Een klein kunstje

Artikel delen

Architecten en kunstenaars maken graag zinnenprikkelende nieuwe ruimtes en sprankelende kunstwerken. In de wereld van kleine gebouwtjes vond ik een paar pareltjes. Zelf bedacht, zelf ontwikkeld en vaak zelf gebouwd.

Tekst en illustratie: Ir. Marcel van Mierlo

 

Cobhouse van Lisa en Rich

Dit verbluffend mooie huisje met geboetseerde wanden kijkt uit over de oevers van een klein stroompje in Somerset, Engeland. Lisa en Rich hebben rondhout van de Lariks en Kastanjebomen uit de plaatselijke bossen verzameld om het frame te bouwen. Ze gebruiken klei uit het beekje om COB te maken. COB is een natuurlijk bouwmateriaal van grond (klei, zand), water, stro en soms een deel kalk.
De noordelijke en oostelijke gevels van het huisje zijn gebouwd met strobalen, die zijn afgewerkt met COB. De zuidelijke en westelijke gevels zijn sierlijk bewerkt door met de COB te boetseren. Het dak van het huisje is betegeld met ceder shingles. Rich is een ambachtelijke houtbewerker en heeft zelf ook nog eens de prachtige ramen en de artistieke deur gemaakt.

Exbury egg van Stephen Turner

Kunstenaar Stephen Turner is gespecialiseerd in toekomstverkenningen voor milieuorganisaties. Vanuit zijn exbury egg verkent hij de wereld van planten en dieren en vraagt hij, bijvoorbeeld aan de zuidkust van Engeland, aandacht voor de ontwikkeling van riviermondingen. Een mooie missie in een bijzonder waterhuis, of is het een woonboot?
Geïnspireerd door nestelende zeevogels ontwerpt Stephen Turner de Exbury egg samen met de ontwerpers van PAD. Het huisje wordt lokaal gebouwd door botenbouwer Paul Baker en is ongeveer 6 meter lang en 3,6 meter in diameter. Lokale Douglas spar is gebruikt voor de ribben en binnenste framing, vergelijkbaar met de traditionele scheepsbouw, die je eeuwenlang kon vinden aan de rivier Beaulieu. Een uniek kunstwerk.

Tronc Creux van Bruit du Frigo

De Franse ontwerp studio Bruit du Frigo (vrij vertaald: lawaai van de koelkast) heeft zich laten inspireren door omgevallen boomstammen, die zo vaak beschutting bieden aan kleine dieren. Le Tronc Creux, wat ‘De holle stam’ betekent, is ongeveer even groot als een container.
De holle boomstam is vooral bedoeld als plaats om te slapen op unieke locaties. De voorzieningen zijn beperkt. Je vindt er geen elektriciteit en er is geen toegang tot water. Er is wel een geïntegreerde klimmuur voor kinderen, dat dan weer wel. Tronc creux is niks meer of minder dan een ruimte voor 9 personen om te luieren, te slapen, te spelen en eens rustig na te denken. Een functioneel onderkomen, kunstig vormgegeven als boom.

Giant Shoe van Judy en Steve

Een hand gebouwde Giant Shoe, die doet denken aan een sprookje. Steve en Judy Van Den Yssel-Richards uit Nieuw-Zeeland willen eigenlijk een theepot maken of een boomhuis, maar besluiten uiteindelijk om in een schoen te gaan wonen.
De constructie is gemaakt van ferro cement en na een jaar noeste arbeid mag het resultaat er zijn. Een gedetailleerd afgewerkte schoenwoning, inclusief open haard, keuken, badkamer en een slaapkamer met balkon.
Een kunstwerk met een Nederlands tintje. Judy’s ouders emigreerden in de jaren ’50 naar Nieuw-Zeeland. Harriëtte, haar dochter, is geboren tijdens een verblijf van een jaar in Groningen.

Glas in lood van Neile Cooper

Neile had eigenlijk een leeskamer en studio nodig en ze wilde haar glas in lood kunst laten zien in een groter object. Maar ze gebruikt haar glazen huisje inmiddels ook om er in te slapen als het weer het toelaat. Zelfs in de winter, en dat zonder verwarming en zonder badkamer. “Glass Cabin is bijna volledig gemaakt van gerecycled materiaal”, zegt de kunstenares. “De dakspanten komen van omgevallen bomen, hout heb ik verzameld na een storm bij de beschadigde veranda van de buren. Ik heb goed gezocht naar oude kozijnen en er heel veel gevonden.”
De heldere glasruiten in de ramen zijn door Neile vervangen en omgetoverd tot een kleurrijke glas in loodweergave van varens, bloemen, insecten en vogels in felgekleurd glas. Het bijzondere gevoel van een sprookje, wordt gecreëerd door de grote schaal van de afbeeldingen. Een monarchvlinder met een spanwijdte van meer dan twee meter vliegt weg boven een groep kniehoge paddenstoelen.