Houten woontoren van België komt in Antwerpen

Artikel delen

De eerste houten woontoren van België komt in Antwerpen te staan. De 80 meter hoge woontoren krijgt nog wel een kern van beton, maar bestaat verder uit duurzaam hout. In 2022 moet de flat klaar zijn voor bewoners.

Het Vlaamse Triple Living ontwikkelt het kantoor, en de bekende architect Shigeru Ban ontwerpt het. Ban heeft veel ervaring met grote constructies van hout en zal zijn kennis ook in deze woonflat stoppen. Voor projectontwikkelaar Triple Living is het de eerste keer dat ze op deze schaal met hout werken. Het gebouw wordt onderdeel van een nieuwe buitenwijk van Antwerpen waar duurzaamheid voorop staat. “Een groene, duurzame en gemengde woonwijk”, aldus de projectwebsite. Het houten gebouw past daar in: hout is aanzienlijk duurzamer dan staal, dat anders gebruikt zou worden om de woontoren te bouwen.

Het L-vormige complex telt 24 verdiepingen en is 80 meter hoog. Het grootste gedeelte wordt gemaakt van hout: alle buiten- en binnenmuren, vloeren en plafonds bestaan uit cross-laminated timber. Voor de veiligheid en integriteit van de constructie is de kern en het fundament wel gemaakt van beton. Beton is een vervuilend product, omdat bij de productie veel warmte nodig is. Wel heeft de projectontwikkelaar hoop dat het beton in de kern niet nodig zal blijken.

De Belgische krant De Standaard sprak Triple Living, en de ontwikkelaar denkt dat de techniek voor bouwen met hout zich snel ontwikkelt. Aangezien de bouw pas over anderhalf jaar begint, is er tegen die tijd wellicht geen behoefte meer aan een kern van beton. Bouwen met hout is ‘hot’. “Verschillende architecten en ontwikkelaars noemen CLT het materiaal van de toekomst. Hout is een hernieuwbare grondstof met een veel kleinere CO2-afdruk dan staal. Vooral bossen in Oostenrijk zijn een gewilde bron van CLT.”

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl