Bijzondere balkons

Artikel delen

Balkons: ze zijn er in alle soorten en maten. Maar het belangrijkste is wel dat ze een bijzondere buitenruimte toevoegen aan een gebouw. Veelal met een boeiend uitzicht op het straatleven, de zee, natuur, stedelijke omgeving of rode daken van een dorp. Ze zorgen bovendien vaak voor een verrijking van de architectuur van een gebouw of spelen daar zelfs een hoofdrol in. Of ze zijn alleen maar beroemd geworden door bepaalde balkonscenes. We hebben vijf pareltjes voor u uitgekozen. Om te inspireren.

Tekst: ing. Frank de Groot


Geprinte balkons.

In december 2019 opende Bruil prefab printing in Veenendaal een printfabriek. Een flexibele robot print complete betonnen gevelelementen, balustrades, en kolommen, met glooiende, ronde vormen. In Den Helder worden maar liefst 154 flatwoningen – als eerste ter wereld – volledig geüpgraded met 3D- geprinte betonelementen. Bijna 1.200 geprinte elementen, variërend van 2 tot 12 vierkante meter, toveren twee gebouwen van grijs en saai beton om naar een uniek en modern geheel. Bruil, Kokon Architectuur & Stedenbouw en Helder Vastgoed realiseren samen dit project.


 

Het Verticale Bos.

Hij mag natuurlijk niet ontbreken in dit illustere rijtje bijzondere balkons: de groene balkons van het Bosco Verticale in Milaan. Ontworpen door de architecten Stefano Boeri, Gianandrea Barreca en Giovanni La Varra. De torens zijn respectievelijk 26 verdiepingen en 112 meter en 18 verdiepingen en 80 meter hoog. Ze bieden ruimte aan meer dan 480 hoge en middelhoge bomen, 300 kleine bomen, 5.000 struiken en 11.000 vaste planten en bodembedekkers.


Eekenhof.

De Eekenhof is een opvallend gebouw dat centraal in de vroeger door de vuurwerkramp getroffen wijk Roombeek in Enschede ligt. Het werd al in 2007 opgeleverd naar een ontwerp van Claus en Kaan architecten en is gebouwd in opdracht van woningcorporatie Domijn. Het blijft wat ons betreft een pareltje, vooral door de sierlijk vormgegeven bakstenen balkons. De gestroomlijnde vormen doen denken aan de late Art Deco architectuur uit de jaren ’30. De balkons kragen 1,80 meter uit, en vanaf de 9e verdieping zelfs 3 meter.


Kant-en-klare balkons.

In slechts tien werkdagen monteerde Stam + De Koning 132 betonnen balkons aan de gevel van de Onyxtoren in Eindhoven. De vrij uitkragende balkons zijn pas opgehangen nadat de gevels volledig gemonteerd waren. Stam + De Koning maakte hiervoor gebruik van het Balqoon®-systeem, met een koudebrugvrije ophanging op basis van Schöck Isokorf®. Qua vormgeving niet bijzonder, maar door de bijzondere uitvoering toch een vermelding op deze pagina.


 

Romantisch.

Wellicht het beroemdste balkon ter wereld: het balkon in Verona waar Romeo zijn zo geliefde Julia op het balkon bezong in de romantische liefdestragedie van William Shakespeare. Dit was ergens tussen 1591 en 1596. Overigens heeft het echte verhaal zich afgespeeld op het balkon van Villa Ottelio in het Italiaanse dorpje Ariis. Maar daar doen wij niet moeilijk over…