Begane grondvloer: welke kiest u?

Artikel delen

De keuze voor een geïsoleerde begane grondvloer is overzichtelijk: wordt het een combinatievloer, ribbenvloer of kanaalplaatvloer? Vaak valt de keuze op een vloertype op basis van automatismen. Dat is jammer, want vaak kan de keuze voor een ander type vloer voor een specifiek project tot verrassende voordelen leiden! Olbecon levert al deze typen vloeren en kan daardoor een onafhankelijk advies geven. Welke vloer is het meest geschikt voor welk project?

Tekst: ing. Frank de Groot

De keuze van de juiste systeemvloer voor de begane grond is van diverse parameters afhankelijk. Toch worden die vaak niet allemaal meegewogen, omdat een aannemer, constructeur of architect al snel kiest voor een vloer waarmee men vertrouwd is. “De keuze wordt vaak beïnvloed door gemak. Als je al een kanaalplaat voor de verdiepingsvloer bij leverancier A hebt besteld, dan kies je voor de begane grondvloer liever niet voor een ribbenvloer bij leverancier B, maar ook een kanaalplaatvloer. Maar misschien is bij dat project een ribbenvloer of combinatievloer wel voordeliger of efficiënter”, zegt Johan Oltvoort, directeur Olbecon.
Om de keuze onafhankelijk te maken van de producent, kan Olbecon alle typen vloeren leveren: geïsoleerde en ongeïsoleerde kanaalplaatvloeren, ribbenvloeren (ook wel ribcassettevloeren genoemd), voorgespannen en traditioneel gewapende breedplaatvloeren en combinatievloeren (ook wel balk- en broodjesvloer genoemd). Ook levert het bedrijf prefab betonnen wanden, zoals geïsoleerde sandwichpanelen, massieve panelen, holle wanden, cascowanden, brandwanden en prefab kolommen.

Kanaalplaatvloer.

Invloed factoren

Volgens Oltvoort zijn de standaard invloed factoren onder meer de omvang van het project, belastingen, overspanningen, levertijd en kosten. Vaak zijn aannemers vertrouwd met een bepaald type vloer. “Maar er zijn nog veel meer factoren. Stelt dat de verdiepingsvloer een breedplaatvloer of volledig ter plaatse gestorte vloer is, dan moet de stortbelasting via tijdelijke onderstempeling ook op de begane grondvloer worden overgebracht. Of er is sprake van een stabiliteitswand die op de vloer staat. Onder invloed van wind kunnen trek- en drukkrachten via de stabiliteitswand afgedragen worden op de vloer. Kan de begane grondvloer daarop berekend worden en is dat wel wenselijk?”

Combinatievloer.

Koudebruggen zijn ook een aandachtspunt: “Zowel de ribbenvloeren als de kanaalplaatvloeren zijn voorzien van geïsoleerde kop- en langsopleggingen. Door toepassing van de geïsoleerde opleggingen worden de koudebruggen fors verminderd. De overspanning is natuurlijk ook van grote invloed. Een combinatievloer gebruik je tot overspanningen van circa 5,5 meter, een ribbenvloer tot 7 meter. Voor grotere overspanningen zijn kanaalplaatvloeren zeer geschikt. Dit is de vloer die in de utiliteitsbouw veel wordt toegepast.”

Ribbenvloer.

One-stop-shopping

Wie worstelt met de juiste keuze voor een begane grondvloer, komt bij Olbecon in een gespreid bed terecht. Volgens Oltvoort zit de meerwaarde van zijn bedrijf namelijk in onafhankelijkheid en kennis van diverse systemen: “Wij zijn niet afhankelijk van een bepaald type vloer of wand, zodat we altijd de technisch- en economische beste oplossing kunnen bieden. Daarnaast ontzorgen wij zowel de klant als de producent doordat wij adviseren, calculeren en verkopen, het teken- en rekenwerk uitvoeren én de klant begeleiden. Voor de kanaalplaatvloer en ribbenvloer zijn 3D CAD-gegevens via IFC in BIM op te nemen.”
Oltvoort vervolgt: “Om de producenten te ontzorgen wordt de engineering van de elementen door Olbecon gedaan op het computersysteem van de betreffende producent. Productiebestanden worden daarna rechtstreeks het productieproces ‘ingeschoten’, waardoor er geen tijd verloren gaat en de kans op fouten minimaal is. Bij Olbecon heeft de klant in de verkoop- en orderfase één vast aanspreekpunt. Dit resulteert in een optimale afstemming in planning en logistiek. Indien een gebouw bestaat uit meerdere typen systeemvloeren kan de klant steeds bij dezelfde persoon terecht. Op deze wijze zijn wij in staat de klant te ontzorgen en juist deze aspecten worden door onze klanten enorm gewaardeerd.”
Hij besluit: “Met deze werkwijze zijn wij in staat om dé juiste brug te slaan tussen hetgeen de Nederlandse bouwmarkt, op het gebied van vrijdragende systeemvloeren en wanden vraagt, en dát wat de betonbranche zo goed kan produceren.”

Combinatievloer Ribbenvloer Kanaalplaatvloer
+ Tot overspanningen van 5,5 meter in woningbouw + Tot overspanningen van 7 meter in woningbouw + Geschikt voor overspanningen groter dan 7 meter in zowel woning- als utiliteitsbouw
+ Snel leverbaar (voorraadproduct) + Zelf verdichtend vezelbeton voor de schil + Druklaag mogelijk: bovenzijde opgeruwd ten behoeve van betere hechting
+ Eenvoudige en snelle montage + Eenvoudige en snelle montage + Eenvoudige en snelle montage
+ Bij korte overspanningen zonder kraan te leggen, gewicht balken 31 kg/m¹ + belasting tot 2,5 kN/m² en stortbelasting. + Grote belastingen mogelijk

+ Kan (hogere) lijnlasten opnemen

+ Flexibele indeling + Twee standaardbreedtes (900 en 1200 mm) en passtroken + Veel verschillende diktes

+ Grotere indelingsmogelijkheden, ook hoeksparingen zonder opleg mogelijk

+ Monoliet af storten, minder kans op scheurvorming bij harde vloerafwerking + Geïsoleerde oplegging mogelijk

+ Akoestisch oplegmateriaal af fabriek aan te brengen

+ Hoge isolatiewaardes

+ Geïsoleerde langs- en kopoplegging

+ Sparingen zijn eenvoudig tussen de balken aan te brengen + Standaard meterkast en kruipluik sparingen af fabriek aan te brengen met standaard deksels + Raveelijzers en supplementen
+ Naast nieuwbouw, ook geschikt voor renovatie / bestaande situatie + Geschikt voor enkele en seriematige  bouw + Geschikt voor seriematige  bouw
+ Voorgespannen + Voorgespannen
R-waarden: 3,5/4,0/4,5/5,0/6,0 m2K/W R-waarden: 3,5/4,0/4,5/5,0/6,5 m2K/W R-waarden: 3,5/4,0/5,0/6,5 m2K/W

Voordelen en eigenschappen van verschillende geïsoleerde begane grondvloeren.