Dakdoorvoer voor zonnepanelendak
Door de energietransitie zien we steeds vaker daken die bijna volledig bestaan uit zonnepanelen. Maar hoe pas je hier dakdoorvoeren toe zonder in te leveren op efficiëntie én zonder concessies te doen aan de esthetische uitstraling van het gebouw? Leverancier van zonnepanelendaken, Rebor, aannemer Stabo Bouw en Ubbink staken de koppen bij elkaar en bedachten een oplossing.
Stabo Bouw kreeg de opdracht voor het bouwen van 24 appartementen in Bovenkarspel. De opdrachtgever wilde graag zonnepanelen toepassen: dit werd het Loci-systeem van Rebor. Het inpassen van ventilatie en rioolontspanning in het zonnepanelendak was nog wel even een uitdaging. Dus werd Ubbink gevraagd om mee te denken. Zo werd dit project vanaf de tekentafel tot en met de uitvoering gezamenlijk aangepakt, in een multifunctioneel team.
Dummypaneel
“Het Loci zonnepanelendak combineert dakbedekking én energieopwekking in één product”, vertelt René Borro, directeur van Rebor. “Op gedeelten van het dak waar geen zonnepaneel past, leggen we een dummypaneel. Dit heeft precies hetzelfde uiterlijk als de rest van de dakpanelen, maar dan zonder zonnecellen. In zo’n dummypaneel wilden we de dakdoorvoer maken, in combinatie met de Ubbink Kompakt 2.0 verzamelkap. Normaal gesproken gaat er een loodstrip of dakpan over de aansluiting heen, maar met dit dak kan dat niet, dus moesten we een alternatief bedenken.”
Na het bespreken van de wensen en eisen met Stabo Bouw en Ubbink heeft Ubbink twee voorstellen voor de uitvoering gedaan. René Borro: “Hiervan hebben wij één voorstel samen verder uitgewerkt in de vorm van een eerste schets. Nadat we deze in het projectteam hadden besproken, heb ik het ontwerp verder gedetailleerd en testpanelen samengesteld. Doordat we met z’n drieën hebben nagedacht over de juiste vorm, realisatie en afdichting, zijn we snel tot een oplossing gekomen die zeer goed toepasbaar is. Het resultaat is een speciaal gemaakt dummypaneel van aluminiumcomposiet en foam, precies op maat gemaakt voor de dakdoorvoer.”
Testen in de praktijk
Vanuit Stabo Bouw was werkvoorbereider Jeroen de Jager bij dit project betrokken. Hij geeft aan heel tevreden te zijn over de samenwerking: “Het verliep allemaal heel gestroomlijnd, zowel qua voorbereiding als uitvoering. Rebor en Ubbink hebben zich vooral geconcentreerd op de engineering, het was mijn taak om te kijken of hun ideeën ook praktisch toepasbaar zijn. Na controle van de dummy had ik wat kleine opmerkingen, waardoor de uiteindelijke versie – het dummypaneel inclusief de Kompakt 2.0 dakdoorvoer van Ubbink – eenvoudig te monteren was. Bovendien ziet het geheel er erg mooi en strak uit: de aansluitingen rondom de panelen zijn heel netjes gemaakt en de doorvoer is exact afgestemd op de panelen. Dit was een ideale manier om samen te kijken naar de mogelijkheden en een nieuw compleet product te realiseren.”
Tevens waterkering
Vanuit Ubbink nam Pascal van Meerten (Manager Oplossingen & Techniek) deel aan het projectteam: “Bij Ubbink denken we graag conceptmatig mee en investeren we in nieuwe technieken om onze producten nog beter tot hun recht te laten komen. Het is erg gaaf als dat lukt! Met z’n drieën hebben we vanaf stap één gebrainstormd, bekeken wat de mogelijkheden zijn en of onze ideeën in de praktijk zouden werken. Met succes: de Ubbink Kompakt 2.0 combineert meerdere doorvoeren en is vrij laag, dus zorgt voor weinig schaduw. Dit is gunstig voor de opbrengst van de zonnepanelen. En het mooie is, dat het dummypaneel met de Kompakt 2.0 verzamelkap nu meteen dienst doet als waterkering: een bijzondere oplossing die heel waardevol is voor de praktijk. Deze samenwerking heeft ons alle drie kennis en expertise gebracht: dit partnership heeft ons verrijkt, dat is heel waardevol. En de toegepaste praktijkoplossing is de kers op de taart!”