Lekker slapen of werken op zolder, zonder ergernis over geluid

Artikel delen

Een kleine ingreep met grote gevolgen. Dat is het isoleren tussen de panlatten ter hoogte van de woningscheidende muur. Want dankzij deze extra maatregel tijdens nieuwbouw- en renovatiewerkzaamheden is een breder gebruik van de zolderruimte mogelijk, niet alleen als opslagruimte, ook als eventuele slaapkamer, kinderkamer, werkkamer of wat dan ook. “Dankzij die simpele thermische isolatie tussen de panlatten wordt namelijk ook de geluidsisolatie beduidend verbeterd en stap je van een situatie van hinderlijk geluid en ergernis over naar een prettige (slaap)situatie op de zolderverdieping.”

bouwplaats

casco huizenMartijn van Ophoven, technisch adviseur bij Calduran Kalkzandsteen, wijst nadrukkelijk op dit belangrijke detail, één van de vele details die zijn opgenomen in de detaildatabank die Calduran gratis beschikbaar heeft voor architecten, adviseurs, constructeurs en iedereen die in de planvorming details goed wil uitwerken. “En voor de uitvoerende bouw hebben wij verwerkingsinstructies beschikbaar, zodat die details ook correct worden toegepast. Overigens niet alleen in kalkzandsteen. In de detaildatabank en verwerkingsinstructies vind je bijvoorbeeld ook oplossingen voor het onderbreken van metselwerk om geluidoverdracht ter hoogte van binnenmuren te voorkomen. We richten ons met bouwfysische maatregelen heel erg op de thermische isolatie, maar geluidsisolatie is minstens zo belangrijk voor een comfortabele woon- en werkomgeving.”

Enkele stappen

Door de slimme isolatie tussen de panlatten zorg je er op voorhand voor dat bewoners lekkerder zullen slapen op de zolderverdieping van hun woning. En zo ingewikkeld is het behalen van goede geluidsisolatie niet, stelt Van Ophoven. De (rij)woningen hebben vaak een woningscheidende ankerloze spouwmuur die van zichzelf al een goede geluidsisolatie heeft. Dan zijn dit de stappen voor die eveneens goede geluidsisolatie op zolder, zodat bewoners (later) die gewenste slaap-, kinder- of werkkamer daar kunnen realiseren:

  • Laat de woningscheidende wand doorsteken tussen de dakplaten.
  • Breng bovenop de wand voldoende isolatie aan om alles goed af te dichten.
  • Plaats isolatie tussen de panlatten bij voorkeur 600 mm breed.
  • Onderbreek de panlatten ter plaatse van de bouwmuur tenminste 30 mm.
  • Dicht de aansluiting tussen de wand en de dakplaat goed af.

De isolatie tussen de bovenkant van de bouwmuur en de onderkant van de pannen zorgt ervoor dat deze ruimte gevuld is. Geluid kan zich daardoor veel minder makkelijk van woning naar woning verplaatsen, wat dan weer merkbaar is in de geluidsisolatie op de zolder.

Martijn van Ophoven vervolgt: “Het is zo zonde als we dit niet meenemen bij de nieuwbouw of renovatie. Ik zie bewoners niet snel hun dak opgaan om onder de pannen nog wat stroken isolatie te brengen als onderdeel van de metamorfose van zolder tot slaapkamer. Doe het daarom op het meest logische moment: in het ontwerp en vervolgens bij de bouw. Dit is zo’n simpele doch doeltreffende optie, dat het voor ons een standaardoplossing is. Zo is deze ook opgenomen in de detaildatabank. Zo zou dit detail altijd moeten worden opgelost.”

tekening

Geen pleisters plakken

Hij vindt het vreemd dat er in het Bouwbesluit lagere geluidseisen voor de zolder gelden. “Wij hebben als Calduran Kalkzandsteen daar eerder al met partijen in de bouwsector over gesproken. Het zou veel beter zijn als we dit dakdetail altijd zo uitvoeren als omschreven in onze detaildatabank. Dan heb je geen discussie. Dan hoef je later ook geen pleisters te plakken als je toch een bergzolder tot bruikbare kamer wilt verheffen. Die weg ligt open met een paar simpele stroken isolatiemateriaal. Kijk daar eens naar bij het ontwerpen van de dakconstructie.”

Complementair

Calduran Kalkzandsteen heeft een detaildatabank waarin ook heel veel dakdetails zijn opgenomen. Martijn van Ophoven: “De detaildatabank helpt om op voorhand goede detailleringen uit te werken. Dat kan ook direct via het digitaal importeren van de details in het tekenwerk. Ga naar de detaildatabank op onze website www.calduran.nl/detaildatabank en vink aan de rechterzijde bij niveau de optie dak aan. Vervolgens zijn de verschillende dakdetails zichtbaar. En bouwers wijs ik op onze verwerkingsinstructies die ook op de website te vinden zijn: www.calduran.nl/verwerkingsinstructies . Het is mooi dat wij de kennisdeling in uitvoering en ontwerp/engineering complementair hebben gemaakt. Zo kan het niet mis gaan.” Zijn er desondanks vragen, neem dan contact op met de afdeling Techniek & Advies, telefoon 0341-464004 of e-mail bouwtechniek@calduran.nl.

Calduran Kalkzandsteen
www.calduran.nl