Concept Duurzaam Luchtdicht Bouwen helpt bij voldoen aan BENG

Artikel delen

Bostik Benelux B.V. heeft al een aantal jaren succes met het concept ‘Duurzaam Luchtdicht Bouwen’ (DLB). Met dit zeer goed gebalanceerde assortiment producten is het voor de woningeigenaar, aannemer of architect mogelijk om een huis te bouwen dat voldoet aan het principe van energiezuinig en passief bouwen.

Om beter te begrijpen wat Duurzaam Luchtdicht Bouwen nu echt inhoudt, heeft Bostik Benelux B.V. een handige metafoor bedacht. Luchtdicht bouwen is namelijk te vergelijken met een moderne ski-jas: een goed isolerende voering die luchtdicht is, maar toch ademt en waarbij overtollig water op een gecontroleerde manier wordt afgevoerd. Zo’n jas functioneert echter alleen als de ritssluiting goed dicht is. Want als deze open staat, heb je last van hinderlijke en koude lucht en verlies je onnodig veel warmte. De schil van een gebouw werkt volgens hetzelfde principe: is de afdichting niet in orde, dan ontsnapt er kostbare warme of koude lucht naar buiten, of komt deze naar binnen.

Met het oog op de BENG-eisen die vanaf 1 januari 2021 ingaan, is Duurzaam Luchtdicht Bouwen nog relevanter voor de bouwsector. Bij de huidige eisen die in de EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) staan, is er geen relatie met het energieverbruik per m2. De BENG-eisen houden hier wel rekening mee. Er geldt een aparte eis voor de buitenkant van een gebouw, de zogenoemde schil, om de energiebehoefte te limiteren. Dit noemen we BENG 1.

Door alle naden en kieren in een gebouw dicht te zetten met de juiste producten, uit het Duurzaam Luchtdicht Bouwen assortiment van Bostik, zijn er geen ongewenste luchtstromen meer. Dat heeft positieve gevolgen voor de maximale energiebehoefte en het maximale primaire fossiel energiegebruik, waardoor het een stuk makkelijker is om aan de nieuwe BENG-eisen te voldoen.

Speciaal voor de woningbouw en huursector schreef Bostik een whitepaper: ‘Luchtdicht renoveren: niet ingrijpend, wel energiezuinig’. Download het document gratis op: www.denbraven-dlb.nl.

Bostik
www.denbraven-dlb.nl