Prefab beton casco met groot comfort

Artikel delen

“We maken zelfs van te voren een testrit naar de bouwplaats, zodat we niet verrast worden door obstakels”, zegt Aike Minnes, Accountmanager bij Spaansen Bouwsystemen. Het woord ‘comfort’ valt vaak tijdens ons gesprek, waarbij ook Hoofd Logistiek Albert Smak, is aangeschoven. Tachtig tot negentig vrachten met vloeren, gevels of complete casco’s rijden dagelijks door ons land, waarbij speciale montageploegen zorgen voor de plaatsing. Een logistieke uitdaging die aannemers veel zorgen uit handen neemt.

Tekst: ing. Frank de Groot

In 2020 sloegen Spaansen Bouwsystemen en Vandersanden de handen in elkaar om prefab woningen in een stroomversnelling te brengen.

Logistiek is Spaansen met de paplepel ingegoten, want het bedrijf startte in 1946 als transportbedrijf. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een multifunctionele speler in de markt (zie kadertekst). Spaansen Bouwsystemen produceert betonnen vloeren, wanden en complete casco’s. Spaansen Grondstoffen en Logistiek wint en levert grind, zand en grond en zorgt ook voor transport van de andere divisies. Spaansen Tuin en Bestrating levert tot slot bestratingen en alles voor tuinaanleg en tuinonderhoud.

Zestig vrachtwagens, aangevuld met externe transporteurs, rijden dagelijks door het land om alles af te leveren. In samenwerking met Casco Montage worden wanden, vloeren of complete casco’s gemonteerd. Indien gewenst kan ook een staalconstructie worden geleverd en gemonteerd, waarvoor een samenwerkingsverband bestaat met een staalbedrijf. “Er zijn continu twaalf tot dertien montageploegen bezig om onze producten te monteren. Dus dat is een grote logistieke operatie”, aldus Albert Smak, die al ruim veertig jaar aan het bedrijf is verbonden.

Logistieke uitdagingen

Gezien de grote hedendaagse woningbouwopgave en het gebrek aan vakmensen neemt de keuze voor prefab bouwmethoden snel toe. Maar veel aannemers worstelen met de logistieke uitdaging om alle bouwelementen op de juiste tijd en in de juiste kwaliteit op de bouwplaats te krijgen en te monteren. Een tekort aan vakmensen maakt die uitdaging nog groter. “Doordat wij de complete cascobouw kunnen overnemen, bieden wij de aannemer comfort. Hij belt als de fundering er ligt en wij bellen als het casco staat”, zegt Aike Minnes, die al bijna twintig jaar werkzaam is bij Spaansen.

Om het proces te optimaliseren houdt Spaansen zoveel mogelijk werk in eigen hand. “Wij winnen zelf ons zand en grind en hebben een eigen betoncentrale. Die levert het beton voor onze fabriek. De vloeren kopen we in bij VBI en Van Nieuwpoort, maar we zorgen zelf voor het afhalen bij de vloerfabrikanten en levering en montage op de bouwplaats”, zegt Albert.

Inmiddels werkt Spaansen samen met circa vijfentwintig MKB-bouwbedrijven. Aike: “Doordat we vaste klanten hebben kunnen we ook vroegtijdig om tafel om het casco te optimaliseren. Dat levert een win-win situatie op. Meestal betreft dit appartementengebouwen tot een maximale hoogte van 20 meter of eengezinswoningen.”

Albert geeft aan dat Spaansen in toenemende mate met hubs werkt, waarbij de bouwmaterialen eerst op een centraal punt worden verzameld. Van daaruit vindt op het juiste moment transport plaats naar de bouwplaats. “Dat kunnen hubs zijn aan de randen van grote steden, maar we proberen ook bij bouwplaatsen zelf hubs in te richten. Dat is een afgescheiden gedeelte, waar je bij een gesloten bouwplaats alsnog materialen kan leveren. Veel bouwplaatsen sluiten om 16.00 uur, maar daarna kun je nog prima materialen bezorgen.”

Gevelklaar

In 2020 sloegen Spaansen Bouwsystemen en Vandersanden – producent van gevelstenen en steenstrips – de handen in elkaar om prefab woningen in een stroomversnelling te brengen. De casco producent kan nu gevels compleet afgewerkt met keramische baksteenstrips leveren. “Deze totaaloplossing heeft de naam ‘Gevelklaar’ en is mede mogelijk gemaakt door het RoboBrick systeem van Vandersanden. Deze volautomatische steenstrippenrobot verlijmt steenstrips op prefab betonnen casco’s. Wij geven samen met Vandersanden 20 jaar garantie op de hechting van de strips op de isolatie”, aldus Aike die ook verantwoordelijk is voor de verkoop van Gevelklaar.

Een volautomatische steenstrippenrobot verlijmt steenstrips op prefab betonnen casco’s bij het Gevelklaar concept.

De gevelelementen zijn tevens voorzien van isolatie, instortvoorzienigen (zoals elektra- en waterleidingen) en kozijnen. De Rc-waarde van de gevels is 5,2 m2K/W. Er is keuze uit verschillende metselpatronen en meer dan dertig kleuren strips. Er kan zelfs gekozen worden voor stenen die iets uitsteken, waardoor de gevel een fraaie textuur krijgt. Aike: “Gevelklaar biedt ook als voordelen dat geen steigers nodig zijn, of metselaars. Er is verder minder afval en veel minder transport.”

Het is ook mogelijk om reliëf in de gevel te brengen met uitstekende baksteenstrips.

Tuinklaar

Het kan zelfs nog completer als een aannemer kiest voor het Tuinklaar concept van Spaansen. Aike besluit: “Dan leggen we in samenwerking met de aannemer zelfs de tuin nog aan, inclusief groen, overkapping en tuinafscheiding. De basistuin is dan inbegrepen bij de prijs en mee te financieren in een hypotheek. Er is keuze uit diverse tuinontwerpen, van standaard naar luxe. We leggen al projectmatig 400 tot 500 tuinen per jaar aan. Het is uiteindelijk toch een stuk fijner voor een bewoner om niet door de blubber naar de voordeur te lopen, maar een tuin die al klaar is. Dat geeft direct een gevoel van comfort en thuiskomen. Dat is uiteindelijk toch waar het om draait.”

Van groente naar casco’s

Het bedrijf Spaansen kent een rijke geschiedenis. Grondlegger Bertus Spaansen koopt in 1946 zijn eerste vrachtwagen, maar dat worden er al snel meer. Aanvankelijk worden vooral groente en fruit vervoerd. De aanschaf van de eerste kipperauto zorgt ervoor dat het vervoer van zand en grond de overhand krijgt. Voor efficiënt gebruik van het wagenpark wordt een eigen handel in zand, grind en tegels gestart.

Met de aanleg van nieuwe wegen en wijken, groeit ook de behoefte aan zand in Noord-Holland. Spaansen besluit eigen schepen in de vaart te nemen om zand en grind uit zee op te zuigen. Door de grote kennis van zand en grind wordt er in 1984 gestart met een systeemvloerenfabriek in Woerden, later gaat deze naar Harlingen. Arie Spaansen volgt de ontwikkelingen op de voet en voorziet dat prefab bouwen de toekomst is. In 2003 bouwt Spaansen een cascofabriek in de Nieuwe Haven van Harlingen.

Inmiddels maakt Spaansen geen vloeren meer. Het bleek efficiënter hiervoor met gerenommeerde vloerenfabrikanten samen te werken: VBI voor de kanaalplaatvloeren en Van Nieuwpoort voor de geïsoleerde ribcassettevloeren voor de begane grond. De vloeren worden door Spaansen aan de klant geleverd en gemonteerd.

Spaansen
www.spaansen.nl