In de as gelegd zwembad wordt razendsnel herbouwd met extra brandwerende gebouwschil

Artikel delen

Zwembad De Boetzelaer in Monster, dat op 28 februari 2019 volledig is uitgebrand, wordt op dit moment in no time weer opgebouwd. Razendsnel herbouwen van een constructief en uiterst brandveilig zwembad met een abstracte vormgeving is geen alledaags bouwproject. Het bouwbedrijf De Vries en Verburg uit Stolwijk durfde de uitdaging aan.

Razendsnel en optimaal brandwerend

De opdracht lag niet alleen bij het razendsnel bouwen van een nieuw, brandveilig zwembad. Ook de abstracte vormgeving van het gebouw moet naadloos in het project passen. Toen eind 2019 met de bouw van het nieuwe zwembad werd gestart, was de ontwerpfase nog in volle gang. De laatste ontwerppunten werden op dat moment nog verder uitgewerkt. De bijzondere vormgeving vroeg om maatwerk. Zowel de binnenspouw als het dak wordt uitgevoerd met prefab cellenbetonnen wand- en dakplaten van Hebel. Door de volledige gebouwschil op deze wijze uit te voeren wordt een maximale brandveiligheid gerealiseerd.

Duurzame, chloor- en zuurbestendige coating

Ronald Roubos is werkvoorbereider bij De Vries en Verburg en betrokken bij het project De Boetzelaer. Hij vertelt dat een van de wanden van het zwembad die aan de sportvelden ernaast grenst, aan de wettelijke eis moet voldoen van 180 minuten brandwerendheid. “Omdat de hele binnenschil is voorzien van Hebel cellenbeton, voldoet de volledige gevel aan deze eis. Ook al is dat voor de volledige gebouwschil niet wettelijk verplicht”, stelt Roubos vast. Het gebouw is verdeeld in verschillende brandcompartimenten. Ook de kolommen zijn bekleed met de brandwerende Hebel platen. De Hebel dak- en wandplaten zijn aan de binnenkant tegen de staalconstructie van het gebouw geplaatst en vormen hierdoor een brandwerende schil. De gewapende wanden zijn 150mm dik en de dakplaten zijn 200mm dik. De Hebelplaten zijn aan de binnenzijde voorzien van een speciale, hygiënische coating die bestand is tegen chloor-, zuurdampen en vocht. “Qua duurzaamheid van de binnenwanden is die coating een pré natuurlijk. Door ongevoeligheid voor de schadelijke elementen in een zwembad wordt de duurzaamheid van de cellenbetonnen wanden nog verder verhoogd”, geeft Roubos aan.

Spectaculair ontwerp

Siu Kin Shek, architect bij van BAS1S Architecten, legt uit dat de gevelafwerking is opgebouwd uit gelijkzijdige driehoeken van anderhalve meter, die gedraaid in de gevel staan. Hierdoor lijkt het alsof er een rots met punten uit de gevel steekt. In overleg met Xella heeft De Vries en Verburg de stalen constructie ontworpen. Het gebouw heeft forse overspanningen met vliesgevels. Door het specifieke ontwerp van de stalen hoofddraagconstructie zijn de Hebelplaten eenvoudig te monteren. “Omdat je bij een zwembad te maken hebt met temperatuurverschillen, vochtig klimaat en chloordampen, is gevelbeplating met een tussenconstructie van cellenbetonwanden, hiervoor het meest geschikt”, licht Shek toe. “De elementen zijn steenachtig, snel te monteren en je hoeft de staalconstructie niet te doorboren. Daarnaast levert dit systeem mij als architect een behoorlijke ontwerpvrijheid”, zegt Shek. “De gevels zitten vol met eyecatchers, openingen, schuine lijnen, driehoekige kozijnen, die refereren naar een rotsformatie in een branding”, zegt Shek.

Meerdere Xella toepassingen

Jan IJzerman, manager Special Projects bij Xella, legt uit dat Xella bij het project De Boetzelaer ook het tekenwerk, de engineering en de montage heeft uitgevoerd. “Op dit moment is de herbouw in volle gang, het zwembad moet in juni 2021 weer open”, zegt IJzerman. “Voor dit project gaat het specifiek om een binnenspouwblad waarop de buitenbekleding wordt bevestigd. Een brandveilige schil is bij dit project prioriteit.” Cellenbeton is uiterst brandwerend en het is makkelijk materiaal om gevelbekleding op te bevestigen. Daarnaast is dit prefab cellenbetonsysteem flexibel in de engineering en in het tekenwerk, waardoor er qua opgave snel geschakeld kan worden met andere bouwpartijen, zoals bij de aanpassingen in de draagconstructie die nog tijdens de bouwfase zijn doorgevoerd. “Een-op-een werken met vaste bouwpartners werkt bij dit soort projecten als een geoliede machine”, geeft IJzerman aan.