Dakpan als gevelbekleding biedt creatieve mogelijkheden

Artikel delen

Steeds vaker zien we in het straatbeeld dakpannen als gevelbekleding verschijnen. Dat is niet nieuw, in het begin van de vorige eeuw maakte deze bouwwijze al deel uit van bijvoorbeeld de Amsterdamse School. Daarna volgde echter een hele periode waarin dakpannen vrijwel uitsluitend op het dak werden gelegd. Tegenwoordig zien architecten weer de vele creatieve en esthetische mogelijkheden die dakpannen bieden als gevelbekleding. Bij het nieuwbouwproject Haarzicht in Vleuten werden door BAM Wonen en co-maker BMI Monier 49 rijwoningen vanaf de gevel op eerste verdieping tot en met het dak, van dakpannen voorzien.

woningen

Esthetische keuze

De rijwoningen maken deel uit van een totaalproject van 49 BENG- en 126 NOM-woningen. Menno Poot, Projectmanager bij Nieuwbouw Concepten bij BAM Wonen, was belast met de voorbereidingsfase. “Ik adviseer de opdrachtgever op het gebied van bouwkosten, logistiek en techniek binnen ons nieuwbouwconcept, zodat de bouw probleemloos van start kan gaan. Bij dit project had de architect besloten om een deel van de woningen te voorzien van dakpannen als gevelbekleding. Puur om esthetische redenen. Deze 49 woningen zijn in blokken verdeeld over een drietal lanen. De woningen met de dakpannen aan de gevel hebben een landelijker, zachtere uitstraling dan de andere woningen in deze lanen, hierdoor krijgt de wijk een vriendelijk en levendig aanzien.

Extra verankering aan de gevel

De dakpannen zijn door BMI Monier op de daken en de gevels bevestigd”, vervolgt Menno Poot, “voor de verankering aan de gevel worden de dakpannen allemaal geschroefd en gehaakt, en wordt met zwaardere panlatten gewerkt. We hebben daarom de gebruikte houten spouwbladen van de gevel voorzien van extra versteviging. Verder wordt, net als op het dak, gebruik gemaakt van dampwerende folie aan de binnenzijde en waterkerende/damp open folie aan de buitenzijde.” Het project in Vleuten is niet het enige waar BAM Wonen dakpannen als gevelbekleding toepast. Ook in Utrecht zijn bijvoorbeeld in Hoge Weide en in het Fruitkwartier woningen op deze wijze uitgevoerd.

achtergevel

Levering en montage in één hand

Twan Vermeulen, Projectleider bij BAM Wonen Nieuwbouw Concepten heeft het project vanaf de start in oktober 2018 tot en met de laatste oplevering in januari 2020 begeleid. “Bij BAM Wonen werken we samen met zogenaamde co-makers. Dit zijn vaste leveranciers waar we niet alleen de levering van bouwmaterialen maar ook de specialistische montage bij onderbrengen. Dat werkt efficiënter dan met twee aparte partijen omdat je de specialistische kennis van het materiaal combineert met de daarbij aansluitende bouwkundige kennis. Bij nieuwbouwprojecten werken wij voor dakpannen dan ook altijd samen met BMI Monier. Zij hebben de beschikking over ervaren dakdekkers die aangesloten zijn bij de Stichting Dakmeester. Het aanbrengen van dakpannen als gevelbekleding is bij hen dus in goede handen.”

Creatief en duurzaam

Gevelbekleding met betonnen of keramische dakpannen is bijna overal toe te passen. Zowel vrijstaande woningen, rijwoningen, appartementen én utiliteitsgebouwen lenen zich hier uitstekend voor. Ook holle en bolle gevels zijn geschikt voor bekleding met dakpannen. Het materiaal en de kleuren geven de architect veel creatieve mogelijkheden om de uitstraling van een woning uniek te maken. Voor het project in Vleuten heeft de architect gekozen voor een betonnen dakpan, de Sneldek Glazuron in de kleur nero/zwart. Volgens Stijn Heesakkers, Specificatiemanager bij BMI Monier is dit niet alleen een fraaie esthetische keuze, maar ook een duurzame. “De productie van betonnen dakpannen is milieuvriendelijk”, legt Stijn Heesakkers uit, “bij de productie komt warmte vrij die hergebruikt kan worden wat resulteert in minder energieverbruik en de betonnen dakpan is recyclebaar. Bovendien heeft een gevelbekleding met dakpannen ook een praktisch voordeel. Dakpannen worden minder snel vuil dan een gemetselde gevel en regenwater loopt niet langs de muur maar direct de goten in. De dakpannen vormen een beschermende schil rond het gebouw die de regen buitenhoudt en waterdamp in de woning naar buiten laat. Hierdoor ontstaat een gezond, comfortabel binnenklimaat. Om het werk van de architect en de bouwkundig tekenaar makkelijker te maken hebben wij alle dakpannen, hulpstukken en bijbehorende daksysteemcomponenten beschikbaar in BIM. En dat maakt het ontwerpen van een gevelbekleding met dakpannen net zo eenvoudig als het ontwerpen van een dak.”

voorgevel

Daksysteemgarantie ook voor de gevel

De Daksysteemgarantie van 15 jaar die BMI Monier geeft op een dak dat met dakpannen, hulpstukken en daksysteemcomponenten van BMI Monier is gebouwd, geldt ook voor de gevel. Worden dak en/of gevel bovendien verwerkt door een dakdekker die is aangesloten bij de Stichting Dakmeester dan geldt de Daksysteemgarantie PLUS. Hierbij wordt de functie van het dak gedurende die 15 jaar volledig gegarandeerd. Stijn Heesakkers: “Wij hebben bij BMI Monier jarenlang ervaring met projecten waarbij gevels bekleed zijn met betonnen en keramische dakpannen. Zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. Onze afdeling Dakservice adviseert graag bij projecten waar gevelbekleding met dakpannen wordt overwogen. Ook in de uitvoeringsfase kan BMI Monier het project professioneel begeleiden.” Dakservice van BMI Monier is bereikbaar via 0348 47 65 30 of per e-mail: Dakservice@bmigroup.com