Leanworks: als het logistiek lastig wordt

Artikel delen

Bij onder meer hoogbouw, renovatie en binnenstedelijk bouwen zijn de logistieke uitdagingen vaak groot. Hoe zorg je dat alle materialen op het juiste moment op de juiste plek staan, zodat de vakman snel aan het werk kan? En hoe voorkom je overlast voor de omgeving? Raab Karcher heeft zich met Leanworks gespecialiseerd in logistiek, vooral waar het lastig wordt voor de aannemer.

Raab Karcher is met Leanworks actief op diverse bouwplaatsen. Die zijn heel verschillend, maar ze hebben allemaal te maken met logistieke uitdagingen. Zo is bij binnenstedelijk bouwen de bouwplaats vaak krap en moet overlast voor de omgeving zo veel mogelijk worden beperkt. Bij hoogbouw is de beschikbaarheid van liften en kranen de beperkende factor, terwijl bij renovatie vooral de toegankelijkheid lastig kan zijn in combinatie met het beperken van overlast.

Een van de hoogbouwprojecten waar Raab Karcher met Leanworks bij betrokken is, is de 70 meter hoge woontoren OurDomain in Rotterdam. De woontoren telt 612 kamers en appartementen voor studenten en starters en wordt gebouwd door projectontwikkelaar Stebru. De bouw is in februari 2019 gestart en Stebru bereikte het hoogste punt op 31 maart 2021. Raab Karcher Leanworks verzorgde hier drie materiaalstromen: tegels, afbouwmaterialen en een deel van de bouwmaterialen voor Stebru. Elke week werden alle materialen op de juiste plek gezet.

Grootformaat tegels

Voor de betrokken tegelzetter doet Raab Karcher vaker de logistiek. “Een doosje tegels van 15×15 cm meenemen is nog wel te doen, maar met de grote en zware tegels van tegenwoordig moet je een tegelzetter niet meer laten sjouwen. Tegels zijn soms zelfs 1,20 x 1,80 meter groot! Als wij dat doen, kan de tegelzetter zich bezig houden met het zetten van tegels”, zegt operations manager Leanworks Joël Derks.

Met Leanworks verzamelt Raab Karcher alle benodigde afbouwmaterialen per verdieping of woning en bundelt die tot één stroom. Raab Karcher zorgt er voor dat de materialen tijdig worden aangeleverd. De uitvoerder van de aannemer hoeft daar dus geen tijd meer in te steken, wat hem enorm veel rust geeft.

Materieel

Door die bundeling en het volume dat dat oplevert, kan Raab Karcher ook het juiste materieel inzetten voor de gehele logistiek. Onderaannemers hebben dat materieel niet en het is vaak niet interessant genoeg om daar zelf in te investeren. Raab Karcher heeft wel gespecialiseerd materieel en kan dat eventueel zelfs zelf maken of laten maken. “Als het lastig wordt, durven onderaannemers voor de logistiek ook geen vaste prijs af te geven en doen ze dat op regiebasis. Wij durven wel een vaste prijs per hoeveelheid materiaal te geven.”

Vanwege die specialistische kennis en materieel werd Raab Karcher Leanworks ook door Van Wijnen gevraagd om de logistiek te verzorgen voor de nieuwbouw van grootschalige studentenhuisvesting in Middelburg. De betrokken uitvoerder had eerder ervaring opgedaan met Leanworks en gaf aan dat inzet van Leanworks op dit project onmisbaar zou zijn. De bouwplaats is erg krap en ligt vlak langs het spoor. Daardoor moeten alle afbouwmaterialen binnendoor en vanuit de lift overgetild worden op de steigers. De looplijnen zijn lang en de draairuimtes krap. Met speciaal materiaal kan Raab Karcher het materiaal echter over lange steigerlengtes verrijden, in plaats van dat het moet worden getild.

Winkelstraat

Ook werken in winkelstraten stelt bouwers voor grote logistieke uitdagingen. Raab Karcher verzorgt daarom de gehele logistiek voor dakdekkersbedrijf Dunnewind De Lange op een project in een winkelstraat in Apeldoorn. Raab Karcher regelt daarbij ook de kraaninzet. De kraan moet namelijk uiterlijk om 10.00 uur weer verdwenen zijn met het oog op het winkelend publiek. Raab Karcher verzamelt en bundelt de benodigde materialen – inclusief dakkappellen – zodat het aantal vrachtwagens in de winkelstraat beperkt blijft en het zorgt ook voor de afvoer van afval.

“De eerste week is iemand steeds aanwezig bij zo’n project. Daarmee kun je het proces zo efficiënt mogelijk inrichten. En dat lukt, het project loopt nog steeds strak volgens planning.”

Raab Karcher LeanWorks
www.leanworks.nl