Faay: circulair en biobased tot in de kern

Artikel delen

Met een biobased vlaskern in de scheidingswanden heeft Faay Vianen al 50 jaar lang een circulaire basis. Met de service Faay op Maat dringt het bedrijf afvalstromen nog verder terug, terwijl het tegelijkertijd het bouwproces daarmee versnelt en vereenvoudigt.

planken

Maatwerk wordt steeds belangrijker in de bouw.

Biobased zit in het DNA van het bedrijf, zegt algemeen directeur Monique de Vos. Haar vader richtte in de jaren 70 het bedrijf op om de grootscheepse renovatie van naoorlogse woningen te versnellen. Als boerenzoon koos hij voor vlas als kern van de massieve prefab scheidingswanden. “Biobased en een onuitputtelijke grondstof”, zegt Monique over die keuze, die het bedrijf altijd trouw is gebleven. “We hebben wel eens gekeken of we niet naar een ander materiaal moesten gaan, maar vlas bleek toch steeds weer de beste keuze. Andere materialen deden het altijd slechter op een bepaald aspect, zoals geluid of brandveiligheid.”

Aansluiting marktvragen

Niettemin kwam vlas als bouwmateriaal vervolgens vooral terecht in de hoek van de geitenwollensokken. Inmiddels is dat imago weer verdwenen en heeft het bedrijf de wind juist volop in de zeilen. Zowel met vlas als biobased en circulaire grondstof als met prefabricage, sluiten de Faay scheidingswanden perfect aan bij de huidige ontwikkelingen en marktvragen in de bouw.

impressie

Impressie van houtbouwproject M’dam in Monnickendam, met scheidingswanden van Faay.

Faay op Maat

Met de service Faay op Maat gaat het bedrijf daar inmiddels nog een stap verder in. Met Faay op Maat levert het bedrijf de wandelementen aan op exact de gevraagde lengte en brengt het niet alleen de elektraleidingen maar ook de elektradozen al in de fabriek aan. Voor een eventuele zolder zaagt Faay de wandelementen alvast in de juiste schuinte. Het bedrijf stapelt de wandelementen op montagevolgorde op pallets, zodat de monteur hier in de bouw gelijk mee aan de slag kan.

Aanleveren op lengte betekent dat de monteur ze niet meer in het werk op lengte hoeft te zagen. Dat scheelt tijd en dus bouwkosten, maar het scheelt ook afval op de bouw. Dat is financieel gunstig én scheelt ruimte op de vaak krappe bouwplaats. Tevens voorkomt het verspilling van grondstoffen.

Het prefab aanbrengen van elektraleidingen en – dozen betekent dat de elektricien dat niet meer hoeft te doen. Die kan zich direct richten op de aanleg van de elektrische installatie. “Er is een tekort aan vakmensen. Dan is het belangrijk dat we vakmensen ook vooral vakwerk laten doen.”

Finch Building

Faay levert deze service momenteel onder meer bij het in aanbouw zijnde houtbouwproject M’dam in Monnickendam. Dit project – dat inmiddels veel publiciteit scoorde – is ontworpen door Finch Buildings. De Groot Vroomshoop bouwt de units voor de woningen in de fabriek en stapelt die in de bouw tot een vierlaags complex met 62 appartementen. Uitgangspunt is circulair bouwen, met hout als belangrijkste bouw- en constructiemateriaal. Andere bouwmaterialen moeten aansluiten bij dat concept. De Faay scheidingswanden pasten daar uitstekend in met hun biobased kern. En net als hout legt ook vlas CO2 vast tijdens de groei, in plaats van dat het CO2 uitstoot bij de productie.

casco kamer

Kingsize panelen met prefab meterkast van Faay-elementen.

Verder in circulariteit

Ondertussen werkt het bedrijf er aan om de circulariteit nog verder te laten toenemen. Onder meer onderzoekt Faay mogelijkheden om scheidingswanden volledig te kunnen recyclen. Eén van de mogelijkheden is om retour gekomen scheidingswanden VP54 – veelal afkomstig uit de retailsector – volledig te hergebruiken in nieuwe Kingsize panelen. Faay VP54 wanden zijn 54 mm dik. Kingsize panelen zijn kant en klare volformaat maatwerk scheidingswanden voor nieuwbouw, die vooral passen bij conceptueel bouwen. Ze worden al in de ruwbouw in de woning geplaatst. Doordat deze panelen dikker zijn, kunnen ze prima worden opgebouwd met een kern van retour gekomen VP54 wanden. Voor de Kingsize panelen worden die voorzien van een nieuwe, verbindende toplaag. De Kingsize panelen hebben een dikte van 70 mm, wat afgestemd is op de gangbare inbouwmaten van binnendeurkozijnen.

Losmaakbaarheid

Met een ander project richt Faay zich op de losmaakbaarheid van de verschillende onderdelen van de scheidingswanden. Faay zoekt methodes om de gipsbeplating los te kunnen maken van de vlaskern. Omdat het daarbij gaat om lijmverbindingen werkt het daarvoor samen met partners uit de chemische industrie. “We zoeken een verbinding die we op een bepaalde manier los kunnen maken, zonder dat de wand uiteenvalt bij een brand of andere calamiteit”, schetst Monique de uitdaging.

Het kan overigens ook eenvoudiger. Door de spaanplaten veer tussen de wanden niet volvlaks maar puntsgewijs te verlijmen, zijn scheidingswanden gemakkelijker te demonteren en te hergebruiken. Alleen de veer moet dan worden vernieuwd. Dit is vooral een oplossing voor de retail. “IKEA doet dat al met onze wanden en kan ze op die manier vijf tot zes keer hergebruiken.”

LCA ontoereikend

Waar Monique zich ondertussen druk over kan maken, is het gegeven dat biobased nog niet altijd terug te vinden is in milieuscores van producten. Met name levenscyclusanalyses (LCA) van bouwmaterialen houden geen rekening met het groeiproces van een product en beginnen pas te tellen bij de winning. Ondertussen heeft vlas als biobased materiaal al heel wat CO2 vastgelegd in de plant en zuurstof geproduceerd. Dat blijft echter buiten beschouwing. Daar valt de komende jaren dus nog wel wat te verbeteren in haar ogen.

 

Faay Vianen B.V.
Meer info: www.faay.nl