Bouwkosten

Artikel delen

Manieren om een vloer te renoveren

Wie aan het renoveren gaat in een bestaande woning, komt soms heel wat tegen. Zoals vloeren die niet meer voldoen aan de eisen die de bewoners er aan stellen. Denk aan vloerverwarming en geluidisolatie of aan een badkamer of toilet op een houten vloer. Er zijn diverse manieren om vloeren te renoveren. We zetten de kosten van een aantal methodes op een rij.

Aanbrengen van een Fermacell estrich vloer verbetert de geluidsisolatie van een houten vloer. Foto: Fermacell.

Oudere woningen hebben vaak een ongeïsoleerde betonnen begane grondvloer en een houten verdiepingsvloer. Bij een renovatie vormen die vloeren een behoorlijke uitdaging. Modern wooncomfort vraagt om bijvoorbeeld vloerverwarming, maar ook om een badkamer of op z’n minst een toilet op zolder.

Aanbrengen van een Fermacell estrich vloer verbetert de geluidsisolatie van een houten vloer. Foto: Fermacell.

Van het gas af

Aanbrengen van vloerverwarming is bij een goede renovatie zo langzamerhand bijna noodzaak geworden. Op termijn gaan alle woningen in Nederland van het aardgas af. Veel woningen zullen het daarna moeten doen met een warmtepomp. En wil je de elektriciteitskosten daarvan in de hand houden, dan zal je over moeten gaan naar Lage Temperatuur Verwarming (LTV). Radiatoren heet stoken is er met een warmtepomp niet meer bij. Uiteraard zijn er behalve vloerverwarming meer manieren van LTV. Bijvoorbeeld speciale LTV-radiatoren die veelal voorzien zijn van ventilatoren, die de lucht langs de radiator voeren om de warmteafgifte te bevorderen.

Egale warmteverdeling

Voor woonvertrekken is vloerverwarming een goede oplossing. Belangrijk is om te bepalen of de vloerverwarming hoofd- of bijverwarming wordt. Bij hoofdverwarming moeten de leidingen dichter bij elkaar liggen dan bij bijverwarming. Het te volgen patroon is een slakkenhuisvorm. Daarbij liggen aanvoer en retour steeds naast elkaar. Dat geeft een egale warmteverdeling en voorkomt dat de vloer aan de ene zijde van het vertrek warm is en aan de andere zijde koud. Voor de warmteverdeling is het ook belangrijk dat de slangen diep genoeg in de vloer liggen en niet direct onder het vloeroppervlak.

Traag systeem

Vloerverwarming is een traag systeem en moet je dus niet al te veel willen naregelen. Draaien aan de thermostaat heeft geen effect op de korte termijn. Beter is het om de temperatuur zo constant mogelijk te laten en ook ’s morgens al weer vroeg de verwarming in te schakelen om de vloer weer op tijd op temperatuur te hebben.
Voor slaapvertrekken is vloerverwarming dan ook een minder goede optie. Vaak worden die maar kort gebruikt en moeten ze op dat moment eigenlijk direct op temperatuur zijn. Als je naar LTV gaat is een LTV-radiator een betere optie. Ook een infraroodpaneel aan het plafond is een goed alternatief voor dergelijk kort gebruik.

In oudere betonvloeren zijn leidingsleuven in te frezen voor vloerverwarming.

Andere leidingen in de vloer

Vloerverwarming is in oude betonvloeren relatief gemakkelijk aan te brengen. Meestal liggen er in deze vloeren geen of heel weinig leidingen. Daardoor zijn er prima leidingsleuven in te frezen. Om warmteverlies te voorkomen is het wel belangrijk om de onderzijde van de vloer zo goed mogelijk te (laten) isoleren. Bij nieuwere woningen is infrezen lastiger omdat er vaak al allerlei leidingen voor water, elektra en verwarming door de dekvloer voeren. Eventueel is als alternatief dan een vloerverwarming op de dekvloer aan te brengen, bijvoorbeeld met een relatief dun droog systeem. De vloer zal echter altijd hoger komen te liggen, wat consequenties heeft voor de deuren. Dat is echter ook het geval bij het aanbrengen van een nieuwe cementdekvloer op ingefreesde leidingen.

Geluidsisolatie

De houten verdiepingsvloer verdient ook aandacht bij een renovatie. Aanbrengen van een fermacell estrich vloer is een methode om de geluidisolatie te verbeteren. Deze vloerelementen zijn eenvoudig aan te brengen. De onderzijde is voorzien van minerale wol die de gipsvezelvloerplaat ontkoppeld van de bestaande vloer. Let er wel op dat je langs de randen een speciale kantstrook aanbrengt zodat de gipsvezelbeplating niet via de wanden alsnog contactgeluid door gaat geven. De fermacell elementen bestaan uit een dubbele beplating met aan alle zijden een overlapping. Die overlap wordt gelijmd en geschroefd.

Tegelvoer voor badkamer of toilet

Voor het toilet en/of de badkamer die boven moet komen, is de houten vloer ook niet de meest ideale ondergrond. Voor een tegelvloer is een betonnen ondergrond wenselijk en bij een douche is ook vanuit oogpunt van waterbelasting een extra laag op de houten vloer noodzakelijk. De Lewis zwaluwstaartplaatvloer is daar een heel goede optie voor. Met deze beplating en een vulling van lichtbeton blijft de extra belasting op de vloerconstructie beperkt. Ook de opbouwhoogte blijft hiermee zeer beperkt. Om nog wat hoogte te besparen kun je eventueel ook de houten vloerdelen weghalen en de Lewis vloer rechtstreeks op de balken leggen, liefst akoestisch ontkoppeld met een oplegvilt. Leg de zwaluwstaartplaat altijd haaks op de overspanningsrichting van de balken. De zwaluwstaartvloer werkt bij het storten van het beton als bekisting, maar na uitharding als wapening. Het online kostenbegrotingsprogramma Bouwdelen geeft na het bepalen van de benodigde dikte van de vloer direct aan hoeveel zakken lichtbeton je nodig hebt voor deze klus.
Let op dat de kostentabellen van de diverse oplossingen zeer situatieafhankelijk zijn. Met name bij renovaties kunnen omstandigheden en bouwtechnische uitgangspunten sterk verschillen. Ook de grootte van het project is van invloed.

Download hier de tabel Infrezen vloerverwarming betonvloer.

Download hier de tabel Lewis zwaluwstaartplaat op houten vloer.

Download hier de tabel Fermacell estrich op houten vloer.

 

Prijzen volgens Bouwdelen

De prijzen in deze rubriek Bouwkosten komen uit de kostenbegrotingstool Bouwdelen.nl, die onder meer gebruik maakt van de prijzen van Raab Karcher. De gratis te gebruiken tool is zo ingericht dat deze werkt met voorgeprogrammeerde bouwdelen. Na het ingeven van de maatvoering rekent de tool automatisch arbeid, materiaal, materieel, onderaanneming en stelposten uit. Zo is snel een complete kostenbegroting te maken.
De door Bouwdelen gecalculeerde prijzen zijn gemiddelde inkoopprijzen, gebaseerd op aannemersbedrijven met maximaal vijf werknemers. Prijzen zijn onder meer afhankelijk van te verwerken hoeveelheden en zijn exclusief speciale kortingen en acties. Het basisuurloon is gesteld op 40 euro, exclusief opslagen. Het aantal arbeidsuren is een inschatting en is in de praktijk project- en bedrijfsafhankelijk. Dit wordt mede beïnvloed door moeilijkheidsgraad, locatie, projectgrootte en ervaring.

Meer over bouwkosten: www.bouwdelen.nl of www.bouwtotaal.nl/bouwkosten

BouwTotaal