Oude tegels verwijderen of niet? Succesvol tegelen over bestaand tegelwerk

Artikel delen

Bij een badkamerrenovatie kun je kiezen om eerst de oude tegels te verwijderen. Dat is echter arbeidsintensief en er komt veel fijnstof en afval vrij. Als het oude tegelwerk nog goed is, kun je de nieuwe tegels ook over de oude heen aanbrengen: tegels over tegels. Dat scheelt veel tijd en troep. Maar dan moet er wel goed op een aantal zaken worden gelet. Wij geven samen met Forbo Eurocol Nederland BV een aantal belangrijke tips.

tegelen over bestaand tegelwerk

1. Tegels over tegels: controleer de basis

Het begin van de badkamerrenovatie
Een vlakke, solide ondergrond vormt de basis voor mooi strak tegelwerk. Check daarom of het bestaande tegelwerk aan die eisen voldoet. Zitten alle tegels nog vast of klinken ze hol als je erop klopt? En hoe vlak en nauwkeurig heeft de vorige tegelzetter gewerkt? Let ook goed op de vormvastheid en stabiliteit van de onderliggende constructie. Ontdek je loszittende tegels en/of scheuren in het tegelwerk, wees dan extra op je hoede. Meestal wijst dit erop dat er spanningskrachten spelen tussen de tegels en de ondergrond. Doet dit probleem zich voor op meerdere plaatsen van het tegelwerk, neem dan geen enkel risico. Er zit dan niets anders op dan het bestaande tegelwerk slopen en de onderliggende constructie te herstellen en te stabiliseren. Tegels over tegels plaatsen gaat dan helaas niet!

2. Maak bestaand tegelwerk grondig schoon

Door de jaren worden bestaande tegels en voegen meestal aangetast door vuil, vet, waslagen, enzovoort. Hoe goed je tegellijm ook is, dit komt de hechting van de nieuwe tegels niet ten goede. Na het controleren van de basis is grondig reinigen daarom de tweede stap voor tegelen over tegels. Speciaal hiervoor heeft Forbo Eurocol 014 Euroclean in het programma. Dankzij zijn goede reinigende en ontvettende eigenschappen creëer je hiermee de ideale ondergrond om tegels op te verlijmen.

tegelen over bestaand tegelwerk

Na het controleren van de basis is grondig reinigen de tweede stap voor tegelen over tegels.

3. Badkamerrenovatie goed beginnen: optimaal reinigen

Breng 014 Euroclean onverdund aan op het bestaande tegelwerk en laat het even inwerken. Schrob het tegelwerk vervolgens stevig met een boender. Bij hardnekkig vuil of vet kun je ook een harde bezem of schuurpad gebruiken. Verwijder na het reinigen de losgemaakte vuil- en vetresten met een katoenen doek en laat de ondergrond hierna volledig drogen. Zijn grote delen van het tegelwerk op de vloer ernstig vervuild, kies dan voor een schrob-zuigmachine. Let op: ga nauwkeurig te werk, want als je niet op alle plaatsen grondig reinigt, kan er een slechte hechting optreden van de nieuwe tegels.

tegelen over bestaand tegelwerk

Strijk het tegelwerk voor met 051 Europrimer Quartz.

4. Egaliseer beschadigingen

Vaak is bestaand tegelwerk op meerdere plaatsen beschadigd. Ook door het uithakken van loszittende tegels ontstaan gaten in het tegelwerk. Deze ruimten moeten eerst worden opgevuld. Voor wanden kun je hiervoor de 658 Wandoforte of de sneldrogende renovatiemortels 955 Wandostuc gebruiken. Strijk vervolgens het tegelwerk voor met 051 Europrimer Quartz. Vochtabsorberende wandtegels (met een zuigende scherf) verlijm je met een pastategellijm. Gebruik voor het verlijmen van vloertegels (ook bij toepassing op de wand) een cementgebonden poedertegellijm.

Let op: strijk voor het egaliseren van de volledige wanden deze eerst voor met 051 Europrimer Quartz. Dit voorkomt dat de verse egalisatielaag op de wand uitzakt. Na droging van de egalisatie kun je na het voorstrijken beginnen met tegelen.

5. Horizontale vloerspanning? Ontkoppelen!

Alweer de laatste stap in de badkamerrenovatie, voordat je kunt beginnen met het plaatsen van tegels over tegels.

Soms zijn in oude tegelvloeren in de loop van tijd scheuren ontstaan door horizontale spanning. Onderzoek deze scheuren en tref zo nodig constructieve maatregelen. Breng dan als extra zekerheid eerst een zogeheten ‘ontkoppelingslaag’ aan over het bestaande tegelwerk. Deze vormt een spanning opnemende laag tussen de oude en nieuwe laag tegels, die horizontale krachten opvangt. De 730 Isoflex, met zijn krachtige hechting en blijvend flexibele eigenschappen, is hier bij uitstek voor geschikt. Breng deze in twee lagen aan op de gereinigde, ontvette bestaande tegelvloer. Na droging kun je de nieuwe tegels hier direct op verlijmen met een hoogwaardige, cementgebonden poedertegellijm.

tegelen over bestaand tegelwerk

Het waterdicht maken van natte ruimten blijkt in de praktijk nog steeds lastig. Vaak wordt het tegelwerk ‘gebruikt’ om wanden en vloeren waterdicht te maken. Daar gaat het echter al fout: de ondergrond moet al waterdicht zijn, waarna het tegelwerk als esthetische en functionele afwerking volgt. Er moet meer in systemen worden gedacht, waarbij diverse producten samen een waterdichte, hygiënische, veilige en fraaie afwerking vormen. Lees hier meer over het waterdicht maken van natte ruimten.