Zwolse portiekflats circulair naar BENG-norm met hulp van mbo-studenten

Artikel delen

TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep gaat voor woningcorporatie deltaWonen uit Zwolle 60 appartementen en een 12-tal garageboxen aan de Middelweg in de Overijsselse hoofdstad moderniseren en verduurzamen. Volgens de beide partijen gaat het om een duurzaam en deels circulair moderniseringsproject.

De appartementen zijn verouderd en toe aan modernisering. Op de plek van de huidige garages en bergingen komen 12 nieuwe appartementen. De woningen zelf krijgen een eigentijdse indeling met ruime slaapkamer(s) en een vergroot balkon aan de achterzijde.
In de woningen worden de installaties helemaal vernieuwd met vloerverwarming en gebalanceerde ventilatie. Samen met de schilisolatie en goede beglazing voldoen deze woningen met een warmtevraag van maximaal 50 kwh aan de nieuwe BENG-eisen. Zo zijn deze woningen bijna energieneutraal.

Vanuit de circulaire gedachte is gekozen om alle drie gebouwen te behouden en te moderniseren. Daarnaast worden circulaire maatregelen toegepast, zoals het opknappen van bestaande balkonhekken, het behouden van zoveel mogelijk binnenwanden en het gebruik van gerecycled materiaal.

In één flat krijgen leerlingen van verschillende bouwopleidingen van Deltion de kans om zeven appartementen te moderniseren én een garage om te bouwen naar een appartement. In plaats van te oefenen in de werkplaats van school, krijgen ze de kans in een ‘echte’ omgeving te leren en ervaring op te doen. De samenwerkende partijen zetten alles in het werk om onderwijs en praktijk goed op elkaar aan te sluiten. Bouwers en onderwijs bundelen hun krachten om zo te voorzien in de krapte op dit deel van de arbeidsmarkt én de behoefte aan goed opgeleide jonge vakmensen.

De huidige huurders van de appartementen zijn bijna allemaal verhuisd. In februari is gestart we met de asbestsanering en de modernisering van de appartementen. De verwachte oplevering van het complex is in het eerste kwartaal van 2021. Daarna verhuist een deel van de huurders weer terug naar een volledig verduurzaamd en gemoderniseerd appartement.