Je eigen tuinhuis kleien

Artikel delen

Cob is een samenstelling van klei, water, zand, grond, stro en een klein beetje kalk. Een eeuwenoud bouwmateriaal, dat wordt omarmd door ecodorpen, green villages en duurzame bouwers. Conny Koster is kunstenares, werkt graag met klei en vindt het een logische stap om haar eigen tuinhuis te kleien.

 

klei huisjeklei huisjeTekst: Ir. Marcel van Mierlo

“We hebben de coniferen weggehaald, die tussen mijn tuin en die van de buren stonden. Wat overbleef was heel veel ruimte. In een tijdschrift kwam ik een artikel tegen over een Cob huisje van Annemarie en Peter van der Beek, Cob pioniers in Nederland. Ik kocht het gelijk en mijn fantasie deed de rest”, vertelt beeldend kunstenaar Conny Koster vol enthousiasme. Voor Conny was het hele project een kunstproject en een uitdaging om het voor elkaar te krijgen met zo min mogelijk kosten.

Bouwen en boetseren

Conny heeft het boekje van Annemarie en Peter gebruikt als leidraad en aangepast aan haar eigen plek in de tuin: de fundering is gemaakt van grind, dat Conny gratis kon opgraven uit iemands tuin. De opbouw is van onbehandeld hout. Het dak, het hout en de ronde palen van kastanje hout heeft ze gekocht. De vier staanders zijn gemaakt van twee dikke palen van een schooltje waar de kunstenaar vroeger een kinderatelier had. Van februari tot juli 2018 heeft Conny in haar eentje de opbouw gemaakt. Van juli tot eind oktober heeft ze vervolgens de muren eronder gekleid. “Het was een hete zomer in 2018. Intens en heerlijk voelde het, dicht bij mezelf en bij de aarde.”

huisje in aanbouw

Belangrijk voor het bouwen met klei is (maar bijvoorbeeld ook met stro), dat het dak eerst gereed is. Zo spoelt de klei niet weg na een hevige regenbui, indien deze nog niet goed gedroogd is.

“Ik wilde graag zelf een eigen huis gebouwd hebben, milieuvriendelijk van leem en met een natuurlijk dak”, zegt de gepassioneerde Cob bouwer. “Omdat ik zelf ook beelden en vormen maak met klei, was de verbinding met klei al aanwezig. Ook het contact met de aarde als moeder van al het leven voel ik sterk. Het werken met klei is heel direct en fysiek en voelt voor mij goed. Je hoeft er geen opleiding voor te volgen, iedereen kan cobben, met leem bouwen.”

vrouw in kleihuisje

Door strovezels door de klei te mengen, krijgt de klei na droging meer sterkte.

Bijzondere elementen

De ramen zijn van glazen voorwerpen: “Cake schaaltjes van mijn schoonmoeder. Een raampje uit het theekastje van mijn oma, een vissenkom van de buren, een Maria beeldje uit het nieuwe huis van onze dochter, twee grote bierflessen van onze zoon en een glazen kop waar we vroeger de koptelefoon op zetten.”
Conny werkt graag met marmer. Ze heeft de dorpel van een stuk marmer gemaakt en een tafeltje, dat aan de muur is bevestigd met twee lijmtangen. Een meidoorn uit de tuin is bewerkt en staat als versiering van bodem tot plafond. De maan is gemaakt van een wig uit een grote boom. “Alles heeft met mij te maken en heeft een verhaal. Stenen van verre reizen, zelf gemaakte voorwerpen van steen en een Alpaca vacht op de bank. Het voelt logisch, veilig en vertrouwd. Ik heb er ook heel prettig al twee nachten in geslapen.”
Het dak is een extra tuintje: “Ik probeer er zoveel mogelijk bloemen soorten op te laten groeien. Belangrijkste kostenposten voor het huisje waren de kachelpijp – die was duur – het kastanje hout, een kuub zand, schroeven en de vijverfolie op het dak.”

kleihuisje

Sfeer en bezinning

Omdat het een kunstproject is, kon Conny haar huisje als aandachttrekker inzetten voor de open atelier dagen. “De sfeer in het huisje is echt anders dan andere ruimten. Bezoekers konden in kleine groepjes naar binnen, dan deed ik de deur dicht zodat ze de ruimte konden ervaren. Ze wilde er niet snel meer uit. Ze mochten de schoenen uit trekken om het fijne zand te voelen dat op de vloer ligt.”
Voor Conny is het een bezinning ruimte. Een plek om ideeën naar boven te laten komen en haar hoofd leeg te maken, een plek voor meditatie. “De sfeer in het huisje nodigt uit tot mooie en echte gesprekken met andere mensen. Met mijn partner genieten we samen met de kachel aan af en toe van een heerlijk zelf gebrouwen biertje en een fijn gesprek. Ik had geen voorop gezet plan dus ook niet een heel specifiek doel. Ik ben er elke dag in ieder geval even in.”

Conny nodigt je van harte uit zelf het huisje te ontdekken: “Kom gerust langs om de sfeer zelf te ervaren, iedereen is van harte welkom.”

voordeur met hond

Wat kunnen we leren van Conny Koster?

Wil je alleen een gebouw of wil je ook zelf bouwen? Door zelf te bouwen ga je meer van je huisje houden en weet je ook precies hoe het in elkaar zit. Conny startte met Cob bouw, gewoon omdat het kon, ze een band heeft met klei en ze zelf een keer een huis wilde bouwen. Er was een mooie plek in de tuin, ze had inspiratie en vond een mooi bouwboek over Cob. De beeldend kunstenaar zocht vervolgens gebruikte materialen en dierbare relikwieën, die ze in haar huisje wilde verwerken en zo ontstond Conny Koster’s Cob house. Waarom? Omdat ze het wilde en het gewoon heeft gedaan.

Nieuw: boekje Slim Ruimtegebruik 3

cover boekNa de boekjes Slim Ruimtegebruik en Slim Ruimtegebruik 2 presenteert Marcel van Mierlo het derde boekje in de succesreeks over kleine, duurzame en innovatieve gebouwtjes: SLIM RUIMTEGEBRUIK 3. Het boekje bundelt opnieuw een selectie van 20 artikelen, die eerder verschenen in BouwTotaal. Het is schitterend vormgegeven door Ronald Wientjes, met nieuw beeldmateriaal en extra illustraties.Kort na de start van kennispodium LEVEN in Tuinen in 2013, schreef Marcel z’n eerste artikel voor de serie Slim Ruimtegebruik. De auteur weet het nog goed: “White Cube stond in de spotlights, een kleine zeecontainer, omgebouwd tot tuinkantoor. Ik werd gegrepen door de wereld van kleine gebouwtjes en voorvoelde een grote ontwikkeling in klein bouwen.” Frank de Groot, hoofdredacteur van BouwTotaal, toonde zich een geestverwant. Ook hij voorzag grenzeloze mogelijkheden voor deze nieuwe stroming super innovatieve gebouwtjes.

Ruim 70 artikelen

Naast de mogelijkheden, die kleine gebouwtjes bieden om flexibele en duurzame huisvestingsoplossing te bieden, of extra ruimte om thuis te kunnen werken, zijn het voor de auteur toch vooral pareltjes van vernieuwende techniek. “Bij een klein project durf je nou eenmaal meer experimenten aan. En dat doen de bouwers van Slim Ruimtegebruik dan ook volop.” In SLIM RUIMTEGEBRUIK 3 vindt u weer een rijke verzameling van 20 bijzondere huisjes en hutjes. Van rijdende exemplaren tot gekleide kunstwerken en van prefab cabines met industriële allure tot volledige doe-het-zelf sheds. Zonder uitzondering zijn de voorbeelden eerder gepubliceerd in BouwTotaal van 2017 tot en met 2019.
Na ruim 70 artikelen in BouwTotaal is Marcel’s verwondering nog onveranderd. “Dagelijks zie ik nieuwe bijzondere gebouwtjes. Meestal kleinschalige initiatieven of zelfs eenlingen, die hun droom najagen. Ik ben ervan overtuigd, dat we pas aan het begin staan van de ommezwaai naar klein, kleiner, kleinst.”

Achtergrond auteur

Marcel houdt van zeilen, bijen en kleine gebouwtjes en heeft in 2013 een podium opgericht voor kleine bouwsels. Zo klein dat ze soms zelfs in de tuin passen:
www.levenintuinen.nl. Hij is vaste medewerker bij Klein Wonen Magazine en heeft in 2017 samen met Tiny House pionier Marjolein Jonker het platform TinyFindy opgericht, waar vraag en aanbod van Tiny Houses elkaar vinden.

Bestellen? Ga naar www.boekenbestellen.nl/boek/slimruimtegebruik-3/43680.