sky high

Artikel delen

Wie graag klein wil wonen op hoog niveau kan natuurlijk een klein appartement betrekken op de bovenste verdieping van een appartementengebouw. Maar je kan ook kijken of je een kleine woning verder boven het maaiveld kan tillen. Zet het huisje bijvoorbeeld op stelten, of maak een open dak of uitklap dak, waardoor de bovenverdieping extra gebruiksmogelijkheden krijgt, of plaats het huisje gewoon op het dak.

Tekst en illustratie: Ir. Marcel van Mierlo

Simple Home op stelten

Nog niet zo lang geleden losten containers zichzelf, omdat niet iedere locatie een kraan of ander hijsmaterieel had staan. Pootjes van de container uitschuiven, laadvloer zakken en wegrijden. Gerhard Feldbacher maakte de stap naar een zelf lossend huisje, een Simple Home. Geconstrueerd van Cross Laminated Timber (CLT), inclusief pop-out slaapkamer en voorzien van vier uitschuifpoten. Een huisje op niveau met als extra bonus: veel bergruimte onder je huis!

De ruimte meet 7,5 m x 2,6 m en is 4,0 m hoog. De trotse ontwerper zegt: “Qua afmetingen net een container, maar in werkelijkheid volledig opgebouwd uit hout. Het huis is opgebouwd uit 10 cm dikke CLT wanden en dak, een geventileerde gevel van Larikshout en houtvezelisolatie (schapenwol is optioneel). Het totale gewicht is een kleine 10 ton.” Een ruim interieur voorziet in een keukenblok, zithoek en natte cel met wastafel, douche en toilet. De slaapkamer is gemaakt als pop-out unit, die op wieltjes rijdt en met de hand naar buiten wordt getrokken uit de hoofdruimte van het huisje.

Ruimte creëren? Dakje verplaatsen!

Een Tiny House op wielen mag maximaal 4 meter hoog zijn en dat geeft een beperking voor de sta hoogte op je slaapzolder. Bernhard Hörl wil dat gebrek aan stahoogte boven het verhoogde bed oplossen in de Fri:dom. En zo ontstaat het idee voor een uitvouwdak. ‘Vooral voor oudere of gehandicapte mensen is de bovenverdieping in een standaard Tiny House vaak onbruikbaar. Wij denken dat een Tiny House voor 99% is gebouwd om te wonen en niet om te vervoeren. Dus waarom zouden we het huisje voor het incidentele vervoer niet transformeren door het dak in te klappen. Dan kan je de rest van de tijd genieten van meer sta ruimte. Lekker recht op kunnen staan, kleren aandoen, was ophangen, of een werkplaatsje inrichten’

In het eerste productiehuisje is gekozen voor een ronde afwerking met een 8 x 1 m strook polycarbonaat. ‘Het vele licht geeft in verbinding met de ronde nok en dakafwerking met buigtriplex veel rust. Het lijkt alsof de ruimte in de hoogte trekt, dat geeft een gevoel van openheid en vrijheid.’

Er zijn meer bouwers, die pionieren met het dak. Bij de Cecile, genoemd naar de eigenaar van dit Tiny House van Optinid, kan je het dak openschuiven. Je slaapt in de open lucht en kan genieten van de sterren vanaf je bed. Hier vind je meer informatie over schuifdak Cecile.

Devasa schuift zelfs een hele bonus verdieping naar boven. Door een druk op de knop verdubbel je de ruimte. Bekijk hier de verdieping verdubbelaar van Devasa en vergeet het videootje niet waarop het tilmechanisme goed te zien is.

Je kan ook zelf het dak op

Ontwerper Werner Aisslinger heeft vanuit z’n kantoor in Berlijn uitzicht op het dakenlandschap van de stad en vraagt zich of hoe het landschap er uit zou zien met mobiele huisjes op de daken. Het resultaat is de Loft Cube. Managing Director Christian Friedrich (München) vult aan ‘Toen ik z’n ontwerp zag, was ik onder de indruk van de schoonheid en heb Werner aangeboden er een industrieel product van te maken. We kunnen ieder individueel bouwelement vervangen en het interieur is simpel aan te passen qua indeling en functies.”

Cube is volledig opgebouwd uit geprefabriceerde bouwdelen om energie en materiaal te besparen, en ontworpen om een minimale voetafdruk achter te laten. ‘Rondom ramen zorgen voor meer dan voldoende daglicht en ventilatie en geven je een fantastisch uitzicht.’ Christian legt enthousiast uit waarvoor je de Loft Cube kan gebruiken. ‘Moderne nomaden zetten het huisje ergens, waar ze op dat moment willen wonen. Maar je kan natuurlijk ook een sky lounge maken voor een hotel.’

Aristide Antonas legt de lat hoger.

De Griekse architect Aristide Antonas wil nog verder gaan. Hij ontwerpt een ruimte die je met een hoogwerker van de grond lift. Uitzicht en rust in optima forma. Antonas wil geen extra verdieping, maar een los bewegende kraan kamer. Hij laat je boven de bomen zweven in je eigen kamer. Je hebt nog wel een uitdaging op het gebied van veiligheid, dus of we ze ooit in het echt kunnen bewonderen is nog een vraag. Maar de video ‘microtopia’, waarin je de Kraan kamers ziet bewegen, is zeker de moeite van het bekijken waard (start kraankamer bij 1 minuut en 10 seconden)