Raab Karcher helpt bouwers op weg naar optimaal prefab

Artikel delen

Raab Karcher heeft een zeer groot aantal prefab producten in het assortiment. Ze kan aannemers echter meer leveren dan ‘losse’ producten en biedt ondersteuning bij de stap naar verdere prefabricage. “We willen graag meedenken om prefab oplossingen aan te dragen én om die optimaal op elkaar af te stemmen.”

Een prefab casco van keramische stenen is een van de mogelijkheden die Raab Karcher aanbiedt. Fotografie: Raab Karcher en Marieke Vogelzang

Prefab bouwproducten zijn niet meer weg te denken uit de bouw. Bij prefab producten als een ribcassettevloer of kanaalplaatvloer denken we nauwelijks meer na. Maar Raab Karcher heeft een veel breder aanbod van prefab producten. Niet voor niets werkt er op de afdeling Prefab 35 mensen, die de schakel zijn tussen afnemers en producenten. “We leveren bijvoorbeeld al meer dan 25 jaar lang prefab kappen. Destijds zagen aannemers dat nog als broodroof; nu zien ze dat wij ze ontzorgen in complete bouwdelen”, vertelt Hugo Koopman, hoofd verkoop van de afdeling Prefab.

In de loop der tijd is het assortiment prefab van Raab Karcher enorm uitgebreid, met naast vloeren en kappen onder meer (lichtgewicht) prefab schoorstenen, prefab kelders, prefab funderingen en zelfs prefab badkamers, maar bijvoorbeeld ook prefab wanden en casco’s van gelijmde keramische stenen.

Prefab wanden

“Prefab keramische wanden zijn over het algemeen interessanter dan prefab betonwanden doordat er geen mallen nodig zijn en repetitie dus minder noodzakelijk is”, zegt Koopman. Sparingen voor deuren en ramen worden in dit systeem direct bij het verlijmen al meegenomen en daarna nog strak en exact op maat met water uitgesneden.

Een nieuwe ontwikkeling hierin is het casco van gelijmde kalkzandsteen, waar Raab Karcher momenteel volop aan werkt. Kalkzandsteen is goedkoper en laat zich ook goedkoper behangklaar afwerken. Raab Karcher heeft dan ook hoge verwachtingen van de marktintroductie van dit cascosysteem.

Raab Karcher levert al meer dan 25 jaar prefab kappen aan de aannemer. Fotografie: Raab Karcher en Marieke Vogelzang

Afstemming

Toch gaat het Raab Karcher niet om de verkoop van zo veel mogelijk prefab onderdelen, maar vooral om de optimalisatie en de afstemming van de verschillende onderdelen, zowel bouwtechnisch als logistiek en planningtechnisch. Richard Kerkdijk, die binnen de afdeling Prefab verantwoordelijk is voor de daken en vloeren: “Te vaak ligt de focus puur op de prijs van materialen maar de winst zit veel meer in afstemming en samenwerking. Een aannemer is meestal vooral gefocust op het bouwen zelf en gaat dan pas materialen inkopen wanneer hij ze nodig heeft. Door daar beter over na te denken kun je stappen maken. Dat willen wij graag samen met hem doen. Een aannemer kan dan meer bouwen met dezelfde mensen.” Jeroen Boom, die binnen de afdeling Prefab leiding geeft aan de afdeling Wand en Casco, vult aan: “Je moet elkaar willen opzoeken en samenwerken om een slag te maken.”

Winst zet er in om de mogelijkheden van prefab in hun totale samenhang te bekijken. Dan kan het voordeel van bijvoorbeeld een lichtgewicht schoorsteen optimaal worden benut.

Intakegesprek

Koopman: “We willen graag vroegtijdig een intakegesprek voeren met de aannemer. We nemen met elkaar de bouwtekeningen door voordat we een offerte aanbieden. Daarbij werken we het liefst – net als een constructeur – van boven naar beneden. Wat bovenin zit heeft gevolgen voor alles wat er onder zit. Zo is de belastingafdracht van een prefab kap op de onderliggende vloeren en gevels vaak anders gepositioneerd dan bij een traditionele gordingenkap. Ook knieschotten en muurplaten moet je daarin meenemen. Maar denk ook aan een schoorsteen. Een prefab lichtgewicht schoorsteen kun je vaak wel op een paar extra sporen plaatsen; voor een zware schoorsteen heb je een extra draagconstructie nodig.”

Kerkdijk: “Dat is ook een verschil met bijvoorbeeld producenten van betoncasco’s voor een woning. Die leveren alleen hun eigen casco. Wij kunnen een totaalconcept leveren, met producten van meerdere leveranciers, waarbij we al die verschillende producten maximaal op elkaar afstemmen.”

Zicht op planning

Voordeel daarbij is ook dat Raab Karcher zicht heeft op de productie van alle afzonderlijke onderdelen: Koopman: “We kunnen daardoor de hele planning van een casco op elkaar afstemmen. Bij een verandering in de planning van een bouwlaag, zien we gelijk of dat ergens anders invloed heeft en kunnen we daarop inspelen. In een traditioneel proces kan dat niet want dan ben je veel te veel afhankelijk van omstandigheden.”

Prefab voor kleine projecten

De afdeling Prefab is hoofdzakelijk actief in de woningbouw voor kleine en middelgrote aannemers en ZZP’ers. Voor de u-bouw gaat het vooral om vloeren en hsb-wanden en prefab kappen. Boom: “Ook prefab badkamers zijn er nu nog alleen voor grote projecten met veel repetitie. Alternatief is om een standaard badkamer te ontwikkelen die in meerdere projecten bruikbaar is. Zo werken we volop aan de uitdaging om meer prefab ook voor de kleinere aannemer interessant te maken.”

Ook logistiek heeft daarbij aandacht. “Er komen bijvoorbeeld vrachtwagens met een kraan om breedplaatvloeren te leggen, zodat je daarvoor geen aparte kraan meer hoeft in te huren.”

De mogelijkheden zijn dus heel groot en heel divers. “Juist daarom willen we ook graag een intakegesprek met een aannemer. Dan kun je kijken wat er kan en wat een aannemer wil en zo samen een totaalconcept ontwikkelen.”