Lezerstest

Producten
Artikel delen

Schroef hem erin

“Kan jij ook deze schroeven testen”? Deze vraag kreeg ik even geleden van BouwTotaal. Zonder er bij na te denken zei ik natuurlijk ja. Maar wat kun je hier nu aan testen en wat bepaalt nu waarom een schroef goed of slecht is? Kortom, toch een lastige vraag, want nu moest ik serieus gaan nadenken over deze test. Koffer in de bus en op de klus mee naar binnen. Ook testen in de werkplaats: maar eens uitproberen…

Tekst en beeld: Ton Beijk

Schroeven en spijkers

Een schroef (in Vlaanderen soms ook vijs genoemd): wat zegt Wikipedia hierover? Een schroef is een middel om voorwerpen met elkaar te verbinden. Deze bestaat uit een cilindervormig of conisch deel (de spil) waaromheen een schroefdraad is aangebracht, met aan één uiteinde een verbreding, de kop. Hierin is op het uiteinde een sleuf of een anders gevormde verdieping aangebracht. Hierin past een schroevendraaier.

Zelf kom ik uit de tijd dat er nog geen kruiskoppen werden gebruikt en je dus ook niet machinaal kon schroeven. Toen echter eind jaren ‘70 schroefmachines populair werden, was dat een grote verandering, zeker in de bouw. Ook de schroef veranderde. Die ouderwetse ijzeren of koperen schroeven waren niet opgewassen tegen het geweld van de schroefmachine. Zo ontstond er een hele nieuwe generatie schroeven.

assortimentskoffer

Woodies Ulimate assortimentskoffer met verzinkte schroeven, voorzien van deeldraad en TORX aansluiting. Voor elke afmeting wordt een bitje meegeleverd. Inhoud van de assortimentskoffer: 4.0 x 30 mm (200 stuks), 4.0 x 40 mm (200), 4.0 x 50 mm (200), 5.0 x 60 mm (200), 5.0 x 80 mm (200), 6.0 x 100 mm (100) en 6.0 x 120 mm (100).

Taaie rakkers

Met deze Woodies Ultimate doe ik de buigproef. Een aantal malen voor een deel in het hout draaien en gewoon met de hamer omslaan. Verrassend taai, want de meeste overleven dit zonder problemen.

Buigproef

Buigproef. Aantal malen voor een deel in het hout draaien en gewoon met de hamer omslaan.

Al deze tests gedaan zonder voorboren. De schroeven hebben namelijk een perfecte punt, die zorgt voor snel en makkelijk aangrijpen in het hout. Ook zijn er net boven het schroefdraad frees ribben aangebracht waardoor het te bevestigen materiaal iets opgeruimd wordt en dus goed aantrekt. Die frees ribben zorgen er ook voor dat de schroef netjes en moeiteloos verzinkt in het materiaal en nagenoeg geen schade aanbrengt. Dit is zeker fijn bij zichtwerk.

Spijkers en schroeven

Splijt niet

Wat vaak lastig is, is om te schroeven aan het eind van een rachel. Je kent dat wel. Even een plafond uit rachelen en moet je dat uiteinde voorboren. Kost je extra tijd. Niet met deze schroeven. Ik heb het uitgeprobeerd en het resultaat is verbluffend. Bij een standaard rachel de schroeven op minder dan 10 mm van het einde. De 5.0 x 60 mm schroef kon het hout niet laten splijten. Zelfs de 4.0 x 50 mm schroef op 6 mm niet.

Schroeven

Schroeven zonder splijten tot 6 mm van het einde.

Maatje te zwaar

Schroeven in meranti was geen enkel probleem voor de schroeven. Alle tests volledig geslaagd. Maar azobe was toch een maatje ter zwaar voor onze test schroeven. Althans zonder voor te boren dan, want natuurlijk kun je ze dan gewoon gebruiken. Een enkeling ging er nog wel in, maar brak af bij terugdraaien.

Schroeven in meranti is geen probleem. In azobe werd het wel lastig.

Schroeven in meranti is geen probleem. In azobe werd het wel lastig.

Juiste keuze

Welke schroef je kiest hangt af van wat je er mee doet. Is het fraai zichtwerk, zoals een hardhouten terras? Of zie je er niks meer van terug, zoals rachels voor stukplaten? Heel belangrijk is het gemak van werken. En wat voor mij ook vaak meetelt is de prijs. Want hoe vaak vergeet je dit niet mee te tellen in offerte. Voor deze schroeven de belangrijkste eigenschappen op een rij.

  • Woodies® Ultimate schroeven zijn voorzien van een extra diepe Torx indruk.
  • Woodies® Ultimate zijn voorzien van freesribben onder de kop. Deze zorgen er voor dat de schroeven eenvoudig en netjes verzinken.
  • Door de schachtfrees worden de Woodies® Ultimate gemakkelijker en sneller het hout ingedraaid. Dit vermindert de kans op breuk.
  • Door de cut in de punt van de Woodies® Ultimate schroeven wordt voorboren overbodig in bijna iedere houtsoort. Deze punt zorgt er ook voor dat de schroef makkelijker in het hout grijpt en voorkomt dat het hout gaat scheuren.
  • Elke verpakking is voorzien van een bijpassende bit.
  • De Woodies® Ultimate schroeven zijn SHR gekeurd en zijn voorzien van het CE-Keurmerk (ETA).

Conclusie

De Woodies Ultimate schroef is een fijne, sterke en betaalbare schroef. De schroeven zijn verpakt in stevige en makkelijk te openen dozen, waaruit je de schroeven ook makkelijk pakt. De Woodies Ultimate Assortiment koffer is een goede keus voor als je niet mis wilt grijpen. Alle maten bij elkaar in ruime vakken en een stevige koffer. Makkelijk aan te vullen: hele doosinhoud past makkelijk in het vak. Let wel op waar je de schroeven koopt. Het loont de moeite om even de tijd te nemen en te ‘Googlen’. De schroeven zijn goed verkrijgbaar bij de bekende bouwmaterialenhandelaren. Deze doos gevonden op internet tussen de € 49,55 en € 129,95, excl. BTW. En dan vergis ik me niet!

Schroeven zonder splijten tot 6 mm van het einde.

Schroeven zonder splijten tot 6 mm van het einde.

Over de auteur:
Ton Beijk heeft veel ervaring met het testen van gereedschappen. Hij neemt voor BouwTotaal regelmatig tools onder handen en geeft zijn objectieve mening.

A.S.F. Fischer
www.asf-fischer.nl

BouwTotaal