Populaire houten gevelbekleding: Fraké Noir

Artikel delen

Wil jij een gevel bekleden met een unieke en luxe houtsoort? Dan kun je kiezen voor Fraké Noir. Deze thermisch gemodificeerde houtsoort is door de behandeling gepromoveerd naar duurzaamheidsklasse 1 en wordt steeds vaker gebruikt als gevelbekleding. Maar ook voor het bekleden van bergingen, tuin- en geluidsschermen kan dit hout goed gebruikt worden. Deze houtsoort gaat lang mee en geeft het pand een mooi afgewerkt uiterlijk. Ideaal voor buitengebruik dus.

huis

Hoe wordt Fraké Noir verduurzaamd?

Van origine heeft deze houtsoort een lage duurzaamheidsklasse. Door de thermische modificatie is de duurzaamheid opgewaardeerd en valt het hout in de hoogste duurzaamheidsklasse. Bij deze thermische modificatie komen geen chemische of giftige stoffen kijken, maar wordt het hout enkel verhit. Hierdoor verandert de cellenstructuur, wat een positieve invloed heeft op het krimp- en zwelgedrag van het hout. Hierdoor wordt het vormstabiel en gaat het hout langer mee. Het aanpassen van de cellenstructuur verhoogt daarnaast de isolatiewaarde van het hout. Met Fraké Noir verduurzaam je dus de gevelbekleding en verhoog je tegelijkertijd de milieuvriendelijkheid van het pand.

Hoe kun je Fraké Noir behandelen?

Door de thermische modificatie verandert de kleur van het hout. Waar het oorspronkelijk een lichtere kleur heeft, verandert het proces de kleur naar dat van een donker notenhout. Dit geeft een gevel een luxe, diepe uitstraling. Wil je lang van deze donkere kleur genieten? Dan is het belangrijk om het hout te behandelen. Onbehandeld zal het hout na verloop van tijd namelijk vergrijzen, waarbij gladde oppervlakken sneller en gelijkmatiger zullen vergrijzen dan ruwe oppervlakken. Dit vergrijzen gebeurt bij veel houtsoorten. Zeker wanneer ze bedoeld zijn voor buitengebruik, zoals tuinhout. Om dit te voorkomen kun je het hout bijvoorbeeld behandelen met een beits. Je kunt ervoor kiezen om dit met een transparante beits te doen, maar ook felle kleuren zijn mogelijk. Dit doet niets af aan de duurzaamheid van het hout.

Waar kun je Fraké Noir voor gebruiken?

Door de oorspronkelijk lage duurzaamheidsklasse was Fraké Noir een weinig gebruikt product. Door het te transformeren naar een nieuw product met een FSC-certificering, wordt het hout meer gebruikt en verkocht. Hiermee dragen houthandels ook nog eens bij aan het economisch in stand houden van de betrokken bosgebieden. Gebruik je het hout als gesloten gevelbekleding? Dan voldoet Fraké Noir meestal aan Euroklasse D, Ds2-d0. In andere gevallen dient het met een brandvertragend middel te worden behandeld, zodat het hout aan Euroklasse B, S2-d0 voldoet.

Waar ga jij Fraké Noir voor gebruiken?

Wat je gevelproject ook is, Fraké Noir is een goede optie wanneer je voor duurzaamheid gaat. Daarnaast biedt het een luxe uitstraling en zal het voor veel projecten een fraaie toevoeging zijn.