Binnenshuis werken met een kamersteiger

Artikel delen

Aannemers, schilders en timmerlieden voeren in de winter vaker klussen binnenshuis uit. De weerscondities buiten, zoals vorst en regen, vormen dan veelal een obstakel om daar de gewenste kwaliteit te leveren. Voor het veilig op hoogte werken in een huiskamer, kantoor of andere ruimte is de inzet van een kamersteiger een goed idee.

Voordelen

Als u slechts voor enkele zaken even de hoogte in moet, kunt u vaak prima uit de voeten met een ladder. Heeft u echter een klus waarbij u gedurende langere tijd op een bepaalde hoogte moet werken? Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van een plafond of het aanbrengen van stucwerk op muren. Bij dergelijke zaken is het niet verstandig om langdurig op een ladder te gaan staan. Dit is namelijk erg onveilig. Het gebruik van rolsteigers die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in een kamer biedt dan een uitkomst. Een overzicht van de belangrijkste voordelen van kamersteigers:

  • Eenvoudig in gebruik;
  • Snel te monteren;
  • Schaalbare werkhoogte;
  • Compact op te bergen;
  • Verrijdbaar;
  • Past ook door deuropeningen;
  • Platform met vlakke werkruimte;
  • Comfortabel en veilig werken;
  • Laag geprijsd.

Gebruik

De standaarduitvoering van een kamersteiger of vouwsteiger bestaat uit een vouwframe met zes sporten en een platform. De hoogte van het geheel is ongeveer twee meter. De sporten zijn voorzien van antislip, zodat u de steiger zonder uitglijden kunt beklimmen. Indien nodig gebruikt u in plaats van een basisplatform een exemplaar met een luik. Dit kan erg handig zijn als u met veel en zwaar materiaal werkt. Deze spullen krijgt u sneller omhoog en omlaag via het luik. Het is bovendien mogelijk de werkhoogte te verhogen met een extra vouwframe of opzetstukken. Let er hierbij wel op dat de steiger stabiel blijft. Dit doet u door de nodige schoren, vloeren en voorloopleuningen te plaatsen. De maximaal te bereiken hoogte van een kamersteiger is 7,5 meter.

Varianten

Kamersteigers zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Elke variant dient echter wel te voldoen aan strenge wettelijke eisen en voorschriften. Verzeker u er dus van dat uw vouwsteiger de juiste keurmerken heeft. Daarnaast dient u de steiger regelmatig te (laten) controleren op gebreken en slijtage. U heeft de keuze uit modellen met verschillende breedtes, zoals 0,75 of 1,35 meter breed. Let dus goed op of u bij een bepaalde klus een smal of een extra breed exemplaar nodig heeft. Een kamersteiger is verder uit te breiden met een opzetstuk, losse steigerframes of een extra vouwframe. Merken die vouwsteigers leveren die voldoen aan de normen zijn onder meer Altrex, Euroscaffold en Scafline.

Voorkom ongevallen

Helaas gebeuren er nogal eens ongelukken met steigers. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat het klimmateriaal niet goed gemonteerd is of verkeerd gebruikt wordt. Lees dus voor het neerzetten van de steiger goed de handleiding door en volg stap voor stap de aanwijzingen. Dit voorkomt al een boel problemen. Blijf ook tijdens het werken op de vouwsteiger alert. Zorg bijvoorbeeld voor een opgeruimd werkoppervlak, want dat vermindert de kans op levensgevaarlijke struikelpartijen.

Laddersenrolsteigers.nl
www.laddersenrolsteigers.nl