Paul wil, fluitend op de fiets naar het festival van Burning Man in de woestijn van Nevada. En daar overnachten in je eigen huisje, een unieke fietswoning.

Paul Elkins

Maar het kan nog kleiner. Het kleinste huisje dat ik ken, is het 1 m2 huis van Van Bo Le-Mentzel, interieur ontwerper in Berlijn. ‘Het idee is ontwikkeld voor mensen die geloven dat we een betere wereld krijgen als we meer zelf bouwen en minder kopen.’ aldus Van Bo, die uit Laos komt. Hij kwam naar Duitsland als vluchteling en werd geconfronteerd met één van de meest voorkomende problemen van migranten: het vinden van een huis. ‘Vaste roots heb ik niet. Daarom moest ik een nieuwe definitie voor mezelf ontwikkelen van het begrip ‘thuis.’

1 m2 huis

De ontwerper is een vrije denker. Zijn huisje staat niet alleen op wieltjes, zodat je letterlijk overal kan wonen, maar kan ook worden neergelegd om een slaapplaats te creëren. Van Bo wil inspireren en mensen aan het denken zetten met z’n 1 m2 paleisje. Er ligt nog wel een uitdaging om aansluiting te vinden bij het Bouwbesluit.

Niet alle voorbeelden zullen het halen als volwaardige kleine woning binnen de regelgeving, maar inspirerende pilots zijn het zeker.