Bouwkosten

Artikel delen

Zolder verbouwen tot slaapkamer

Veel rijtjeswoningen beschikken over een relatief ruime zolder die zich prima leent voor het creëren van één of zelfs twee slaapkamers. Aftimmeren kan met lichte scheidingswanden en dakramen kunnen het gewenste daglicht naar binnen brengen. We zetten de kosten van zo’n verbouwing op een rij.

Metal stud werkt snel, juist ook bij de aansluitingen op een hellend dak.

Tekst: Henk Wind
Beeld: Gyproc en Velux

Voor de lichte scheidingswanden die nodig zijn om een lege zolder in te delen, zijn er verschillende keuzemogelijkheden. Houtskeletbouw is voor veel bouwers waarschijnlijk bijna vanzelfsprekend, maar metal stud is een prima alternatief. Metal stud wanden zijn eenvoudig op te bouwen en op maat te maken en vormen een stabiel en sterk geheel, met een geringe wanddikte.

De U-profielen voor de metal stud wand worden aangebracht aan de onder- en bovenzijde van de wanden, met foamband tussen het profiel en de constructie. In deze U-profielen worden de stijlen geklemd, waarna de gipsplaten op de stijlen worden geschroefd. Aanbrengen van een constructieplaat is daarbij niet nodig. Voor hoogtes tot 3 meter volstaat een profiel van slechts 50 mm. De totale wanddikte komt dan, met aan weerszijden een gipsplaat van 12,5 mm, uit op slechts 75 mm.
Een extra hoge wandkwaliteit is te bereiken door niet een standaard gipskartonplaat te gebruiken, maar te kiezen voor bijvoorbeeld Gyproc Habito. Dit is een robuuste plaat met een heel hoge stootbestendigheid en extra geluidisolatie en waarin schroeven zonder pluggen kunnen worden belast tot 30 kg.

De profielen hebben doorvoergaten voor elektraleidingen.

Geluidisolatie

De wand vullen met isolatie is aan te raden, zowel bij hsb als bij metal stud. Dit is vooral met het oog op geluidisolatie. Een isolatievulling dempt het geluid en voorkomt dat de holle wand als klankkast gaat werken. Om dezelfde reden is ook een isolatiedeken bovenop het plafond aan te raden. Omdat het binnenwanden betreft is thermische isolatie niet van belang. Ook gelden er in principe geen eisen van brandwerendheid aan de wanden omdat de gehele woning geldt als één brandcompartiment. De onbrandbare gipsbeplating draagt echter altijd in bepaalde mate bij aan de brandveiligheid, wat mooi meegenomen is.
In de holle wanden is de benodigde elektrische installatie als schakelaar, lichtpunt en een dubbele wandcontactdoos per slaapkamer gemakkelijk te plaatsen. Ook radiatoren zullen vaak niet kunnen ontbreken. Omdat in veel rijwoningen de ketel op zolder staat, zal het aanbrengen van deze extra radiatoren meestal weinig problemen geven en relatief goedkoop zijn.

Met Gyproc Habito gipsplaten is een heel hoge wandkwaliteit te realiseren.

Verwarming

De benodigde capaciteit van de radiatoren hangt uiteraard af van het beoogde gebruik. Het maakt nogal verschil of de ruimte uitsluitend dient als slaapkamer of dat die ook volop in gebruik is als speelkamer of studeerkamer. Bij sporadisch gebruik als studeerkamer is verwarming middels een infraroodpaneel te overwegen. Dit paneel geeft stralingswarmte, waardoor het na het inschakelen onder het paneel direct comfortabel is. Dat werkt sneller dan het open draaien van een radiator.
Van grote invloed op de benodigde capaciteit van de radiatoren is ook de isolatiewaarde van met name het hellende dak. Het kan verstandig zijn om beginnen met de na-isolatie van het hellende dak. De kosten daarvan hebben we in BouwTotaal 10 van 2019 al eens op een rij gezet. Bij een hoekwoning kan het verstandig zijn om ook de kopgevel te voorzien van een isolerende voorzetwand. Slecht of niet geïsoleerd metselwerk vormt niet alleen een groot warmtelek maar blijft ook koude uitstralen, wat het comfortgevoel sterk negatief beïnvloedt.

Dakramen zijn een goede oplossing om daglicht binnen te halen.

De binnenzijde kan worden afgewerkt met Velux interieurafwerking.

Dakramen

Voor daglicht op de zolder kiezen we voor dakramen. De dagkanten daarvan zijn af te werken met multiplex, maar Velux levert ook bijbehorende dagkantstukken. Met deze interieurafwerking is snel een strak resultaat te behalen. Behalve het formaat van de dakramen, is er ook grote variatie in accessoires en bediening, zoals zonneschermen en verduistering.
Voor de berekening van de kosten van deze verbouwing gaan we uit van een zolder met een diepte van 8 meter en een hoogte van 3 meter. Een metal stud wand gaat de scheiding vormen tussen de overloop en de verblijfsruimte. Op 2,6 meter hoogte maken we een plafond in deze verblijfsruimte. Een dwarswand (4 x 2,6 meter) deelt de gecreëerde ruimte op in twee delen. Omdat we kiezen voor twee slaapkamers hebben we ook twee toegangsdeuren (houten kozijn met opdekdeur) nodig, evenals twee dakramen. We laten de kosten van de benodigde installatie (elektra en verwarming) buiten beschouwing. De wanden en het plafond maken we schilderklaar; saus- en schilderwerk is aan de opdrachtgever.

Met de interieurafwerking van Velux is een heel strakke aansluiting te maken.

 

Download hier de bouwkostentabel

 

 

Prijzen volgens Bouwdelen

De prijzen in deze rubriek Bouwkosten komen uit de kostenbegrotingstool Bouwdelen.nl, dat onder meer gebruik maakt van de prijzen van Raab Karcher. De gratis te gebruiken tool is zo ingericht dat deze werkt met voorgeprogrammeerde bouwdelen. Na het ingeven van de maatvoering rekent de tool automatisch arbeid, materiaal, materieel, onderaanneming en stelposten uit. Zo is snel een complete kostenbegroting te maken.
De door Bouwdelen gecalculeerde prijzen zijn gemiddelde inkoopprijzen, gebaseerd op aannemersbedrijven met maximaal vijf werknemers. Prijzen zijn onder meer afhankelijk van te verwerken hoeveelheden en zijn exclusief speciale kortingen en acties. Het basisuurloon is gesteld op 40 euro, exclusief opslagen. Het aantal arbeidsuren is een inschatting en is in de praktijk project- en bedrijfsafhankelijk. Dit wordt mede beïnvloed door moeilijkheidsgraad, locatie, projectgrootte en ervaring.

Meer over bouwkosten: www.bouwdelen.nl of www.bouwtotaal.nl/bouwkosten

BouwTotaal