Joost van Dijk: sparringpartner, probleemoplosser en innovator

Artikel delen

Joost van Dijk is New Builder en Managing Director bij Puroc. Gepromoveerd op de organische chemie, werkte Joost 19 jaar lang als R&D manager bij AkzoNobel. Van daaruit begon hij voor zichzelf: “Ik help bedrijven met innoveren, door efficiëntere en zo mogelijk circulaire producten te ontwikkelen.”

Tekst: Leo Nieuwenhuis, The New Builders

Tot een paar jaar geleden werkte Joost samen met zijn team bij AkzoNobel aan diverse innovatieve projecten. “Ik gaf leiding aan een afdeling die verantwoordelijk was voor het onderhoud en de innovatie van diverse productgroepen, met een totale marktwaarde van ongeveer 250 miljoen euro. Een mooi voorbeeld is een betonvloercoating, waarbij de verwerktijd verminderde van één week naar 2 uur!” Een paar jaar geleden is Joost een eigen bedrijf begonnen om dit product verder uit te dragen. Dat werd Puroc, waarbij hij werkt met licenties op octrooien en recepturen én productie vanuit AkzoNobel. Maar Joost biedt meer.

Samen innoveren

“Ik werk wereldwijd met deze gelicenceerde betonvloercoatings, behalve op de Nederlandse markt. Tegelijkertijd ben ik er wel achter gekomen, dat ik ten diepste een probleemoplosser en innovator ben: ik kan bedrijven helpen met het innoveren van efficiëntere kant-en-klaar producten, zoals reparatie- of vulmiddelen en coatings. Waarbij mijn doel uiteindelijk is om die producten waar mogelijk circulair en biobased te produceren.” Joost werkt daarbij bijvoorbeeld met bedrijven die zelf de chemische of technische kennis en ervaring missen om hun bestaande problemen op te lossen, of om samen nieuwe ideeën te innoveren.

Voorbeelden uit de praktijk

Een concreet voorbeeld van deze samenwerking is een Belgisch betonschuur en -straal bedrijf. “Samen hebben we een concept ontwikkeld voor een transparante reparatiehars, waarmee ze heel snel – binnen 25 minuten droog en hard – scheuren en oneffenheden in het beton kunnen repareren. Daarnaast kan er flink worden bespaard bij reparaties. Normaalgesproken wordt bij reparatie een groot stuk beton weggehakt en vervangen: dat kost naast beton ook veel CO2 en energie. Door te werken met deze hars bespaar je dus energie en kosten!” Dit specifieke product wordt nu nog gefabriceerd op basis van aardolie, maar het doel van Joost is om uiteindelijk dit soort producten biobased te maken.

Een supersnel drogend, transparant betonbeschermingssysteem, toegepast in een algen productie fabriek in IJsland. Door deze beschermlaag kan de ruimte schoon gehouden worden en is deze bestand tegen de hoge doses UV-licht die nodig zijn voor het kweken van de algen.

Een ander voorbeeld is de samenwerking met Van den Broek Heteren, een Nederlands putherstelbedrijf. “Zij repareren putten in de Nederlandse asfaltwegen. Tot nu toe werd dit afgewerkt met een mix van heet bitumen, zand en steen, met als nadeel dat je altijd een mobiele oven nodig hebt. Daar komt bij dat de kwaliteit van bitumen over het algemeen achteruit gaat. Dit bedrijf zocht dus een product dat kouder en duurzamer verwerkt kon worden! Samen hebben we dit concept ontworpen. Het resultaat? Een proces dat simpeler en sneller is, en een eindproduct dat langer mee gaat.”

Het herstellen van een put in asfalt. Joost van Dijk staat geheel rechts.

Ten slotte noemt Joost een bedrijf in muur- en vloerverven op basis van kalk. “Zij hebben een prachtig product, maar in vochtige ruimtes moet er een speciaal transparant beschermingssysteem worden gebruikt. Hun vraagstuk was om deze bestaande organische twee-componenten coating verder te ontwikkelen. Zij hebben namelijk wel ervaren met coatings, maar niet met deze technologische achtergrond. Hierin hebben we onze krachten en kennis gebundeld!”

Betonreparatiehars.

Innoveren vanuit samenwerking

Om zijn kunde zo breed mogelijk in te zetten, heeft Joost een netwerk om zich heen verzameld met ervaringsdeskundigen. “Er is zoveel ervaring beschikbaar! Ik wil die kennis inzetten op de juiste gebieden, liefst voor kleinere bedrijven die behoefte hebben aan een sparringpartner, om zo samen hun problemen op te lossen of om verder te innoveren. En uiteindelijk wil ik daarbij zoveel mogelijk circulair en biobased werken. De ervaring heeft geleerd dat mijn brein sneller, of andere, oplossingen vindt. Dus heb je een uitvoeringsbedrijf en een product idee? Of wil je een product formuleren, maar is op een voor jou onbekend terrein? Haal me erbij!”

Joost als New Builder

“Ik heb me aangesloten bij The New Builders, omdat ik mijn kennis wil inzetten om nieuwe, efficiënte en duurzame producten te innoveren. The New Builders maakt voor mij zichtbaar wat de markt nodig heeft. Nu is het moment daar om scherper te krijgen welke kant ik precies op wil. Dat doe ik aan de hand van twee doelen:

  1. Mensen zoeken met problemen of vraagstukken, met een idee op de plank, om die te helpen met de juiste formuleringen – bij voorkeur circulair / biobased.
  2. Duidelijk maken welke grondstoffen écht circulair zijn.

Wie ben ik, waar ligt mijn kracht? En soms betekent je weg vinden ook gewoon GAAN en iets doen waar niet direct je kracht ligt, gewoon beginnen. Maar dan moet je vervolgens wel die mensen om je heen verzamelen die dat wel kunnen. Zodat jij weer een stapje verder kan.”

Toekomst dromen

“Mijn uiteindelijke doel is om producten te ontwikkelen die zoveel mogelijk circulair en biobased zijn. Dat klinkt soms makkelijker dan het is. Neem bijvoorbeeld palmolie. Dat lijkt een mooi natuurlijk product, maar wanneer het ten koste gaat van een andere voedselketen, of wanneer er oerwoud voor wordt gekapt… Ook voor dat soort vraagstukken wil ik me sterk maken. Op dit moment werk ik bijvoorbeeld aan een biobased epoxy primer en hebben we een subsidie aangevraagd om een biobased houtvulmiddel te ontwikkelen, op basis van natuurlijke boomhars. Dat zit allemaal nog in de tekentafel fase, maar dat is wel mijn uiteindelijke ambitie! Daarbij ben ik op zoek naar frontrunners, misschien wel academici, om samen die mooie oplossingen te zoeken.”

Hij vervolgt: “En als ik dan echt mijn droom uitspreek, dan denk ik aan het voorbeeld van Just dig it. Eerlijk gezegd zou ik nu nog niet weten hoe, maar het lijkt me fantastisch om in de toekomst bomen te laten groeien op kale stukken land, voor echte biobased harsproductie. Dat is een grote lange termijn droom, maar zeker een concrete. Ten slotte is mijn droom voor The New Builders dat wij als groep steeds meer als probleemoplosser en kennisinstituut worden gezien. Ik op mijn eigen specifieke terrein, The New Builders voor de hele bouw.”

Meer weten over The New Builders? Kijk op www.thenewbuilders.nl. BouwTotaal is in de persoon van hoofdredacteur Frank de Groot ook New Builder.