Lezerstest

Producten
Artikel delen

“Duurzaam, voordelig en snel”

Dynaplus® gecoate outdoor schroeven zijn volgens Hoenderdaal Fasteners hèt alternatief voor RVS schroeven. Ze zijn volgens zeggen sterker, goedkoper, magnetisch en zeer roestbestendig; het is de ideale buitenschroef. Tijd voor een goede test: zijn deze schroeven in werkelijk ook zo goed?

Tekst: Ton Beijk

Dynaplus® schroeven zijn schroeven voor de vakman; snel en licht indraaien, sterk en toch flexibel. Naast de universeelschroeven hebben ze nog veel meer schroeven voor specifieke toepassingen om je bouwproject helemaal af te maken. De schroeven van Dynaplus zijn volgens zeggen:

  • Bijna twee keer zo sterk als RVS schroeven.
  • Nooit meer schroeven die afbreken tijdens het indraaien!
  • Zeer roestbestendig door Anti-roest-coating.
  • Permanente bescherming door zelfherstellend vermogen van de coating.
  • Uitstekende chemische- en zuur-bestendigheid.
  • Superlicht indraaien en optimaal schroefgemak.
Dynaplus Unischroef 4,0 x 40 Outdoor platkop voldraad.

Foto 1. Dynaplus Unischroef 4,0 x 40 Outdoor platkop voldraad.

Dynaplus Unischroef 5,0 x 60 Outdoor platkop deeldraad.

Foto 2. Dynaplus Unischroef 5,0 x 60 Outdoor platkop deeldraad.

Aan de slag

Om deze beweringen te testen ging ik aan de slag met de Dynaplus Unischroef 4,0 x 40 Outdoor platkop voldraad en de Dynaplus Unischroef 5,0 x 60 Outdoor platkop deeldraad. Door de coating zien deze schroeven er wat donkerder uit dan de schroeven die ik gewend ben. Wel fraai. Als ze echt zo sterk zijn, dan maar gelijk de Bankirai vlonderplanken, die ik toevallig nog had liggen, vastschroeven op een Azobe paal (Foto 3). Met de 5,0 x 60, zonder voorboren. En inderdaad: zonder veel moeite trekt de schroef de plank op de paal vast. En perfect verzonken, waar de geribde verzonken kop voor zorgt.

Zonder voorboren trekt de schroef de Bankirai vlonderplank vast aan de Azobe paal.

Foto 3. Zonder voorboren trekt de schroef de Bankirai vlonderplank vast aan de Azobe paal.

Breektest  

Nooit meer schroeven die afbreken tijdens het indraaien? Ik voerde de breektest uit. De schroef half indraaien, en met een flinke hamerslag haaks omslaan. Hier breken de meeste schroeven af. Deze niet (Foto 4). Dus inderdaad: deze schroeven breken niet!

Verder laat de schroef zich erg makkelijk indraaien, dit scheelt veel energie en zorgt ervoor dat je accu veel langer meegaat.

breektest schroeven

Foto 4. De schroeven overleven de breektest: schroef half indraaien en met een flinke hamerslag haaks omslaan.

Fijner werk

Door met de 4,0 x 40: met deze schroef ga ik wat fijner werk doen. Ik  neem Garantie boeidelen, multiplex, gegrond. Hier maak ik een simpele hoek verbinding (Foto 5). Ook hier gaan de schroeven soepel het materiaal in en verzinken prima.

Vervolgens schroef ik nog wat in eiken en vuren. Eigenlijk schroeven ze overal makkelijk in zonder veel weerstand. Verder weer de breektest gedaan, met ook hier een zeer goed resultaat. Kennelijk een zeer sterke schroef die, de naam zegt het eigenlijk al, zeer breed toepasbaar is.

hoekverbinding schroeven

Foto 5. Simpele hoekverbinding: ook hier gaan de schroeven soepel het materiaal in en verzinken prima.

Kanttekening

Aan deze schroeven heb ik na alle voordelen ook een klein nadeel kunnen ontdekken. Het eerste indraai moment in wat hardere materialen is wat lastig; de schroeven lijken iets minder scherp. Zelf denk ik dat dit komt door die meerdere lagen coating.  Maar duurzaamheid en sterkte krijgen hier het voordeel van de twijfel.

indraai moment schroeven

Foto 6. Toch een klein nadeel: het eerste indraai moment in wat hardere materialen is wat lastig. Oorzaak: meerdere lagen coating?

Over de auteur:
Ton Beijk heeft veel ervaring met het testen van gereedschappen. Hij neemt voor BouwTotaal regelmatig tools onder handen en geeft zijn objectieve mening.

 

BouwTotaal