Hotel Valk Exclusief gebouwd met Xella-oplossingen

Artikel delen

In het Brabantse Best wordt een nieuw Van der Valk hotel gebouwd. Zowel in de ruw- en afbouw spelen de bouwoplossingen van Xella een grote rol.

Het nieuwe hotel in Best krijgt 198 kamers, een restaurant, vergaderzalen, een skybar en een diverse wellness-faciliteiteten. Hotel Eindhoven-Best behoort daarmee tot de meest luxe accommodaties van de bekende keten, het zogenoemde Valk Exclusief. Architectenbureau P.A.M Teunissen uit Voorschoten ontwierp het nieuwe onderkomen en aannemer HuybrechtsRelou werkt momenteel hard aan de realisatie van het hotel.

In de bouw van het hotel worden meerdere bouwoplossingen van Xella toegepast. Het gaat onder meer om Silka elementen voor de dragende en scheidende wanden, Ytong separatiepanelen voor het indelen van de hotelkamers en Multipor ter isolatie van de parkeerkelder.

Keuze voor kalkzandsteen

De keuze voor kalkzandsteen is bepaald door de architect, die een vaste partner is van Van der Valk en ook vele anders hotels voor ze ontwierp. De degelijkheid van kalkzandsteen (robuuster dan bijvoorbeeld Metalstud wanden) is een reden om voor Silka te kiezen, vertelt werkvoorbereider Jimmy van Eijndhoven van Huybrechts Relou. “Maar ook flexibel kunnen bouwen speelt een belangrijke rol. Van der Valk wil voor de algemene verdiepingen (met voorzieningen als congreszalen, wellness en horeca) tot op het laatste moment kunnen kiezen voor een indeling. Omdat pas wanneer het casco staat ze vaak het juiste gevoel krijgen bij de ruimtes. Daarom bouwen we daar scheidingsmuren met Silka-blokken, variërend van 100 tot 150 en 240 mm. Dat zijn handzame blokken die we zonder mechanische hulpmiddelen kunnen verwerken.”

Strakke uitstraling behouden

De overige verdiepingen worden ingedeeld met Silka-elementen en de hotelkamers met Ytong seperatiepanelen. Van Eijndhoven: “Wij werken heel vaak met deze oplossing van cellenbeton. Het materiaal is licht en voldoet aan alle eisen voor brandwerendheid en akoestiek.” Ook in de parkeergarage is gekozen voor een bouwoplossing van Xella. Hier zorgt een 140 millimeter dikke laag Multipor voor isolatie, geluidsabsorptie en brandwerendheid. “Daarbij heeft het materiaal ook de nette, strakke uitstraling die de architect wenste.” Om die uitstraling te behouden is voor een slimme oplossing gekozen, licht van Eijndhoven toe. “In eerste instantie was 160 millimeter dikte vereist om de juiste Rc-waarde te halen, waardoor de Multipor-platen niet alleen gelijmd, maar ook geplugd moesten worden. Maar bevestigen met pluggen wilde de architect niet. Dat is opgelost door isolatie van 20 millimeter onder de dekvloer aan te brengen. Daarnaast zijn ook alle kolomkoppen ingepakt met Multipor, aan de zijkant en onderkant.”

Xella’s bouwoplossingen

Met Xella heb je vandaag al antwoord op de bouwuitdagingen van morgen. Want met onze bouwoplossingen heb je alles wat je nodig hebt om sneller, goedkoper en duurzamer te bouwen. Dat begint al bij de fabricage van onze producten: deze worden gemaakt van natuurlijke en ruim voorradige grondstoffen, in een milieuvriendelijk productieproces. Vervolgens laten de blokken, elementen en panelen zich eenvoudig, snel en voordelig verwerken, ondersteund door tal van slimme bouwtechnische, digitale en logistieke services voor een nóg efficiënter en duurzamer bouwproces. En tot slot beschikken onze producten over materiaaleigenschappen die ná de verwerking bijdragen aan minder energieverbruik en dus minder CO2-uitstoot. Lees meer over onze bouwoplossingen en bouwsystemen.

Xella
www.xella.nl