Groningen aardbevingsbestendig maken, ook in tijden van corona #debouwgaatdoor

Artikel delen

De bouw gaat door, ook in Groningen waar Nationaal Coördinator Groningen (NGC) werkt aan het onderzoeken en concreet versterken van gebouwen in het aardbevingsgebied. BouwTotaal sprak Kees van de Wetering die samen met 10 collega bouwbegeleiders werkt aan het versterkingsprogramma ‘Eigen Initiatief’. “Iedereen wil door, dus de maatregelen volhouden is geen probleem.”

Tekst: Herman Grendelman

Inmiddels zijn in z’n geheel ruim 1000 projecten afgerond waarbij de woning is versterkt. In totaal zijn zo’n 26000 woningen opgenomen in het versterkingsprogramma. “Het programma ‘Eigen Initiatief’ is een onderdeel van het grotere geheel. Bewoners kunnen in dit traject zelf meer keuzes maken en hebben zelf een actievere rol. Met 10 collega’s hebben we zo’n 275 dossiers in behandeling.”

Logische oplossingen die snel inslijten

Van de Wetering is in de rol van bouwbegeleider betrokken bij het gehele traject. “Vanaf het eerste keukentafelgesprek met de bewoners, het schrijven van een versterkingsadvies en calculatie tot betrokkenheid bij uitvoering en oplevering.” Een compleet pakket wat door kan gaan, maar ook hier met de nodige maatregelen en vooral ook logisch nadenken. “Veel maatregelen zijn heel simpele logische oplossingen die ook al snel inslijten en gewoon worden. Er wordt gewerkt in vaste koppels, op 1,5 meter afstand en gereedschap wordt bijvoorbeeld niet uitgeleend. Iedereen werkt natuurlijk graag met z’n eigen gereedschap, maar juist in deze tijd zijn dat soort kleine maatregelen doorslaggevend.”

‘Hou vol’ is geen smeekbede

Veel maatregelen zie je ook terug in protocol Samen Veilig doorwerken dat door Bouwend Nederland is gecommuniceerd. “Deze spreken we regelmatig nog een keer door en we communiceren updates.” Hoofdboodschap is dezelfde die Rutte al een paar keer noemde: ‘hou vol’. “Maar dat is absoluut geen smeekbede. De jongens hebben het er allemaal voor over, thuis komen te zitten is geen pretje.”

Geen bewoning tijdens werkzaamheden

Tijdens de versterking van de woning worden de bewoners elders gehuisvest dus hier hoeft tijdens de werkzaamheden geen rekening mee gehouden te worden. “De ingrepen aan de woning zijn dermate rigoureus dat bewoning tijdens de werkzaamheden simpelweg niet kan. De woning wordt compleet gestript. De fundering wordt aangepakt en vrijwel alle vloeren gaan eruit, bewonen kan gewoon niet.” Van de Wetering houdt zich naast de werkzaamheden in Groningen ook bezig met bouwkundige opnames voor particulieren. “Voor bouwkundige keuringen of een aankoopkeuring bij mensen thuis heb ik een setje regels gemaakt die ik eerst met de mensen bespreek. Zo wil ik het liefst alleen in de woning, uiteraard schud ik geen handen maar ik draag ook handschoenen. Je zit bij een inspectie overal aan dus een must. Samen koffie drinken is er niet bij, maar mensen hebben alle begrip.”

Vergaderen in de buitenlucht

In het begin was het even zoeken hoe een fatsoenlijke bouwvergadering in te richten. Van de Wetering vergadert inmiddels op verschillende manieren. “Natuurlijk via videocalls en dat gaat op zich heel goed, maar als het even kan vergaderen we in de buitenlucht. Ook deze week heb ik verschillende vergaderingen gepland. Stuk grasveld opzoeken, een kleine twee meter ertussen en aan de slag. Helemaal met het mooie weer van de afgelopen week werkt dat prima. ”

Soms bieden videocalls ook gewoon geen oplossing. “Volgende week neem ik bijvoorbeeld met een constructeur een oude boerderij op. Dat kan je niet met een videocall doen. Normaal ga je met z’n tweeën naar binnen, nu gaat de constructeur in z’n eentje. Hij maakt video’s en foto’s die vervolgens ter plekke worden gedeeld waarna we er samen naar kijken op de eigen laptop of tablet. Bij onduidelijkheid nog een keer naar binnen. Iedereen is er gewoon serieus mee bezig.”

Saamhorigheid en denken in oplossingen

Van de Wetering is blij dat de bouw doorgaat. “Voor de sector en het team waar ik mee samenwerk maar natuurlijk ook voor de mensen die je helpt aan een aardbevingsbestendige woning. Het proces is gestart, dat lucht de bewoners op. Het werk stilleggen zou dan meer dan zonde zijn.” Waar het naartoe gaat met de komende tijd is onduidelijk, dat beseft ook van de Wetering. “Misschien is er pas over een jaar een vaccin, je weet het niet. Belangrijkste is denk dat we saamhorigheid tonen en denken in oplossingen. Misschien vergader ik komende winter wel in een dikke winterjas. Zou kunnen, ik heb het er voor over!”