Lezerstest

Producten
Artikel delen

Test langnek-schuurmachine

“Een prachtig schuurresultaat!”, zegt Thijs de Vries al gelijk, als we hem vragen naar de ervaringen. Hij ging aan de slag om wanden en plafonds te schuren in een bestaande woning met de nieuwe PLANEX LHS 2 225 EQ-Plus langnek-schuurmachine van Festool. Een nieuwe ervaring, omdat Thijs niet eerder met een langnek-schuurmachine had gewerkt.

Deze keer: PLANEX LHS 2 225 EQ-Plus van Festool

Thijs is zelfstandig stukadoor uit Deventer en werkt onder de naam Stukadoorsbedrijf T. de Vries. Circa 90% van zijn werk is bestaande bouw. Normaal gesproken schuurt hij plafonds en hogere delen van wanden vanaf een kamersteiger. Maar nu bood de langnek-schuurmachine uitkomst. Geen kamersteiger meer nodig dus.

Eigenschappen

De nieuwe langnek-schuurmachine verlicht het schuren van wanden en plafonds. Klanten willen een steeds vlakker en gladder oppervlak van onder meer stucwerk. Dan moet je dus heel fijn werken, want iedere fout zie je. De LED-verlichting legt tijdens het schuren oneffenheden bloot en werkt daardoor als een ingebouwd controlelicht. Daarmee kunnen lastige, tijdrovende en kostenintensieve nabehandelingen tijdens het schuren worden voorkomen. Het moeizame opstellen en meeslepen van verlichting behoort tot het verleden. De excentrische schuurbeweging zorgt daarnaast voor een uitstekende oppervlaktekwaliteit; geheel zonder schuurgroeven. Door een regelbare aanzuiging houdt de schuurmachine zijn eigen gewicht tegen wand en plafond en ontlast daarmee armen en rug, met name bij langdurige schuurwerkzaamheden. Met één klik is de werklengte snel aan de werkomgeving aan te passen.


Bij het schuren van gipsplaten en plamuur ontstaan grote hoeveelheden schuurstof dat schadelijk is voor de gezondheid. In combinatie met de stofzuiger CTL 36 E AC PLANEX en het schuurmateriaal Granat biedt Festool een op elkaar afgestemd systeem dat een perfecte oppervlaktekwaliteit en stofvrij en gezond werken mogelijk maakt. De machine beschikt verder over de nieuwste generatie koolborstelloze EC-technologie.
In combinatie met de gratis Work-app van Festool zijn extra functies mogelijk, zoals lichtregeling, actuele stand (zoals bedrijfsurenteller en temperatuur), handleiding van de machine, toepassingstips, push-meldingen bij machinestoringen, aanbeveling van de passende stofzuiger en aanmelding van de machine voor de garantie. Vanaf 1 oktober 2020 is deze machine verkrijgbaar bij de Festool dealer.

Ervaringen

“Het schuurresultaat is heel goed. Vooral dat strijklicht door de ingebouwde LED-verlichting is heel handig. Je ziet direct krassen en oneffenheden”, aldus een tevreden klinkende Thijs de Vries. Een andere ‘verlichting’ is de regelbare aanzuiging, waardoor de schuurmachine zijn eigen gewicht tegen wand en plafond compenseert. “Daardoor worden je armen veel minder belast en dat is uiteraard een groot voordeel.”
Het verlengen van de steel was een fluitje van een cent. “De stofafzuiging in combinatie met een Festool stofzuiger werkte eveneens zeer goed. Er kwam geen zichtbare stof vrij. Ook werd de machine geleverd in een fraaie koffer. Het is verder een robuuste schuurmachine die mij goed bestand lijkt tegen de omstandigheden op een werkplek.”
Thijs moet tot slot wel bekennen dat hij de app niet heeft gebruikt. Maar dat hoort BouwTotaal wel vaker van professionals die bijvoorbeeld elektrisch gereedschap testen. Blijkbaar is de behoefte aan deze extra tool niet erg groot. Als ik Thijs vertel wat de app voor een mogelijkheden biedt, reageert hij verrast: “Oh echt? Dat klinkt goed. Maar in de praktijk grijp je niet snel naar je smartphone in het werk om instellingen te wijzigen of bekijken. Maar verder: een zeer goede machine. Sterker nog: ik was verbaasd over het resultaat!”

BouwTotaal