Droge dekvloer Redu-Panel® verbetert wooncomfort in dansschool

Artikel delen

Bouwservice Wildeboer realiseert 20 woningen in een voormalige dansschool in Hoogezand. Op de vloeren na is het gehele pand gestript. Om de prestaties van de vloeren te verbeteren heeft Wildeboer gekozen voor het aanbrengen van 1000 m2 Redu-Panel®.

De voormalige dansschool is een langgerekt smal pand.

De voormalige dansschool in Hoogezand is een smal en langgerekt pand. De totale lengte bedraagt 80 meter. Aan weerszijden komen er tien woningen in, deels met één en deels met twee slaapkamers. De woningen beslaan twee bouwlagen, waarbij de badkamers en de slaapkamers op de zolder komen. De zolder wordt ontsloten met een spiltrap. De woningen krijgen een luxe keuken en openslaande tuindeuren.

Houten vloeren

Bouwservice Wildeboer uit Oldekerk heeft het pand aan de binnenzijde grotendeels gestript. Alleen de vloeren zijn blijven zitten, van zowel de begane grond als de verdieping. Op de verdieping zijn dit houten balklagen met een houten vloerdek. Op de begane grond is dit deels een houten vloer en deels een geïsoleerde betonvloer. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd. Deze kelder zal straks benut worden als technische ruimte.

Voor de inbouw van de appartementen is de keuze gevallen op houtskeletbouw. De woningscheidende wanden worden uitgevoerd met een spouw met een constructieplaat en dubbele gipsbeplating. Daarmee voldoet de constructie aan de eisen voor brandveiligheid en geluidisolatie tussen de appartementen.

De zolder is inmiddels voorzien van 700 m2 Redu-Panel.

Gemakkelijk te verwerken

Voor de verbetering van de vloeren koos eigenaar Jordi Wildeboer voor Redu-Panel®. Dit als alternatief voor de veel gebruikte zwevende vloeren op basis van gipsvezelplaat. Redu-Panel verbetert de contactgeluidisolatie en egaliseert de onderliggende vloerconstructie. “We kwamen in aanraking met het product via onze bouwmaterialenhandel, Concordia in Grijpskerk. De verkoper heeft me alles verteld over het product en de voordelen uitgelegd. Hij heeft me een proefmonster meegegeven en ik heb dat met de opdrachtgever besproken. We hebben samen deze keuze gemaakt. Redu-Panel laat de vloer aan alle gestelde eisen voldoen en het is veel gemakkelijker te verwerken”, vertelt Wildeboer.

Een groot voordeel vindt Wildeboer het gewicht van Redu-Panel. “Het legt lekker snel, isoleert het geluid en vormt een mooie vlakke vloer. Het vervult dezelfde functie als andere materialen, maar met een veel lager gewicht. We hadden er niet eerder mee gewerkt, maar ik ben wel om. Ik werk ook veel in stedelijke panden. Ook daarvoor is het ideaal.”

Grote panelen

Wildeboer Bouwservice legde inmiddels 700 m2 Redu-Panel op de houten verdiepingsvloer van de voormalige dansschool. Dat kostte slechts anderhalve dag. “Het zijn grote panelen en je hoeft ze alleen maar te lijmen in de veer- en groefverbinding. Aanvullend schroeven is niet nodig. Vooral in zo’n grote ruimte kun je dus heel snel werken.” Wildeboer heeft de vloer van Redu-Panel in één keer gelegd en vervolgens voorzien van dilataties.

Redu-Panel is een product van Unifloor, dat gespecialiseerd is in ondervloeren. Belangrijke speerpunten voor Unifloor zijn egaliseren en contactgeluidreductie, maar ook tijdwinst door verwerkingsgemak. Redu-Panel is een vloerplaat van 240 x 60 cm en slechts 25 mm dik met een toplaag van hoogwaardig, watervast spaanplaat P5. Daaronder zit een 7 mm dikke laag softboard die oneffenheden in de vloerconstructie nivelleert en die Redu-Panel ontkoppelt van de ondergrond. Het product combineert een geringe hoogte en een laag gewicht met een hoge geluidisolatie. Het eigen gewicht van Redu-Panel bedraagt slechts 15 kg/m2. Dat is gunstig voor de vloerbelasting wat met name bij renovaties een rol speelt, maar het is ook gunstig voor de verwerker. Redu-Panel laat zich goed bewerken, zonder dat gereedschap stomp wordt en zonder irriterend stof.”

Redu-Panel is groot in formaat en licht in gewicht.

Massa en veer

Unifloor heeft veel onderzoek gedaan om te komen tot de opbouw van het vloerelement. “Voor een optimale werking heb je de juiste combinatie nodig van massa en veer. De massa is hier de spaanplaat; de veer het softboard. Die moeten nauwkeurig op elkaar afgestemd zijn op tot maximale prestaties te komen”, zegt technisch commercieel adviseur Robert van Leeuwen van Unifloor. Redu-Panel behaalt onbelast gemeten op een houten draagvloer een contactgeluidreductie van 7 dB ΔLn,A.

Ervaring opdoen

Giel Lieffering van Concordia Grijpskerk geeft aan dat Jordi Wildeboer niet de eerste klant is die hij met succes wees op de voordelen van Redu-Panel. “We hebben het product hier nu ruim anderhalf jaar. We hebben toen een demo gehad en het werkt fantastisch mooi. Het is gemakkelijk te leggen, heeft goede prestaties en is licht van gewicht. Dat is belangrijk want het moet altijd naar de verdieping. Prijstechnisch is het ook gunstig.”

Toen Wildeboer prijs opvroeg voor de dansschool, legde Lieffering ook hem de voordelen uit. Hij nam ook de verwerking van Redu-Panel door met Wildeboer. “Maar verwerkers weten wel hoe ze er mee moeten werken. Het is niet heel veel anders dan concurrerende producten. Ook hebben we een flyer waar het in staat.”

De positieve ervaringen die Wildeboer nu opdeed, had Lieffering wel verwacht. “Verwerkers moeten er eerst een keer ervaring mee opdoen, maar wie er een keer mee gewerkt heeft, gaat er ook mee verder.”

Meer informatie: Unifloor, Deventer, www.unifloor.nl