“Het is net Lego voor grote mensen”

Artikel delen

Architect Douwe Schat zou alleen zijn eigen woning ontwerpen, maar door een speling van het lot ontwikkelt hij nu vier duurzame villa’s aan de rand van Delft. De woningen worden opgetrokken met Ytong MassiefBlokken. 

Op een van de laatste stukjes bouwgrond in de Delftse wijk Harnaschpolder bouwt Douwe Schat met een aannemer vier luxe, duurzame villa’s. Alle woningen worden gebouwd met Ytong MassiefBlokken. “Het bouwmateriaal past perfect bij het concept van de woning: eenvoudig en snel bouwen. Vanzelfsprekend heb ik ook overwogen om traditioneel te bouwen, maar dat zijn veel meer handelingen. Bouwen met Ytong MassiefBlokken betekent één bouwgang en daarna kun je de gevel direct afwerken. Daarbij heb ik de verdiepingshoogtes precies zo ontworpen dat er geen zaagwerk nodig is. Het is net Lego voor grote mensen”, grapt Schat.

Van architect tot projectontwikkelaar

De architect is sinds kort ook projectontwikkelaar. Aanvankelijk zou hij alleen zijn eigen woning bouwen, maar om daarvoor zijn gewenste kavel te kunnen kopen diende hij de twee aanpalende kavels ook af te nemen van de gemeente. Vervolgens bleek het totale perceel wel erg groot, gezien de huidige grondprijzen. “Toen heb ik geopperd om het perceel in vier kavels te verdelen en kon ik uiteindelijk vier woningen bouwen”, blikt hij terug. Iets wat hij niet eerder had gedaan. “Ik dacht: ik zie wel waar schip strandt, maar het is uiteindelijk goed gelukt.” De woningen komen midden in de ecologische verbindingszone van de Harnaschpolder te staan en werden razendsnel verkocht.

Producteigenschappen MassiefBlok doorslaggevend

Naast het bouwgemak zijn de duurzame producteigenschappen van het MassiefBlok doorslaggevend geweest, vertelt de architect. “Met name de isolerende eigenschappen. Door te bouwen met dit materiaal gaat de Rc-waarde van de woning richting de 8. Daarbij heeft het MassiefBlok veel massa en is het dampopen. Het materiaal kan hierdoor vocht en warmte opslaan én weer gecontroleerd afgeven.” De Rc-waarde staat Schat toe om de 250 vierkante meter grote woningen te kunnen verwarmen met primair een warmtepomp en zonnepanelen.

Goed geïsoleerd huis

Wat voor Schat ook belangrijk is: een prettig binnenklimaat. “Een goed geïsoleerd huis, met een gelijkmatige temperatuur en luchtvochtigheid, draagt bij aan ons woongenot.” Qua design gaat de architect voor strakke lijnen. “Ik wilde graag een modern huis: twee lagen en met een plat dak. Feitelijk is het een kubuswoning.” De drie andere woningen die Schat realiseert zijn met dezelfde lijnen getekend. “In het begin had ik het idee om wat meer variatie in de woningen te brengen, maar dat bleek in de praktijk te uitdagend, vooral door de aanvullende wensen die kopers vaak hebben. Daarom heb ik mijn eigen huis als basiswoning ontworpen. Kopers kunnen op basis daarvan muren verplaatsen, een extra schuifpui zetten of een tweede badkamer plaatsen.”

Duurzame toepassingen

Andere duurzame toepassingen in de woning zijn onder meer het Climalevel klimaatsysteem, driedubbelglas met aluminium kozijnen en gevelbekleding met thermisch behandeld essenhout. De ligging van de huizen in een ecologische zone verklaart waarom de huizen extra duurzaam gebouwd worden. Daarbij is milieuvriendelijk bouwen ook een wens van Schat zelf, vertelt hij. “Ik heb altijd een energieneutraal, of anders zeer energiezuinig huis willen bouwen. Deels uit overwegingen voor het milieu, maar ook om voor te sorteren op de toekomst. Op het gebied van energie wil ik niet meer afhankelijk zijn van anderen, of in ieder geval zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn.”

Detaillering en constructie: Xella geeft Advies

Bouwtechnisch adviseur Jorik Post van Xella voorzag Schat van technisch advies bij de bouw “Met name op het gebied van detaillering en constructie. Hoewel MassiefBlokken steeds vaker worden toegepast in de Nederlandse markt, is het hier nog geen gemeengoed. Klanten kunnen daarom voor alle vragen die niet standaard te beantwoorden zijn terecht bij mij of andere collega’s van Xella”, zegt Post. “In dit geval had Douwe al heel veel detailleringen zelf getekend. Ik heb hem ondersteund bij vragen over vloeropleggingen, vloerovergangen, kozijnopeningen en hoe je met de overlopende dakrand omgaat. Hij had ook een geïntegreerd zonnescherm ontworpen dat impact had op de constructie. Samen hebben we gekeken hoe die zo goed mogelijk te detailleren, en uiteindelijk te bouwen. Bij Xella zijn we immers meer dan leverancier, we denken vooral in oplossingen.”

Vragen of opmerkingen?

Benieuwd naar de mogelijkheden van bouwen met Ytong MassiefBlokken? Neem dan vrijblijvend contact op met een van van de Xella adviseurs. Zij helpen u graag.