Bouwkosten

Artikel delen

Wat kost gevel na-isoleren met voorzetwand?

Verbeteren van de isolatie van een gevel leidt tot een lagere energierekening, maar ook een hoger comfort. Hiervoor kan aan de binnenzijde een voorzetwand worden geplaatst. We zetten de kosten van verschillende voorzetwanden op een rij.

Situatie voor en na aanbrengen van Faay W’all-in-One bij een renovatieproject waarbij de gevel van binnenuit is geïsoleerd.

Situatie voor en na aanbrengen van Faay W’all-in-One bij een renovatieproject waarbij de gevel van binnenuit is geïsoleerd.

Tekst: Henk Wind
Beeld: Faay Vianen B.V.

Er zijn diverse mogelijkheden om de energetische prestatie van een gevel te verbeteren. De minst ingrijpende is het laten volblazen van een bestaande spouw met bijvoorbeeld vlokken minerale wol, EPS-parels of PUR. Er is soms nog wel wat kritiek op het vullen van de spouw, maar in de meeste gevallen zal er technisch en bouwfysisch niets op tegen zijn om dit te doen. Alleen in het geval van een heel dichte steen kan het problematisch zijn, maar een deskundig na-isolatiebedrijf kan dat prima beoordelen. Nadeel is dat het effect over het algemeen slechts beperkt is doordat de spouw vrij klein is, of zelfs helemaal ontbreekt of vol zit met valspecie die een koudebrug blijft vormen.
Wie onvoldoende heil ziet in het vullen van de spouw, kan een bestaande gevel ook van buitenaf isoleren. Dat kan met het aanbrengen van steenstrips of stucwerk op isolatie of het plaatsen van een (hsb) voorzetwand met een nieuwe buitenbekleding. De gevel komt hierdoor wel verder naar buiten en ramen komen dieper in de gevel te liggen. De aansluitingen op de kozijnen verdienen daarbij extra aandacht.

Binnenzijde

In veel gevallen zal de keuze vallen op isoleren middels een voorzetwand aan de binnenzijde. Dat biedt tevens de gelegenheid om elektra te vernieuwen en leidingen weg te werken. Wel gaat de extra wand uiteraard ten koste van de binnenruimte. De bredere vensterbank die hierbij nodig is, zullen de meeste mensen over het algemeen juist als een extra voordeel ervaren.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor deze voorzetwanden aan de binnenzijde van de gevel. Meest voor de hand liggend is wellicht een houtskeletbouwconstructie. Maar ook metal stud is een prima optie voor dit soort wanden. Beide worden bekleed met een gipsplaat of gipsvezelplaat, met een dampremmende folie. Wie liever een steenachtig binnenblad houdt, kan kiezen voor een voorzetwand van Multipor. En wie in korte tijd een strak en gegarandeerd goed resultaat wil behalen, kiest voor een prefab voorzetwand van Faay. Multipor is een drukvast cellenbeton met een aanzienlijk hogere isolatiewaarde dan standaard cellenbeton. De W’all-in-One voorzetwanden van Faay bestaan uit panelen met een gipsbeplating en PIR-isolatie voorzien van een dampremmende laag.

Keuze van isolatiewaarde

Een belangrijk aandachtspunt is de gewenste isolatiewaarde. Een hogere isolatiewaarde geeft niet alleen een lagere energierekening, maar geeft ook meer comfort. Vooral slecht tot matig geïsoleerde steenachtige wanden stralen koude uit, waardoor het in de buurt van de muur nooit behaaglijk zal aanvoelen. Wie bij de renovatie nu of in de toekomst naar laagtemperatuurverwarming wil, doet er goed aan een isolatiewaarde op nieuwbouwniveau te kiezen (Rc 4,5 m2K/W voor de gevel). Uiteraard moeten dan ook zolder/dak, vloer en vooral de beglazing worden aangepakt. Een hogere isolatiewaarde van de voorzetwand zal ook een grotere dikte van de wand met zich meebrengen, of in plaats daarvan de keuze voor een hoogwaardiger isolatiemateriaal.

Dagkanten

Lastig detail bij alle voorzetwanden zijn de dagkanten van de ramen. Veel ruimte is daar nu eenmaal niet. Hoe hoger de isolatiewaarde van de voorzetwand, hoe belangrijker het wordt om die koudebrug te beperken. Te grote temperatuurverschillen kunnen leiden tot condensatie en schimmelvorming. Een strook hoogwaardige isolatie, bijvoorbeeld afgewerkt met stucwerk, kan een oplossing vormen om de koudebrug toch zoveel mogelijk te beperken. Faay heeft daar voor de W’all-in-One een eigen oplossing voor met speciale dagkantstukken. Multipor heeft hiervoor dunne, smalle stroken in het leveringsgamma.

Een voormalige droogzolder is omgebouwd tot kantoor. De isolerende voorzetwand van Faay speelt een belangrijke rol in de energiebesparing en het comfort in de ruimte.

Wanddikte

Om niet te veel binnenruimte te verliezen gaan we in deze calculatie uit van een Rc-waarde van 3,0 m2K/W. Daarvoor is in hsb al een dikte nodig van 161 mm, uitgaande van een opbouw met houten regels van 140 mm, een constructieve underlayment-beplating van 9 mm en een afwerking met een gipsplaat van 12,5 mm. In metal stud moet rekening gehouden worden met de koudebrug van de profielen. Daarom komt er tussen de muur en de voorzetwand een isolatiemateriaal van 70 mm dik. De metal stud profielen zijn 75 mm en worden gevuld met eveneens 70 mm isolatie. Met een dubbele gipsplaat komt de totale wanddikte uit op 170 mm. Multipor volstaat met een dikte van 140 mm. Faay W’all-in-One volstaat door zijn PIR-isolatie met slechts 70 mm dikte.

Kosten

Voor het plaatsen van een voorzetwand aan de binnenzijde van de kopgevel van een rijwoning (10,0 x 2,6 meter), is uiteindelijk houtskeletbouw de voordeligste optie. Inclusief sauswerk komt die uit op 2.460 euro, exclusief opslagen en btw. Metal stud komt minimaal hoger uit (2.538 euro). De W’all-in-One van Faay kan met een iets hogere totaalprijs van 2.631 euro, exclusief opslagen en btw echter zeker ook een interessante optie zijn. Enerzijds vanwege zijn grote mate van prefabricage en dus minder arbeid op de bouwplaats. Anderzijds, wellicht nog belangrijker: vanwege de geringe dikte.

Download hier de bouwkosten tabellen van: Faay, HSB, Metalstud en Multipor als excelsheets

 

 

Prijzen volgens Bouwdelen

De prijzen in deze rubriek Bouwkosten komen uit de kostenbegrotingstool Bouwdelen.nl, dat onder meer gebruik maakt van de prijzen van Raab Karcher. De gratis te gebruiken tool is zo ingericht dat deze werkt met voorgeprogrammeerde bouwdelen. Na het ingeven van de maatvoering rekent de tool automatisch arbeid, materiaal, materieel, onderaanneming en stelposten uit. Zo is snel een complete kostenbegroting te maken.
De door Bouwdelen gecalculeerde prijzen zijn gemiddelde inkoopprijzen, gebaseerd op aannemersbedrijven met maximaal vijf werknemers. Prijzen zijn onder meer afhankelijk van te verwerken hoeveelheden en zijn exclusief speciale kortingen en acties. Het basisuurloon is gesteld op 40 euro, exclusief opslagen. Het aantal arbeidsuren is een inschatting en is in de praktijk project- en bedrijfsafhankelijk. Dit wordt mede beïnvloed door moeilijkheidsgraad, locatie, projectgrootte en ervaring.

Meer over bouwkosten: www.bouwdelen.nl of www.bouwtotaal.nl/bouwkosten

BouwTotaal